用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有優才offer,頭痛中 放棄大抽獎? (九小收咗) ...
樓主: Manson1
go

有優才offer,頭痛中 放棄大抽獎? (九小收咗)  

Manson1 發表於 20-3-26 16:24
有音小offer, SFA waiting, 九小second in
大抽奬 41 Maryknoll

如果亞女谷得,第一輪 sfa 已收,這證明比亞女更谷得的大有人在。

webpaupau 發表於 20-3-28 13:45
如果亞女谷得,第一輪 sfa 已收,這證明比亞女更谷得的大有人在。

你和我所想一模一樣,不過怕咁講又好傷樓主心...況且仲要到呢刻仲未收到call...
其實要認真諗下即使抽到maryknoll有無信心升到中學,因為每年都有一批叻人插入

有時面試都睇臨場..谷得吾代表臨場表現好好...面試既結果就定斷小朋友谷吾谷得未免太早下結論...點都好,樓主決定左,到時係咩結果都好吾會後悔就得了

更係MCS la, 你牌面有音小 , SFA亦好大機會
MCS 俾到你点止英文咁簡單
叧外你報直資之前應該有諗過 take GT vs 放棄抽奬值唔值得?

我會簡優才,保險d

GT 近年成績很好,遠超音小。

其實你報大抽獎又報優才,心入面都唔多唔少幾buy優才同埋你都係諗買個保險冇私小offer 又唔敢博mcs先take GT。
穩陣啲咪GT囉,我有friend 讀緊,都好似唔錯。

如果因為貪心,無啦啦由優才變音小,你女多得你唔少。有財政原因另計。

優才band 1,我揀優才,唔搏maryknoll,機率太小。

搏抽獎。SFA/KTS都有機會,如果揀優才唔抽獎,之後又有呢兩間,會唔會又覺得好難決定?
入SFA/KTS都係希望升中可以入到MCS級數的學校,咁不如小一就試一試?

乙23係咪都係聖家?

優才都已經好好,我會揀優才,唔搏maryknoll, 搏唔過,得1/5。

我會揀抽,有SFA/ KTS offer 就乙一MCS.如最後冇offer 就乙一聖嘉,都好穩陣,中學都係band 1.

其實優才同其他傳統學校係好唔同既路
有優才offer即係上晒堂做晒功課
應該明白學校理念係唔係自己喜歡的
再諗下,如果唔認同就無謂揀優才
一讀預係十二年

babycatrina 發表於 20-3-30 21:55
其實優才同其他傳統學校係好唔同既路
有優才offer即係上晒堂做晒功課
應該明白學校理念係唔係自己喜歡的
非常同意冇最好,只有最適合

多謝大家回覆, hope for the best!

mcloud 發表於 20-3-27 15:10
我會諗埋住邊區,優才小一至三要旺角,之後才是將軍澳。你方便嗎?
還好, 我們可以搬家的

webpaupau 發表於 20-3-28 13:45
其實你也是對的 :)

cabbii 發表於 20-3-28 17:05
有時面試都睇臨場..谷得吾代表臨場表現好好...面試既結果就定斷小朋友谷吾谷得未免太早下結論...點都好,樓 ...
多謝你, 你好好心 ^.^

如果有龍揀龍為首選,咁sfa完全可放棄;咁就只是音小Vs優才Vs未知Mcs/寶校
唔介意音小又想摶咪試下囉,每年都總好多人搏到中六合彩;但也有人最後失敗落淚去叩門既