用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Marymount 中學
樓主: SPRING_BB
go

Marymount 中學  

sharond89 發表於 20-3-28 10:43
收幾多份只有學校先知?只知S1按英文能力ABCD分班(top,above average,average,enhancement) ,中文全級分se ...
請問中學生活如何?朋友囡囡讀小學,就比較輕松愉快。唔知中學谷唔谷?今年中文科有冇特別措施去提升?

回覆樓主:

初中輕鬆,高中要考DSE應該間間都唔輕鬆

JUPAS 2019No.of applicants :91—-No.of students with offers in local universities :74
(HKU 24 ,CUHK11 ,HKUST 13 ,CityU 7, PolyU 11,BaptistU 3......)

b3410 發表於 20-3-31 12:28
請問中學生活如何?朋友囡囡讀小學,就比較輕松愉快。唔知中學谷唔谷?今年中文科有冇特別措施去提升? ...
S1,S2 無考試排名,只有common test,成績按(平時課堂表現功課70%+CT30%)計,功課量適中。中文科方面暫時答唔到

sharond89 發表於 20-3-31 14:39
S1,S2 無考試排名,只有common test,成績按(平時課堂表現功課70%+CT30%)計,功課量適中。中文科方面暫時 ...

睇來marymount比較其他幾間同級數學校,唔算谷,英文好好,公開試成績也不俗。

回覆 SPRING_BB 的帖子

利申小囡不是小學部,以我所知,沒有自行申请同學仔(我認識的約10-15個左右)有多一封信/電郵/電話,要求補交额外資料, 或電話/視像等形式interview.

相信學校有自己criteria weighting (取消interview後), 只是唔透露 revised criteria weighting

Marymount一向很受家長歡迎,兩張open day full 哂, 坐滿hall,目視一場1000人, 兩場估计2000人,

估计自行申请同YWG 差不多

sandylaw617 發表於 20-3-31 16:15

利申小囡不是小學部,以我所知,沒有自行申请同學仔(我認識的約10-15個左右)有多一封 ...
咁即係有phone interview 了,謝謝你 但你所指沒有自行申请同學仔(約10-15個左右)有多一封信/電郵/電話,要求補交额外資料, 或電話/視像等形式interview. 呢d 係Marymount 小學的同學?唔好意思太多問題!

我也沒有聽過有人有phone interview.
乜你聽到有人咩?

sandylaw617 發表於 20-3-31 16:41

我也沒有聽過有人有phone interview.
明白 thank you

SPRING_BB 發表於 20-3-31 16:31
咁即係有phone interview 了,謝謝你 但你所指沒有自行申请同學仔(約10-15個左右)有多一封信/電郵/電話,要 ...

小學部學生係從來不用面試的。除咗係叩門階段,似乎,亦比外來生簡單的~

回覆 sandylaw617 的帖子

港島區bk多數討論ywg bps spcs但好少人討論mss

BBBB2003 發表於 20-3-30 20:38

我哋冇收過任何電話或者信件, 如有家長收到請通知

連一封通知冇面試的信你都冇收?

回覆 lily233242 的帖子

有一封通知取消面试信

通知取消面試的信我有收到, 之前誤會咗大家話有再收到信需要我哋補充資料, 所以問吓大家有冇收到其他信

BBBB2003 發表於 20-3-31 23:24

通知取消面試的信我有收到, 之前誤會咗大家話有再收到信需要我哋補充資料, 所以問 ...

即係有收電話/ 信要求補資料或phone interview 先係入圍?

大家平常心
我知道有小學已經通知家長取, 4/4回校取 '大抽獎' 的资料
即代表3/4 小學已知道正取生名單

如果心急,3/4 打電話回校了解

大家有無收到信 / call ?

大家有冇收到信啦

sandylaw617 發表於 20-4-1 10:32

大家平常心

其實大家誤會哂。

3/4學校會收到大抽獎表,所以都會盡快通知家長去拎。
就算自行收到offer既同學仔都會收到,亦都要填要簽名要交,只係劃左選校部分,簽名就可以。

至少到今日小學係未知佢哋學生自行有offer未。一定係家長知道先。

大家有無收到消息?