用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 希望DSE順利進行
go

希望DSE順利進行   [複製鏈接]

相信大部份DSE考生,都用了很多時間溫習,做Past Paper. 希望疫情能穩定下來,這是最公平的做法!無論用學校以往成績,F.4至F.6的平均分,都不能取代公開試!加油!祝福!集氣!
   3    0    0    0

可惜取消左口試,對大部分考生來講,極失望!我女都話,而家取消考試與否,都已經無所謂!因為咁樣考,都係一個唔完整既考試了!簡直失望

我仔都好無奈,他對口試好有信心!延遲一個月開考,要調整心態,又要多溫習4 星期!

ladysasa 發表於 20-3-26 23:39
相信大部份DSE考生,都用了很多時間溫習,做Past Paper. 希望疫情能穩定下來,這是最公平的做法!無論用學 ...
同意

回覆 ladysasa 的帖子

同意 !

身為家長眼見仔女犧牲所有娛樂,全情投入備戰,每位下過苦功的學生都唔會希望取消DSE。

大部份家長日日都要返工,乘搭公共交通,但而家中招嘅,絶大部份都係外出吹水食飯,除低口罩嘅人。 所以家長們要好好保護自己,勿做 ”豬隊友” 連累子女要隔離。

相信做足保護措施,外出考試中招機會應該唔會太大。

係. 我公司所有同事都唔會一齊食LUNCH, 公司都比早少30MINS, 出面少O的人. 回家都即沖涼洗頭換衫, 同仔都盡量有少少隔離, 自己成日諗, 自己有事都沒緊要, 最怕係害佢佢. 這心理壓力比成績更大.

姸媽 發表於 20-3-27 00:10
可惜取消左口試,對大部分考生來講,極失望!我女都話,而家取消考試與否,都已經無所謂!因為咁樣考,都係 ...

對大部分考生來講,取消口試是期待已久的。

mielmiel 發表於 20-3-27 10:50
身為家長眼見仔女犧牲所有娛樂,全情投入備戰,每位下過苦功的學生都唔會希望取消DSE。

大部份家長日日都 ...
對,DSE考生真係好辛苦去備戰,犧牲娛樂、放學就去補習、落完堂又去溫書操卷。希望疫情盡快穩定!

姸媽 發表於 20-3-27 00:10
可惜取消左口試,對大部分考生來講,極失望!我女都話,而家取消考試與否,都已經無所謂!因為咁樣考,都係 ...

我嗰個都失望,因為佢口試在全級都算唔錯,不過佢話預咗口試會取消,所以一好做好心理準備。而家要重新調整溫習時間,適應新嘅考試時間表。呢排大家都好有壓力。希望唔好再改期或取消。

今日確診數字再創新高,如果未來情況繼續惡化,真係有機會取消dse.

gigilovesnoopy 發表於 20-3-27 15:55
我嗰個都失望,因為佢口試在全級都算唔錯,不過佢話預咗口試會取消,所以一好做好心理準備。而家要重新調 ...

我想問一問,唔知妳地知唔知,而家新考試時間表,考試場地係咪照跟之前嗰個呢?唔該先

姸媽 發表於 20-3-27 17:42
我想問一問,唔知妳地知唔知,而家新考試時間表,考試場地係咪照跟之前嗰個呢?唔該先
...

唔知,不過亞囡估有人會轉考場,要減少每個考場考生人數。另外,考評局如果在四月初,冇公報四月中旬派准考証,有機會延期到五月頭。

gigilovesnoopy 發表於 20-3-27 23:09
唔知,不過亞囡估有人會轉考場,要減少每個考場考生人數。另外,考評局如果在四月初,冇公報四月中旬派准 ...

希望唔使再延遲啦!咁樣真係考情緒管理多過學識了

gigilovesnoopy 發表於 20-3-27 23:09
唔知,不過亞囡估有人會轉考場,要減少每個考場考生人數。另外,考評局如果在四月初,冇公報四月中旬派准 ...

已公布準考証不會再派,試埸應該有變!有消息會透過學校和dse apps 更新!

姸媽 發表於 20-3-27 17:42
...

考試時間表 (2020 年 3 月 21 日修訂版)
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Timetable/2020_DSE_Timetable.pdf

JVC2002 發表於 20-3-28 00:32
已公布準考証不會再派,試埸應該有變!有消息會透過學校和dse apps 更新!
...

謝謝(emoji)(emoji)

‹ 上一主題|下一主題