用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學保險
樓主: dawnhu
go

[英國] 留學保險  

請問,我只有公司E療保,咁要買(基本保障 自饌)?

Jade2y 發表於 20-7-7 15:49
請問,我只有公司E療保,咁要買(基本保障 自饌)?

要唔要,其實係睇你自己的需要。舉例,我公司都包左我孩子醫療,是本地醫療,不是環球的醫療保障。但我只買留學基本保障,沒有加自選項目(醫療),因為英國不同香港,不是周圍搵到私人醫院,如學生生病或有事入院,學校都係會安排NHS,NHS是免費。如果你好似我朋友一樣,公司包家屬的醫療係屬於環球醫療,可以只買基本plan囉。

TTEE1819 發表於 20-7-7 16:28
要唔要,其實係睇你自己的需要。舉例,我公司都包左我孩子醫療,是本地醫療,不是環球的醫療保障。但我只 ...

Thank you Thank you

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 20-6-29 23:45
只填:
Part I
Part II最後一個table關於「有關取消旅程、....... 的索償」

新一年要準備投保, 新冠肺炎是已知的流行病, 如果學校再次關閉, 可否申請賠償? 保x除了$5,000之外, 機票因旅程改變/取消而出現差額, 有無家長試過申索?有其他重點要留意嗎?

3b 發表於 20-8-1 10:16
新一年要準備投保, 新冠肺炎是已知的流行病, 如果學校再次關閉, 可否申請賠償? 保x除了$5,000之外, 機 ...
我都想知, 萬一如果英國有事, 學校都係送去就近既公立醫院, NHS 是免費的, 英國私家醫院又唔多, 而且係要入左公立醫院再 request 先再安排去私家.  如果唔去私家醫院, 即是其實買保 X 平果隻千幾元便可以?

新一年要準備投保, 新冠肺炎是已知的流行病, 如果學校再次關閉, 可否申請賠償? 保x除了$5,000之外, 機 ...

我其實都有問agent 因為covid19係已存在的疾病, 所以 如果而家先投保嘅話 因covid-19引起嘅 事情, 係不受補嘅項目.

另外佢同一般旅遊保險唔同, 如果因疾病, 就算非covid19, 而不能如期出發, 需要改機票或者退機票呢啲費用係不受保嘅

我哋經JLT買,包醫療的。

雖然NHS 係免費,但我女睇過一次經驗極差。可能一個個醫生啦,但NHS係分配就近診所比你,所以無得揀。

上網睇過有private clinic 可以book睇私家醫生的。保險包門診藥費,有需要應該可以book黎睇。個人覺得,除非家長公司有包全球醫療,否則買埋比較安心。

分享一次個人經驗,我女試過夜晚打比我話唔舒服,我叫佢睇醫生啦.....跟住打比保險醫療熱線,佢地好快email左宿舍就近兩間醫院資料比我,有齊電話地址,提我哋去前先打電話問一問。後來我女感覺好啲又唔想夜晚出門所以最後無去。

第二日佢地打電話比我問我女情況,有冇睇醫生。知道佢無睇話會close case, 有問題隨時再聯絡佢地。我覺得幾好,會跟進唔係比左資料你就算數。

以上少少經驗分享,每個家庭情況唔同,買自己覺得適合嘅就好。

之前寫去保X 試下claim機票因旅程改變/取消而出現差額,但不成功,保X話claim咗$5000,就所有其他都無得再claim,就算因停課而想延長個保障期都唔得。

回覆 3b 的帖子

請問claim 到的$5000 係保償哪一類別? 不是機票嗎?

trendy007 發表於 20-8-1 15:04
之前寫去保X 試下claim機票因旅程改變/取消而出現差額,但不成功,保X話claim咗$5000,就所有其他都無得再cl ...

我今次突發回港經JLT可Claim到機票差價,但就沒有有關停課的賠償,所以沒有試
DouglasMaMa :lol

Lofty 發表於 20-8-1 16:48
回覆 3b 的帖子

請問claim 到的$5000 係保償哪一類別? 不是機票嗎?

因疫情而停課

醒目開學勳章

過客 發表於 20-8-1 11:26
我都想知, 萬一如果英國有事, 學校都係送去就近既公立醫院, NHS 是免費的, 英國私家醫院又唔多, 而且係要入 ...

買左醫療保險, 用不著當然好, 但萬一有需要, 到時要睇私家又無得claim就要硬食, 保費一年仟幾蚊, 相對留學費用只是少數目, 我會買埋

醒目開學勳章

PUIPUI2000 發表於 20-8-1 12:16
我其實都有問agent 因為covid19係已存在的疾病, 所以 如果而家先投保嘅話 因covid-19引起嘅 事情, 係不受 ...

是否保x?

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 20-8-1 12:17
我哋經JLT買,包醫療的。

雖然NHS 係免費,但我女睇過一次經驗極差。可能一個個醫生啦,但NHS係分配就近診 ...

多謝分享!

醒目開學勳章

trendy007 發表於 20-8-1 15:04
之前寫去保X 試下claim機票因旅程改變/取消而出現差額,但不成功,保X話claim咗$5000,就所有其他都無得再cl ...

Claim完停學5仟就所有項目封頂?

3b 發表於 20-8-1 20:20
是否保x?

Yes

醒目開學勳章

DOUGLASMAMA 發表於 20-8-1 18:27
我今次突發回港經JLT可Claim到機票差價,但就沒有有關停課的賠償,所以沒有試
...

差額多過5仟嗎?

3b 發表於 20-8-1 20:30
差額多過5仟嗎?

是,是每張機票除2(如是來回)之差價,最高20K

DOUGLASMAMA 發表於 20-8-1 20:31

是,是每張機票除2(如是來回)之差價,最高20K

我也是JLT AXA ,完全忘記可claim 機票差額。

katrinafu 發表於 20-8-2 01:37
我也是JLT AXA ,完全忘記可claim 機票差額。

我是聯絡CS,問我們情況有什麼可claim,佢回覆我,可以claims到機票差價,所以填表和比文件,現在已經收到錢啦!

不過現在過了幾個月,唔知你是否可以,你聯絡JLT問下,是否可以啦!