用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有優才offer,頭痛中 放棄大抽獎? (九小收咗) ...
go

有優才offer,頭痛中 放棄大抽獎? (九小收咗)  

Update - May 2020

多謝大家, 九小收咗小女啦,

---------------------------------------------------------------------
有音小offer, SFA waiting, 九小second in
大抽奬 41 Maryknoll

阿女谷得, 想佢英文好, 但又想佢讀得開心, 現收優才offer,, 好矛盾呀!

請有經驗爸媽俾D意見, 萬分感謝!

但如果繼續抽獎,最壞打算係讀音小,你接受到嗎?

接受到嘅, 不過怕冇比到最好的呀女

優才英文都幾好,大抽獎太靠彩數了,我會揀用實力考到的優才

Net 41 Maryknoll.....放棄抽又真係可惜

真係好難決定,如果本身最心儀maryknoll, 又要考慮下take GT 放棄抽奬第日會唔會心有條刺

Manson1 發表於 20-3-26 16:24
有音小offer, SFA waiting, 九小second in

如果覺得音小ok便放gt等抽獎,其實都無話最唔最好嘅

回覆樓主:

如小朋友真係谷得, 家長又有時間指導小朋友功課, SFA 會比較好。

Maryknoll 抽獎機會只有約1/5,有其他名私在手可等抽,但你牌面不樂觀,有優才,仲要係男女校,已經很好了。有優才唔要結果4/5機會去咗音小...... 正路都唔會咁樣做

SFA 應該 wait 到,一定好多人攞住 SFA 搏抽獎/等其他 offer,但你要等到大抽獎出嗰日。

如果真係咁想要 Maryknoll 或同等級嘅學校但又唔想搏,咁唯一做法就係要 GT 等 SFA,等到 SFA 再等下年插班攻勢,報曬班直屬、龍校。
我覺得家長肯配合同畀少少心機,GT 英文唔會比唔上 Maryknoll。

有冇細佬妹跟尾?

回覆樓主:

讀優才多數應該輕鬆開心過讀maryknoll,因為相對比較活動教學(鍾意做功課抄寫另計),而且優才都有band 1b水平,又係龍校,我會揀優才

SFA每年都超派offer,waiting都唔好咁淡定
抽唔到mcs,最多讀音小,音小vs優才,我覺得差唔多,所以會放優才賺多個抽獎機會。

jtw_ki 發表於 20-3-26 23:12
有冇細佬妹跟尾?
有個細佬呀, 感謝你們回覆

回覆 hahaha1222 的帖子

係呀, 你講中晒

如果接受到Worst scenario 係音小咁我覺得你可以博...但如果我同你exact case 我會要優才....

回覆樓主:

見好就收, 會吾會比心多好。

我識人搏Maryknoll,咩直資都唔考,淨係考可大抽獎既私校,就係廢事收左要煩(emoji)

Manson1 發表於 20-3-26 16:24
既然問得,即不是gt 鉄粉,朋友上年最後都wait 到sfa n kts,我覺得可以博下,不過你要承受到個風險和預左心情好似過山車咁

我會諗埋住邊區,優才小一至三要旺角,之後才是將軍澳。你方便嗎?