用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學保險
樓主: dawnhu
go

[英國] 留學保險  

brother4 發表於 20-4-1 12:07
阿聯酋取消機票,所以改航空公司回來,希望有得賠…不過最後由保險最後決定有否。。。
...

原來如此。阿聯酋有無refund比你?咁試下claim希望你收到賠償。

有消息請分享。

YuYuMother 發表於 20-4-1 12:12
原來如此。阿聯酋有無refund比你?咁試下claim希望你收到賠償。

有消息請分享。

估應該有refund卦!但改機票果張超貴係之前果張2倍$! 希望有得補償番少少…

回覆 3930 的帖子

全英國都停課,但學校宿舍無關.張機票係另外買既單程票...好可憐.......仲有個回程又未用...

3930 發表於 20-4-1 11:47
回覆 ydoris 的帖子

Jlt 有冇得claim 學校停課和宿舍關閉?

問咗保險公司,停課是唔包,無得賠償,但機票差額就有得賠

但最多20K

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

謝謝我明天打去問。

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

Thanks for the information

yuyueng 發表於 20-3-31 22:24
唔係喎!我個朋友agent 話佢地呢個疫情下學校關閉,就算有online lesson 都有得claim喎,因為呢項保障項目 ...
claim錢呢個動作要留意,我agent同我講,如果申請索償,就算最終不獲賠償,都會影響下年續保時的NoClaimDiscount, 即係會無咗個折扣。所以要計一下值唔值得先

brother4 發表於 20-4-1 11:45

唔知你買開嗰個計劃續保有冇無索償折扣,如果申請索償,就算唔成功,都有可能影響下年的折扣,即係會無咗個折扣。當然間間保險公司計劃唔同,最好了解下先。因此even 申請是免費,但是可能有代價。

回覆樓主:

thx,幾年前買佢,索償過,賠償$超過-年保費,之後有想轉新公司但好麻煩,多問之前果間有冇索償等問題。。最後繼續續保算

回覆樓主:

申請緊,未知有冇得賠!

brother4 發表於 20-4-2 08:49
thx,幾年前買佢,索償過,賠償$超過-年保費,之後有想轉新公司但好麻煩,多問之前果間有冇索償等問題。。 ...

我問agent會否claim過來年會否加loading或加保費的問題,佢又話唔會喎!而且2年前我幫另一保險公司買過又claim過(因阿女係英國唔見左銀包),因之前Agent跟得麻麻,所以第二年便轉了e+呢個,但又冇覺得因claim過再買會有什麼問題發生的!

我哋幫襯JLT, 已經claim過一次。呢間應該無NCB呢樣野,第二年買一樣係$3500。
暫時好滿意佢地服務,跟得又好。等呀女返左再睇下有冇得claim機票差額。

dawnhu 發表於 20-4-2 00:43
claim錢呢個動作要留意,我agent同我講,如果申請索償,就算最終不獲賠償,都會影響下年續保時的NoClaimDis ...
thanks ! 耶誕節時已經claim過一次個人財物損失,claim過野出年無折扣優惠。

Umi 發表於 20-4-2 11:38
我問agent會否claim過來年會否加loading或加保費的問題,佢又話唔會喎!而且2年前我幫另一保險公司買過又c ...
claim過唔會加loading,不過係有可能無discount啫。

dawnhu 發表於 20-4-4 16:39
claim過唔會加loading,不過係有可能無discount啫。

Claim過冇discount係正常!但點都冇$5000 discount咁多,所以有我一定claim.

Umi 發表於 20-4-4 16:44
Claim過冇discount係正常!但點都冇$5000 discount咁多,所以有我一定claim.
...

今天agent通知我已經claim到了

回覆 Umi 的帖子

你是不是claim到上限的$5000? 我都有買保誠,但啊仔讀紧大學,online learning唔知算唔算close?因大學網站無寫明大學close咗。

trendy007 發表於 20-4-7 18:49
回覆 Umi 的帖子

你是不是claim到上限的$5000? 我都有買保誠,但啊仔讀紧大學,online learning唔知 ...

我係保x呀,e+ online learning. 學校有寫明university campus buildings are closed until further notice.

Umi 發表於 20-4-7 18:52
我係保x呀,e+ online learning. 學校有寫明university campus buildings are closed until furthe ...
"學校有寫明university campus buildings are closed......" ====> 你個case就一定得啦,恭喜你。

Umi 發表於 20-4-7 18:52
我係保x呀,e+ online learning. 學校有寫明university campus buildings are closed until furthe ...

請問你用咩supporting document 去証明?(emoji)(emoji)
我都係同一間保險公司等緊agent覆我,但我只提供學校網頁既資料