用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇家長有小朋友學緊4-5級琴?
go

[音樂] 有冇家長有小朋友學緊4-5級琴? [複製鏈接]

你的小朋友有冇彈緊一本Bach嘅琴書,定係只有其他書,例如有邊幾本書呢?
   5    0    0    0

mkfk 發表於 20-3-28 01:34
你的小朋友有冇彈緊一本Bach嘅琴書,定係只有其他書,例如有邊幾本書呢?
...

我小朋友由一級開始,彈過幾本Bach的書

有彈其他作曲家的歌書

4級會加下 czerny 練習曲。(technic 書黎既)

Gina11 發表於 20-3-28 19:28
4級會加下 czerny 練習曲。(technic 書黎既)

我記得三至五級時,還有hanon, burgmuller, Schumann,sonatina album, Bartok,當然唔少得children pieces

LeeCC 發表於 20-3-28 21:43
我記得三至五級時,還有hanon, burgmuller, Schumann,sonatina album, Bartok,當然唔少得children pieces
...
我學琴年代,一次 3本書 (最少),家下學生只可以 2本書。一年 2本,下年 考試。我已無乜學生學 hanon, 唔無唔想用,用完佢都考 G 4, 考完又跳去 sonatina,用到 Burgmuller 就用唔到 Bach . 因為我會一本曲,一本 technic book....

Gina11 發表於 20-3-29 15:36
我學琴年代,一次 3本書 (最少),家下學生只可以 2本書。一年 2本,下年 考試。我已無乜學生學 hanon, 唔 ...

老師都話我小朋友系現在來講,算系少數可以同時handle曬甘多本書的學生,但呢個數量系佢三十幾年前學琴的年代系基本

LeeCC 發表於 20-3-28 13:03
我小朋友由一級開始,彈過幾本Bach的書

有彈其他作曲家的歌書
一級已經彈Bach, 係咪First Lessons?  

Gina11 發表於 20-3-28 19:28
是的,我有個五級小朋友彈緊Czerny 849

LeeCC 發表於 20-3-28 21:43
...
Children Pieces 我老師話佢地唔會用呢本書,但我照畀小朋友學,我覺得冇咩問題

Gina11 發表於 20-3-29 15:36
我學琴年代,一次 3本書 (最少),家下學生只可以 2本書。一年 2本,下年 考試。我已無乜學生學 hanon, 唔 ...
我同你一樣,一本曲一本練技巧。

也是因為個五級小朋友已經彈緊Children Pieces 同Czerny 849, 我唔敢再開其他書畀佢,但其實佢有需要學一本Bach, 所以都幾煩。

咁Sonatina係咪必須?因為佢睇譜慢,呢本對佢來講會好深。

mkfk 發表於 20-3-30 00:02
是的,我有個五級小朋友彈緊Czerny 849

我記得二三級彈過一本Czerny,四五六級彈第二本,現在又彈另一本,但我唔記得系幾多號了

mkfk 發表於 20-3-30 00:08

也是因為個五級小朋友已經彈緊Children Pieces 同Czerny 849, 我唔敢再開 ...

Sonatina album 這本書D歌好好聽,當年二三級開始彈,小朋友好中意這本書,幾年間終於彈曬全本書9成的歌,現在進入sonata album階段

我記得佢彈這本書的第一首是當年的三級考試歌,所以老師二三級就開俾佢彈,老師每開一本書,就會介紹裡面有咩歌,一些出名的歌會彈幾句俾小朋友聽,你想唔想呢幾首呀,呢幾首系呢本書最深的,你想就要俾心機學好前面的容易D的歌啦,前面的歌彈得好就可以學得到後面的歌

mkfk 發表於 20-3-30 00:04
Children Pieces 我老師話佢地唔會用呢本書,但我照畀小朋友學,我覺得冇咩問題
...

children pieces好多出名的歌好聽的歌,小朋友彈得好開心,自己可以試彈其他歌玩下

mkfk 發表於 20-3-30 00:01
一級已經彈Bach, 係咪First Lessons?

系,我仲記得哪本書佢第一首彈的是數字人生的原曲

真係時光飛逝,當年四五歲參加比賽,吊腳坐系琴前面彈呢首歌

mkfk 發表於 20-3-30 00:08

也是因為個五級小朋友已經彈緊Children Pieces 同Czerny 849, 我唔敢再開 ...
差不多咁上下,我轉用 sonatina 了。因為 5級考試曲都開始多此類曲目彈。

LeeCC 發表於 20-3-30 07:26
我記得二三級彈過一本Czerny,四五六級彈第二本,現在又彈另一本,但我唔記得系幾多號了 ...
599 then 849 then ..should be 299

ho_yan2406 發表於 20-3-31 01:31
599 then 849 then ..should be 299
無彈過849,彈139
現在299

LeeCC 發表於 20-3-31 12:11
無彈過849,彈139
現在299
139易過849

ho_yan2406 發表於 20-3-31 18:28
139易過849

我唔識呀,老師安排的

LeeCC 發表於 20-3-30 08:02
系,我仲記得哪本書佢第一首彈的是數字人生的原曲

真係時光飛逝,當年四五歲參加比賽,吊腳坐系琴前面彈 ...
我老師話彈Bach要分析哂d chords咁來教,例如V7去I要resolve, 要做到release個tension的感覺,如果個小朋友都未學五級樂理,都唔知點同佢講
‹ 上一主題|下一主題