用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家居隔離要怎麼準備?
樓主: galatea
go

[英國] 家居隔離要怎麼準備?

sasa_suen 發表於 20-3-27 18:34
星期日開嗎?
交樣本只可以星期一至五,星期六、日診所雖有開門,但冇車送去化驗室,所以唔收㗎!

Brianmommy 發表於 20-3-27 20:20
交樣本只可以星期一至五,星期六、日診所雖有開門,但冇車送去化驗室,所以唔收㗎! ...

我上載第二張相上面寫住收集時間係星期一至日

poonseelai 發表於 20-3-27 20:28
我上載第二張相上面寫住收集時間係星期一至日
就係寫得衰,我係診所返工,運送服務只限星期一至五,就算嗰間肯收都放到星期一先送去化驗室,冇人知會否影響結果。

Brianmommy 發表於 20-3-27 20:33
就係寫得衰,我係診所返工,運送服務只限星期一至五,就算嗰間肯收都放到星期一先送去化驗室,冇人知會否影 ...

咁都得

poonseelai 發表於 20-3-27 20:36
咁都得
我上星期日去某間有開嘅診所幫手,親眼見到有人交樣本但診所職員唔收,仲好奇怪點解會有人嚟交,原來單張寫成咁😓

我想問下,14日後,妳地會點做?即刻回復正常一家生活?仍會再繼續消毒隔離多幾日?我阿囡英國返來直接住酒店,下星期可以返屋企啦。但覺得呢個肺炎好狡猾,返到屋企要吾要做多少少預防咁呢?

回覆樓主:

14日後,好放心因入境時有探體温,有交痰去化驗,又日日自我探熱,反而隱形本土帶菌者,見車上咳嗽,打噴嚏也不少…在家中所有人要日日探熱,入屋前踏消毒地氈,噴消毒液,快去沖涼,衣物洗加滴露,早睡早起,多食生果,少出街用饍,多煲湯水及做運動—