用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 幾時開始練鋼琴考試歌?
go

幾時開始練鋼琴考試歌? [複製鏈接]

如果想個小朋友明年(2021)4/5月考第3級,而家開始練定scale, aural test等會唔會太早?因為新的syllabus六月先出。
   0    0    0    0

練一年,會好悶喎

mkfk 發表於 20-3-28 01:18
如果想個小朋友明年(2021)4/5月考第3級,而家開始練定scale, aural test等會唔會太早?因為新的syllabus六月 ...

太早了。小朋友會悶到爆。不如趁現在多學一些曲,多練一些不同風格的歌,小朋友底子紮實,考試曲很快就練完,不要本末倒置,費時費力又費錢。

scales 會,aural 唔會也不需要 住

mkfk 發表於 20-3-28 01:18
如果想個小朋友明年(2021)4/5月考第3級,而家開始練定scale, aural test等會唔會太早?因為新的syllabus六月 ...

之前學過二級scales未?未學就先學二級scales

雖然跳級考,scales都應該逐級學的

LeeCC 發表於 20-3-29 07:00
之前學過二級scales未?未學就先學二級scales

雖然跳級考,scales都應該逐級學的
算學過scales, 因為佢本A dozen a day都有scales.

謝謝各位的意見,本來我想佢一邊練scales一邊學琴書的歌,不過可能都係太早,或者等六月先。

mkfk 發表於 20-3-29 23:59
算學過scales, 因為佢本A dozen a day都有scales.

謝謝各位的意見,本來我想佢一邊練scales一邊學琴書的歌 ...

a dozen a day 是初級書(我仔剛學鋼琴時有用過),不到2級scales程度吧!

MillieLin 發表於 20-3-31 11:40
a dozen a day 是初級書(我仔剛學鋼琴時有用過),不到2級scales程度吧!

我記得A dozen a day 全套起碼有5本,我小朋友彈過5本,pre book,book 1-book4, book4用到七級的

LeeCC 發表於 20-3-31 14:23
我記得A dozen a day 全套有5本,pre book,book 1-book4, book4用到七級的

我印象中仔是剛學琴時,老師給他彈藍色本的a dozen a day. 之後就換czerny 599。
原來有5本呀

MillieLin 發表於 20-3-31 14:27
我印象中仔是剛學琴時,老師給他彈藍色本的a dozen a day. 之後就換czerny 599。
原來有5本呀
...

唔記得藍色系邊本,成套已經收系櫃底了,無彈好耐了

MillieLin 發表於 20-3-31 11:40

A dozen A day 代替唔到scales

LeeCC 發表於 20-3-31 14:32
唔記得藍色系邊本,成套已經收系櫃底了,無彈好耐了

我仔彈完就丟,不會留下來,家裡太小

MillieLin 發表於 20-3-31 14:42
我仔彈完就丟,不會留下來,家裡太小

佢連輕鬆學鋼琴都唔肯丟

LeeCC 發表於 20-3-31 14:58
佢連輕鬆學鋼琴都唔肯丟
輕鬆學鋼琴有d fingering好怪,如果跟足佢會做唔到連貫,所以我成日改佢d fingering

mkfk 發表於 20-4-1 01:15
輕鬆學鋼琴有d fingering好怪,如果跟足佢會做唔到連貫,所以我成日改佢d fingering
...

輕鬆學鋼琴系初初幾個月學俾小朋友玩下彈歌仔,幾個月後轉彈John Thompson
‹ 上一主題|下一主題