用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私教普通話拼音
go

私教普通話拼音

請問打算疫情時,讓小朋友學普通話拼音。
如果學拼音要學幾耐先識晒?即想知睇到的英文可以拼到點讀。

謝謝。

簽名被屏蔽

回覆 jli008 的帖子

我打算用疫情呢幾個月學,9月升小二了,唔知仲有無時間學。
想知幾個月會學到幾多囉。

時間好難估計,要睇小朋友吸收到幾多,例如我個仔咁,入小學前已經實戰完,識聽識講普通話,帶住文盲入到小學,學校開始教拼音,如單睇拼音文字,佢仍然間中會有錯,在沒有外補情況下,佢跟學校學到二至三年及先至準確。

cherrylove 發表於 20-3-26 21:01
回覆 jli008 的帖子

我打算用疫情呢幾個月學,9月升小二了,唔知仲有無時間學。

老師教得清楚一個月搞掂。我試過教朋友女兒,學校學過一些,佢8堂基本搞掂,我冇收佢錢,係老友個女。我教自己個仔就耐好多,一個月左右。唔好PM我,我不教學生的。
我識人教仔女也大約一個月可掌握。

jli008 發表於 20-3-27 23:54

好難預算到的,我女兒入小一时,普通話都是一般般,去了普通 ...

我囡都係普教中班,我想佢學識自己拼音先係因為我唔識普通話,幫唔到佢溫習。

如果佢識拼音,咁佢就可以睇住拼音都識讀個字囉。

conniewktang 發表於 20-3-28 23:47

老師教得清楚一個月搞掂。我試過教朋友女兒,學校學過 ...

謝謝你,我心中已經有預算。
即我用呢段時間學,上小二時應該能夠拼讀。

cherrylove 發表於 20-3-29 09:49
...

找人補一下好些,人地台灣及大陸也先學拼音才開始學中文,越細學越快上手。當年我仔小一前,同一時間,一邊學RWI phonics, 一邊學漢語拼音(我自己教他),也沒有混淆,ok的。

cherrylove 發表於 20-3-29 09:49
...

好好利用疫假,找私補或網上教學吧,小朋友學得好快的。加油!

有個大陸超多人用嘅手機app喜馬拉雅,係入面搜兒歌或唐詩,或者小朋友會接受有配樂的童聲朗誦,聽多啲都可能好快吸收到韻律音調。

其實都係要先學曬成套漢語拼音先。因為有Kg 或小學,什至中學,會把拼音分幾年教,咁就學生會學唔識或學不好了。

conniewktang 發表於 20-3-30 11:36
其實都係要先學曬成套漢語拼音先。因為有Kg 或小學,什至中學,會把拼音分幾年教,咁就學生會學唔識或學不 ...

正如學英文,也要學phonics一樣,咁就串字冇難度!

簽名被屏蔽

conniewktang 發表於 20-3-30 11:38
正如學英文,也要學phonics一樣,咁就串字冇難度!

呢個我都心思思,不過攪惦左普通話先。

jli008 發表於 20-3-30 16:37
所以睇孩子能力,有人好快,也有人好慢,疫情之下找上門老師也麻煩,出外又怕,你可在網上買一個很便宜的智能音 ...

我以前有買過英文Phonics 書,但發現無咩用,因為我都唔識教佢。
所以想搵老師教囉,現在考慮zoom形式上堂。

所以睇孩子能力,有人好快,也有人好慢,疫情之下找上門老師也麻煩,出外又怕,你可在網上買一個很便宜的智能音 ...

不止學4聲,是學如何把聲母和韻母夾埋拼出個音。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-3-31 11:48
真係要仔細,還有兒化音,輕聲……多著呢

對,好多嘢,一個月只會基本嘢,這些還要額外教。

可分享那款智能音箱?謝謝