用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 疫情下邊間小學網上教學做得比較好
go

疫情下邊間小學網上教學做得比較好

疫情下邊間小學網上教學做得比較好直/私/津也可
大家傾下

我哋小學用Zoom, 小四以上一星期3堂!

Kainy 發表於 20-3-27 22:57
疫情下邊間小學網上教學做得比較好直/私/津也可
大家傾下

請先界定點為之好

醒目開學勳章 王國長老

LeeCC 發表於 20-3-29 13:46
請先界定點為之好

其實係,有人鐘意學到足,有人覺得睇到眼都壞,有人堅持不進則退,有人覺得咁急做咩

Charlotte_mom 發表於 20-3-29 14:19
其實係,有人鐘意學到足,有人覺得睇到眼都壞,有人堅持不進則退,有人覺得咁急做咩

...

係囉,有朋友覺得佢小朋友學校一個星期每科一條YouTube一份功課,非常好,佢覺得我學校每日要三個鐘網上學習太多

也有人覺得我學校做得唔夠好,應該似佢學校每科都開zoom上堂才夠

不如實際啲開個表,一覽全港小學停課安排。鹹魚青菜各有所愛,睇到邊間最適合自己,咪試下去考、叩門、插班。

1998Ruby1998 發表於 20-3-29 14:47
不如實際啲開個表,一覽全港小學停課安排。鹹魚青菜各有所愛,睇到邊間最適合自己,咪試下去考、叩門、插班 ...

其實同一間初小 高小都不一樣,不過有一樣野從停課期間,睇得出一間學校long time planning 。online material 質素睇得出,有啲好明顯係整定長期教材。其實有live classroom 未必係最有planning 的

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

大圍迦密小二,跟正常課程進度授課,無zoom 但有video 睇,睇完做功課,正常功課量老師發一份功課,家長個classroom 出一個alert....

LS 小四,無zoom,無堂上,一星期出一次工作表,平均中英數每科5-6樣野,有video睇,有worksheet download, 家長改 (有答案)

恐龍家

bj1315 發表於 20-3-29 23:09
其實同一間初小 高小都不一樣,不過有一樣野從停課期間,睇得出一間學校long time planning 。online mate ...
you hit the point

swytca 發表於 20-3-30 00:44

一間私校,一間津校。私校系每天中英數都有video同網上練習,vi ...

我大仔在14網讀津校,跟你私校—樣每天用google classroom 上video 堂, 每天四至五六樣功課, 跟學校時間表上課. 可能有工作關係 ,有家長投訴工課太多跟唔切. 我另一位小兒在讀私校幼稚園,每天要用zoom學嘢. zoom 比較活動,可以即時同老師和學傾計,但我本人覺得不太適合大班教學!  純粹分享!

教會津校,一至五每天有二至三堂ZOOM,每堂約40-45分鐘,紙本+網上功課,老師批改,唔交會追數,間中有社工吹水堂,睇下學生有否出現問題。

也可以睇出老師的真章, 有老師教得仔細, 筆記清晰, 有些讀完就叫教過.

女讀直資:一星期5日zoom, 日日時間唔同,最早9:30開始,最遲2:40完,中間有recess and lunch time, 有功課,老師send教材自己print
仔讀津校:每2星期出一次功課,有video教學片,一樣send d worksheet俾我地print黎做,好彩買左下學期書,大部份都有唔洗print

我覺得2間都好,津校唔洗俾學費,做到咁都算唔錯啦!

回覆樓主:

swytca 發表於 20-3-30 14:20
原來津校也能跟足,我還以為都是這樣hea來

津校也有認真做網上教材,我囡小學有將所有MC worksheet 包括中文變成online quiz 可以track time score and participation

如果教材清楚,有無live classroom問題唔大,尤其初小

vlming88 發表於 20-3-30 11:42
我大仔在14網讀津校,跟你私校—樣每天用google classroom 上video 堂, 每天四至五六樣功課, 跟學校時間表 ...
介唔介意透露少少14網邊間津校呀? PM 我都得架, 感激!

回覆 Winniexb 的帖子

佢嗰間應該係 14 網大熱,本來唔屬東區。