用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考長笛伴奏
go

[音樂] 考長笛伴奏

請問如果考2,3級左右的長笛,伴奏可唔可以搵識5 ~8 級左右琴的朋友?唔使請專業老師?

b3410 發表於 20-3-28 10:58
請問如果考2,3級左右的長笛,伴奏可唔可以搵識5 ~8 級左右琴的朋友?唔使請專業老師? ...

如果伴奏者只是學到5-8級的小朋友,彈的部分應該無問題,但識唔識夾支笛又系另一回事,要兩人有交流,現場表演時,伴奏仲要識執生

仔七級時幫過親戚彈過校際初級管樂的伴奏音樂,俾佢系屋企練習,彈完全無問題,首歌好易,佢練幾次已經可以錄音俾人交貨,但我相信現場同人夾應該就唔得啦,我都唔敢應承親戚俾仔幫佢伴奏,費事害人

同意樓上所講。聽音準,拍子有無錯,都是經驗老師好D (除非係兄弟姊妹,先幫手練,最後先找老師夾 1-2堂)同埋練 aural都要老師既.

b3410    發表於 20-3-28 21:01

LeeCC 發表於 20-3-28 17:22
如果伴奏者只是學到5-8級的小朋友,彈的部分應該無問題,但識唔識夾支笛又系另一回事,要兩人有交流,現場 ...

多謝意見,只係覺得鋼琴譜好似好易咁,原來都多考慮!