用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 有無人收到信?
樓主: mcetcc
go

SPK 有無人收到信?   [複製鏈接]

其實唔介意一路比學費升到中學,我只可以話一條龍算係安慰自己優點,課程內容暫時未覺有乜特別之處,90%要靠自己出外補,因為大部分學生將來預咗去外國讀書

bb_mui2006 發表於 20-4-6 19:02
其實唔介意一路比學費升到中學,我只可以話一條龍算係安慰自己優點,課程內容暫時未覺有乜特別之處,90%要 ...

只是外面這樣傳,其實好多無外補都升到小學。我果年連waiting差不多全數升小,其他升更好或津小。

幼稚園課程以啟發小朋友思考為主。

利申:用家,小女今年小二

hariet909 發表於 20-4-7 17:19
只是外面這樣傳,其實好多無外補都升到小學。我果年連waiting差不多全數升小,其他升更好或津小。

幼稚園 ...

請問小朋友是直升嗎?可以分享一下聖保祿學校(小學)是一所怎樣的學校嗎?另外,你說幼稚園課程主要啓發小朋友思維,可以分享一些例子嗎?十分感謝

tmko 發表於 20-4-7 19:14
請問小朋友是直升嗎?可以分享一下聖保祿學校(小學)是一所怎樣的學校嗎?另外,你說幼稚園課程主要啓發 ...

幼稚園活動教學,老師會以生動的發問形式鼓勵小朋友獨立思考,啟發創意,令小朋友愛校園生活,老師很有愛心,亦都注重品德教育。

小學重學術,聖保祿學生大多聰明反應快,一般都能應付,很大部分都能順利升中。

hariet909 發表於 20-4-7 17:19

幼稚園 ...

請教下,升上小一時,會否感覺接不上學術?
坊間常說spn spk教得淺, 而Paul con又深

hariet909 發表於 20-4-7 20:19
幼稚園活動教學,老師會以生動的發問形式鼓勵小朋友獨立思考,啟發創意,令小朋友愛校園生活,老師很有愛 ...

謝謝你的回覆!由於小學的公開資訊不多,如不厭麻煩的話,可以請教你以下的問題嗎?

1. 請問小學有活動教學嗎?還是偏向傳統的單向式授課?
2. 功課量如何?
3. 師生比例如何?
4. 小學是英小,除了中文外,還有什麼科目不是英語教授呢?
5. 小學老師會否很嚴厲?
6. 會否對活潑的小朋友反感?
7. 學校有沒有拔尖補底的安排?
8. 對追不上的學生會持放棄態度嗎?
9. 會要求家長緊貼學生的學習嗎?
10. 會要家長多參與家校合作嗎?如有,多數是什麼?
11. 由於spk不重學術,但小學卻重學術,請問小學有沒有在銜接上作出一些安排呢?
12. 學校有課外活動嗎?是放學後的活動,還是日常上課的一部份?例如每星期撥出半日上課外活動課。
13. 小學會勸退學生嗎?
14. 在停課期間,學校教學上有什麼安排?
15. 學校鼓勵學生參與體藝活動嗎?有類似一生一體藝的要求嗎?
16. 有傳聞說小學教淺考深,請問有這個情況嗎?
17. 有沒有某些課目教快?

不好意思,太多問題,衷心感謝你的耐性和解答

princesscupcake 發表於 20-3-30 13:39

SPK 超級 Happy School, 但小學超深。

小學又唔係超深,正常津校程度。講深點會夠聖私深?

patsm 發表於 20-3-29 23:46
咁如果經濟不需考慮,小學/中學兩間邊間好d?

我㨂咗聖保祿

tmko 發表於 20-3-28 18:52
HY

無必要HY,唔㨂SPK可以讀返原校就ok

tmko 發表於 20-3-28 23:51
我也有這個concern, 但升小方面,spk 似乎比較有保障。我自己也 vs 緊協恩,頭大
...

協思唔係龍校,小學係派位

monodad 發表於 20-4-9 01:11
小學又唔係超深,正常津校程度。講深點會夠聖私深?

你有冇睇過佢啲卷/功課?

princesscupcake 發表於 20-4-9 11:39
你有冇睇過佢啲卷/功課?

我當然有,你有冇?不過每個人對深同淺嘅定義都唔一樣,總之無教快就係正常程度,如果P1要用P1下學期或者P2嘅書或練習咪係比其他學校深囉⋯⋯或者你了解下先

monodad 發表於 20-4-9 13:07
我當然有,你有冇?不過每個人對深同淺嘅定義都唔一樣,總之無教快就係正常程度,如果P1要用P1下學期或者P ...

我識讀緊嘅家長都覺得深
四十幾位學生一班

princesscupcake 發表於 20-4-9 13:17

我識讀緊嘅家長都覺得深

大班教學同課程深度並無關連,SPCSPS嘅P1卷我全部睇過,同一般津校出嘅題目無分別,甚至比二線頭津小更簡單直接。我話過每人對深定淺尺度不一樣,對我嚟講,SFA, 聖私小呢類學校叫做深,相反如果讀SPCSPS都覺得深嘅話咁讀一般津校一樣會覺得深。

利申:SPK用家,不打算升直屬小學。

unknownforever 發表於 20-4-7 21:07
請教下,升上小一時,會否感覺接不上學術?
坊間常說spn spk教得淺, 而Paul con又深
...

呢個問題我問過同學仔媽咪,佢大女SPK直升上小學,佢叫我唔駛擔心,一定銜接唔到,但學校會俾時間同心機幫你pick up。

monodad 發表於 20-4-9 18:03
大班教學同課程深度並無關連,SPCSPS嘅P1卷我全部睇過,同一般津校出嘅題目無分別,甚至比二線頭津小更簡 ...

只係想比新生知道小學係超大班教學模式。
請分享吓點解你唔打算升直屬小學?

monodad 發表於 20-4-9 18:11
呢個問題我問過同學仔媽咪,佢大女SPK直升上小學,佢叫我唔駛擔心,一定銜接唔到,但學校會俾時間同心機幫 ...
icic謝謝分享

princesscupcake 發表於 20-4-9 18:11

只係想比新生知道小學係超大班教學模式。

我學得大班教學未必係一個問題,出名好成績嘅小學都有幾間係4X個學生一班,其實新派直私可能以小班教學為賣點,傳統名校亦有佢地持久地成功嘅教學方式,只係家長buy邊套咁解啫。

唔直升係因為有另一間男女校嘅offer

SPC 考試卷唔會比學生帶回家,只有學生自己係學校對卷,你只靠小朋友自己返屋企口術錯係邊,測驗就可以帶返屋企保留,其實進入P4有家長話會特別深好多,P1-P3本人覺得其實學生本身冇咁上下學術程度,每班有40人以上大家心中有數,感覺由K1開始到小朋友已經今年P3,主要都係屋企幫忙先趕得上安全缐上的一批人,其實讀咗咁耐都知學校風格,自知外出去谷小學囡囡趕唔上,唔通轉去差d學校咩?所以學費能負擔就算,好彩自己係全職媽咪自己可以跟貼d🤭

bb_mui2006 發表於 20-4-9 18:21
SPC 考試卷唔會比學生帶回家,只有學生自己係學校對卷,你只靠小朋友自己返屋企口術錯係邊,測驗就可以帶返 ...

點解考試卷唔畀學生帶返屋企嘅?係咪普遍學校都係咁㗎?
請分享吓小學嘅風格?
‹ 上一主題|下一主題