用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學保險
樓主: dawnhu
go

[英國] 留學保險  

回覆樓主:

JLT電話28645333。。流行病有冇得賠?

回覆 brother4 的帖子

吾知呀?而家等緊阿囡俾份保單號碼我打去問。停晒課,宿舍又俾晒錢,機票又貴,酒店又要幾千蚊。睇下邊一度有機會claim到啦!

3930 發表於 20-3-27 14:58
回覆 scso 的帖子

我都想知AXA停課有冇得claim

我昨晚問Agent話無

ydoris 發表於 20-3-27 15:25
回覆 scso 的帖子

妳係未買左JLT?我搵緊份保單,係阿囡個度又隔離緊。見佢傳單有寫流行病,肺炎係未吾算架 ...

不是JLT

Umi 發表於 20-3-26 22:57
我agent主動話幫我試試claim, 未知結果希望有啦,幫補一下都好

我個agent又係…上週末已問我學校有無文件講停課;我比咗email佢睇;佢話試下交上公司;睇下有無得claim

回覆 scso 的帖子

Thanks. 噢我以為你係JLT, thanks anyway

yuyueng 發表於 20-3-27 15:22
佢哋留學寳如果無claim過翌年有8折架,我買基本果個plan ,因為我朋友幫我買,佢應該比左八折我,我見網上 ...

我都係買prudential呢隻留學保,都係買最平呢個plan,不過我仲未claim。

不過agent咁啱call我,話有online teaching,應該唔cover,
agent再幫我問緊,希望可以保啦,可以幫輕吓啲洗費。  

yuyueng 發表於 20-3-27 12:25
保誠,最平千六蚊一年果隻,聖誕時阿仔起學校唔見左一隻air pods , 比左張收據、網上報失紙同新配返一隻張 ...

請問呢種係咪唔包醫療費用,而其他大致都有保障?

lmhcoffee 發表於 20-3-27 21:18
請問呢種係咪唔包醫療費用,而其他大致都有保障?
係!咁我地做VISA 時強制買左英國醫療保險,一般小病學校有medical Centre,我自己起香港有份純醫療,所以我無加醫療,佢包24小時緊急救援,我覺得夠,上網有詳細資料。

dawnhu 發表於 20-3-27 18:11
我都係買prudential呢隻留學保,都係買最平呢個plan,不過我仲未claim。

不過agent咁啱call我,話有onlin ...

我都係買prudential 的留学保,个agent 話有得claim.  我買贵果隻,但不知可赔多少

chuchuma 發表於 20-3-27 22:50
我都係買prudential 的留学保,个agent 話有得claim.  我買贵果隻,但不知可赔多少
...
平plan 最多5000
貴plan 最多10000

不過我估貴同平plan的分別可能是賠償多少, 而賠償條件應該是一樣。

請問你學校是真的關閉了嗎? 學生可以回校嗎?

保誠,最平千六蚊一年果隻,聖誕時阿仔起學校唔見左一隻air pods , 比左張收據、網上報失紙同新配返一隻張 ...

我保誠agent 話,萬一中招急回港就醫,張機票包,因為他有客人申請中。

noel2010 發表於 20-3-28 22:33
我保誠agent 話,萬一中招急回港就醫,張機票包,因為他有客人申請中。
係,有個24小時緊急醫療保障,所以我覺得買最平果個plan 已經足夠。因疫情而學校關閉果個是否可以有得claim ,我agent 朋友幫我問緊,星期一回覆。

dawnhu 發表於 20-3-28 16:06
賠償條件係一樣,貴果個只不過係買大左個賠償額啫。

dawnhu 發表於 20-3-28 16:06

係,学校提早関门,但Easter 之后啲学校吾開,只有on line lesson, 咁算吾算学校close 呢!

我剛睇咗保誠冇你$1600一年嗰隻plan

scso 發表於 20-3-29 11:06

應該是$1890,最平的Plan,我已經幫襯左4年,每年續保時,如果上一年無claims過,會自動比舊客戶 10% less 優惠。

yuyueng 發表於 20-3-26 14:44
我買留學寶,入面有講如果因為疫情而停課有500元1日,最多報10日,不過暫時學校只系停左4日,所以我未問, ...

保誠agent回覆,如果停課期間,學校有提供網上教學,係冇得claim!

除非停課期間,學校完全關閉,暫停所有學生服務,包括所有網上教學先有得賠!

scso 發表於 20-3-29 11:06
全年的基本計劃1800,我折扣仲多,有8折,所以1440咋。

dawnhu 發表於 20-3-29 22:02
全年的基本計劃1800,我折扣仲多,有8折,所以1440咋。

好抵呀,可否介紹我呀?我兩個仔都要買呀,Thanks