用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學保險
樓主: dawnhu
go

[英國] 留學保險  

ycmami 發表於 20-6-28 08:17
其實留學保險包唔包在港嘅醫療費用,阿仔四月由英國返港,但手受傷唔知可唔可以向保險公司申報!還是只包國 ...

唔包!同旅遊保險一樣,唔會包你起香港既醫療,但由抵港到回家途中系包既。

waiyan2000 發表於 20-6-28 19:00
其實去英國讀書英國已經要買一份保險點解香港仲要買嘅?

我買香港呢份主要系包行程/行李延誤,個人財物損失,由英國去歐洲既旅遊保險,24小時緊急醫療支援,第3者責任保(怕唔小心整傷/整爛人地野),今次甘岩用到學校關閉津貼。

千幾銀一年買甘多保障都好抵,幾十萬一年學費都比左,唔掙在呢少少錢。

yuyueng 發表於 20-6-29 13:01
我買香港呢份主要系包行程/行李延誤,個人財物損失,由英國去歐洲既旅遊保險,24小時緊急醫療支援,第3者責 ...

咁呢個overseas student insurance我啱使呀, 因為我都係想買一個好似旅行咁樣嘅保障畀,for delay,personal belonging。。反而醫療我已經自己買咗好多, 公司又cover of out patient, 唔想額外再買。

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 20-6-29 12:39
不用經agent.

Thx!

yuyueng 發表於 20-6-29 13:01
我買香港呢份主要系包行程/行李延誤,個人財物損失,由英國去歐洲既旅遊保險,24小時緊急醫療支援,第3者責 ...
yuyeung,
我想請教你claim學校關閉津貼是用哪一隻表格,我打電話去保誠,佢email 了Travel Insurance Claim Form比我,請問需要填的是否第一部份和有關取消旅程及提早結束旅程的部份?怎樣寫才可claim 到$5,000?煩請指教!!

lamb2003 發表於 20-6-29 17:31
yuyeung,
我想請教你claim學校關閉津貼是用哪一隻表格,我打電話去保誠,佢email 了Travel Insurance Claim F ...

只填:
Part I
Part II最後一個table關於「有關取消旅程、....... 的索償」
Part III的signed, date and HKID number

附上supporting doc包括:
1。學校的書面通知講明因疫情而停課
2。school calendar
3。在這學校讀書的證明,無學生證,我提交左academic report

好easy,唔複雜,一個月收到支票。

3b 發表於 20-6-29 09:28
新一年打算買保x, 請問在網上已可以申請, 還是要經agent?

大約幾錢一年?

醒目開學勳章

kct18 發表於 20-6-30 08:53
大約幾錢一年?

未研究, 不清楚!

kct18 發表於 20-6-30 08:53
大約幾錢一年?

多謝之前jm提示,剛上網睇基本18xx, 可自己投

TTEE1819 發表於 20-6-29 23:45
只填:
Part I
Part II最後一個table關於「有關取消旅程、....... 的索償」
TTEE, many many thanks!

lamb2003 發表於 20-6-29 17:31
yuyeung,
我想請教你claim學校關閉津貼是用哪一隻表格,我打電話去保誠,佢email 了Travel Insurance Claim F ...

我提交左1學校email 比我地個提早關閉學校通知
2學校calendar
3簽證及護照

我有agent跟,所以我只交文件,3星期就收到支票了。

回覆樓主:

睇緊保X,要兩隻一切買(基本保障+自選項目),3800蚊一年

睇到上面家長留言係千幾蚊,是否不同的?謝謝。

如果9月開學,咁要幾時先買?Thanks

SmileSmileSmile 發表於 20-6-30 09:53
睇緊保X,要兩隻一切買(基本保障+自選項目),3800蚊一年

我買左幾年,都係1800個一個plan, 我唔需要醫療cover。如果個一年無申請過索償,下一年保費自動打8折。我唔經agent, 自己跟客戶服務溝通,他們服務不錯。

Jade2y 發表於 20-6-30 10:02
如果9月開學,咁要幾時先買?Thanks

我當年係7至8月就申請,飛去英國前處理哂手續即可。

TTEE1819 發表於 20-6-30 10:10
我買左幾年,都係1800個一個plan, 我唔需要醫療cover。如果個一年無申請過索償,下一年保費自動打8折。我 ...

好的,謝謝。

yuyueng 發表於 20-6-30 09:49
我提交左:1)學校email 比我地個提早關閉學校通知
2)學校calendar
3)簽證及護照
Thanks a lot!

TTEE1819 發表於 20-6-30 10:12
我當年係7至8月就申請,飛去英國前處理哂手續即可。

Thank you

SmileSmileSmile 發表於 20-6-30 09:53

買基本1800好夠。

yuyueng 發表於 20-6-30 14:40
買基本1800好夠。

好的,謝謝