用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學保險
樓主: dawnhu
go

[英國] 留學保險  

unchu 發表於 20-8-3 09:37
麻煩你可唔可以提供JLT資料, 謝謝
JLT上網有架,前程錦繡升學保計劃由安盛保險有限公司(「AXA安盛」)承保

https://www.axa.com.hk/zh/jlt-overseas-student-care

回覆 cfs 的帖子

謝謝

我上年替阿囡買英國保誠保險, 1800+2000= 3800一年, 在英國NHS  , 其實買1800就夠?
Pig

flyingpigpig 發表於 20-8-4 14:07
我上年替阿囡買英國保誠保險, 1800+2000= 3800一年, 在英國NHS  , 其實買1800就夠? ...

我今早都考慮緊呢個問題,果邊多數用政府醫療,到底今年點買好呢?我比較幾項有機會用既項目,睇緊JLT既AXA,同埋保誠

保誠,保費$1800或加醫療$3800
學校關閉津貼(問左COVID-19已經發生,所以唔保)
行李及個人財物最高10000,每件3000
旅程延誤首5小時200最高2000
行李延誤8小時後必須品最高2000
如果買埋醫療,短暫回香港不超過3個月期間,在香港因意外受傷/患病40000包跌打每日150

JLT既AXA,保費$3505
行李及個人財物最高20000,手機/平板每件3000,手提電腦10000,
旅程延誤首5小時300最高3000
行李延誤首5小時必須品500,最高2000

大家會點睇呢?

yuyueng 發表於 20-3-31 22:24
唔係喎!我個朋友agent 話佢地呢個疫情下學校關閉,就算有online lesson 都有得claim喎,因為呢項保障項目 ...
我都係prudential, 學校轉online lesson, 但於沒有明確closed, 無得賠償
Pig

cfs 發表於 20-8-4 15:20
我今早都考慮緊呢個問題,果邊多數用政府醫療,到底今年點買好呢?我比較幾項有機會用既項目,睇緊JLT既AXA,同 ...

早疫情3月, 航空公司突然停航, 算唔算延誤?
Pig

回覆 cfs 的帖子

我都係心大心細,唔知用邊間好,AXAJLT 定保誠

unchu 發表於 20-8-4 15:45
回覆 cfs 的帖子

我都係心大心細,唔知用邊間好,AXAJLT 定保誠
如果保誠無左學校關閉津貼,咁好似AXA岩自己啲,睇中佢個行李及個人財物,手提電腦10000

flyingpigpig 發表於 20-8-4 15:44

呢啲我唔識答喇,問番保險公司好,我都睇比較字面野咋

之前問過保X,如果已賠$5000(學校闗閉),就無得再賠航班延誤。如果無賠$5000(學校闗閉)就可以試下claim

問咗JLT因疫情關係,31/3後冇得賠償的
。另外都問過保誠,亦因疫情關係衍生出來的費用亦冇得賠償,唔知有冇理解錯,詳情可以問返Agent
BOOBOO

flyingpigpig 發表於 20-8-4 15:37
我都係prudential, 學校轉online lesson, 但於沒有明確closed, 無得賠償

你揾下學校的website,看看有無地方有提過。我都是在員工通信内見到(大約意思) ”所有校園(或buildings)只比授權的員工進入,其他人不可進入“,我就copy 比保X看。佢都受。

phoebeso 發表於 20-8-4 16:35
問咗JLT因疫情關係,31/3後冇得賠償的
。另外都問過保誠,亦因疫情關係衍生出來的費用亦冇得賠償,唔知有 ...

我剛才都問咗JLT,JLT話如果因疫情關係學校要close,影響行程,就可以claim不可退還的住宿費及交通費。點解JLT的答覆會有所不同架。
我本來都想想要不要由保X轉去JLT添。

trendy007 發表於 20-8-4 16:30
之前問過保X,如果已賠$5000(學校闗閉),就無得再賠航班延誤。如果無賠$5000(學校闗閉)就可以試下claim
...
保x 留學保,第8項旅程延誤保障若您已安排的飛機、火車或船隻因罷工或工業行動、劫機、恐怖主義襲擊、惡劣天氣、天災(包括地震、海嘯及火山爆發)、機械或結構性故障或機場、碼頭或火車站關閉而導致延誤超過5小時,我們將為旅程延誤首滿5小時賠償港幣$200;其後每延誤滿8小時,賠償則為港幣$400。首滿24小時延誤保障就首滿24小時的旅程延誤,我們將額外賠償港幣$600。

Agent reply 不符合以上不包,不能賠。
大家注意

Agent 話不付合上面,無得claim........
Pig

我用開AXA, 本來想轉去保x, 因為平一半。但係保x唔再因為Covid-19 而引起嘅索償作出賠償。

已經問咗AXA, 新單同舊單保障不變,即係因為Covid-19 而引起嘅索償,會作出相關賠償。 但係就攞唔到佢因疫情停學退$5000

所以我應該會留返係AXA, 起碼唔見咗/壞咗電話、平板等都有得賠。

trendy007 發表於 20-8-4 16:43
我剛才都問咗JLT,JLT話如果因疫情關係學校要close,影響行程,就可以claim不可退還的住宿費及交通費。點 ...

但問咗如不幸感染病,睇私家的話可以claim ,保x就唔可以

醒目開學勳章

cfs 發表於 20-8-4 15:20
我今早都考慮緊呢個問題,果邊多數用政府醫療,到底今年點買好呢?我比較幾項有機會用既項目,睇緊JLT既AXA,同 ...

我會繼續買AXA的留學保險, 雖然已經有NHS服務, 但有私家醫生服務就多個選擇,而且其他國家都可以保障到, 保障的範圍亦較大

3b 發表於 20-8-5 09:40
我會繼續買AXA的留學保險, 雖然已經有NHS服務, 但有私家醫生服務就多個選擇,而且其他國家都可以保障到 ...

我都係比較緊呢兩間,知唔知兩間包唔包牙醫?亞女最近生智慧齒,我驚佢要睇牙醫,我見保x, 回港反而有得保,但就冇講喺英國有冇。
同埋我問過保x, 佢話除左學校因新冠關閉冇得保外,其他都有,我發覺個個agent講嘢都有出入,我有問過佢點解唔update 張保單內容,佢話日日更新都up唔切,到時真係口同鼻拗

我會繼續買AXA的留學保險, 雖然已經有NHS服務, 但有私家醫生服務就多個選擇,而且其他國家都可以保障到 ...

我都應該AXA,岩自己需要啲,今年情況比較特別,分分鐘暑假先返到黎,朋友又比到折扣,算抵啦!

絕對認同,醫療產生費用可以很大 ,所以我都是繼續購買AXA .  兩年前阿女發燒 要去監護人 度住 , 去看私家醫生路程唔塞車大約一小時車程 , 所以都安排睇上門診症的註冊 醫生 ,有單 一樣Claim 到保險 。