用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到大學offer未?
樓主: Taimum
go

[英國] 收到大學offer未?  

bbbusy 發表於 20-3-27 21:01
冇得考會用predicted grades.   今年確係煩。

Predicted grade 學校自己up, 我覺得英國未必會睇香港中學pg

一家三口 發表於 20-3-27 19:37
UCAS 推遲左DEAD LINE 時間 ,囡囡話是5月28日
好的,謝謝你!阿仔今日中午先返到,未有時間問佢!

TKSMOM    發表於 20-3-29 21:22

TTEE1819 發表於 20-3-27 20:05
正常都會有擔心。我孩子在英國讀開中學而一心諗住在英繼續升學,佢會傾向回英讀大學。當然,家長係好想孩 ...
我個一定繼續英國升大學!

一家三口 發表於 20-3-27 19:37
囡囡會選擇 名氣先
我都有講,但佢話學科排名差好遠,等佢自己決定!

angel_laam 發表於 20-3-27 20:32
其實而家最重要係究竟考唔考到DSE, 考唔到咩都假
如果無DSE成績好難報英國大學,有無問大家如果香港取消DSE咁点?

回覆樓主:

我想問下,今日落機派嘅留唾液樽,大家會交回嗎?

Candice1128 發表於 20-3-27 23:12
我想問下,今日落機派嘅留唾液樽,大家會交回嗎?
点解唔交?我會星期一交,驗左放心D!要咳深喉喎,唔係唔準!

Taimum 發表於 20-3-27 23:15
点解唔交?我會星期一交,驗左放心D!要咳深喉喎,唔係唔準!

唔洗明天即刻交?

bbbusy 發表於 20-3-27 21:01
冇得考會用predicted grades.   今年確係煩。
英國有正式公布講由學校比grade,但唔一定用PG,可以包括mock exam,平常校內考試等!但香港好似未講如果取消DSE會点計分!

Candice1128 發表於 20-3-27 23:16
唔洗明天即刻交?
星期六日休息!星期一早留完即交!

Candice1128 發表於 20-3-27 23:16
唔洗明天即刻交?

Taimum 發表於 20-3-27 23:25

Thanks, 明天有些地點開。

Candice1128 發表於 20-3-27 23:28
Thanks, 明天有些地點開。
边到可以睇到哪些地点明天開?

回覆樓主:

以下有:

Taimum 發表於 20-3-27 19:20
幾多号dead line?要提下阿仔先!其實佢都心中有數firm和insurance,但剛剛他排笫3比offer佢,總排名係高過 ...

我都明你心情,當年我選學科排名第一,世界的學科排名都出名,另有兩間學科較後,但學校排名很前,要求考試成績反而低一級,最後我選前者,到今年畢業,後者的學科排名急升,我選的急跌,細看排名計分標準比重不同,反而選擇那間大學環境文化生活習慣是你仔想要的更好。

angel_laam 發表於 20-3-27 22:58
Predicted grade 學校自己up, 我覺得英國未必會睇香港中學pg

我女也是用dse predict grade考英國g5大學的,仍已有offer.

rubycourt 發表於 20-3-28 09:46
我女也是用dse predict grade考英國g5大學的,仍已有offer.

今年已有offer? DSE pg offer not conditional offer?

Candice1128 發表於 20-3-27 23:39
以下有:
真係比阿仔激死,佢淨係影第一張我睇!謝謝你!

回覆樓主:

Conditional offer,只要考到佢講的要求就ok,但個co比PG低的

noel2010 發表於 20-3-28 08:12
我都明你心情,當年我選學科排名第一,世界的學科排名都出名,另有兩間學科較後,但學校排名很前,要求考 ...
多謝你分享,我會叫阿仔比較兩間除了名次名氣之外,其他都要作比較!