用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學保險
樓主: dawnhu
go

[英國] 留學保險  

回覆 scso 的帖子

我咪喺保誠買囉, 有8折係因為我幾年無claim過,前年仲係9折,上年就8折

dawnhu 發表於 20-3-29 23:15
回覆 scso 的帖子

我咪喺保誠買囉, 有8折係因為我幾年無claim過,前年仲係9折,上年就8折

我見好似加錢可以附加一啲額外保障,值唔值得㗎呢?

scso 發表於 20-3-29 11:06
我剛睇咗保誠冇你$1600一年嗰隻plan
份保險系做寶成個朋友幫我買,佢應該比左折我,佢收我$1600,我以為個個買都有折添,我系買$1800一年果個。佢話如果無claim過,明年都有8折。

bkyanhei 發表於 20-3-29 14:36
保誠agent回覆,如果停課期間,學校有提供網上教學,係冇得claim!

除非停課期間,學校完全關閉,暫停所 ...
咪都幾苛刻?

yuyueng 發表於 20-3-30 12:18
份保險系做寶成個朋友幫我買,佢應該比左折我,佢收我$1600,我以為個個買都有折添,我系買$1800一年果個。 ...

佢Extra加錢的保障是否值得買呢,Thanks

scso 發表於 20-3-30 12:00
我見好似加錢可以附加一啲額外保障,值唔值得㗎呢?
額外保障?  你指住院醫療?我女無加呀,因為佢本身在香港已買住院醫療,係全球都保的,咁我就冇謂再duplicate 買啦。

dawnhu 發表於 20-3-30 17:25
額外保障?  你指住院醫療?我女無加呀,因為佢本身在香港已買住院醫療,係全球都保的,咁我就冇謂再duplica ...

我本身買開AXA$3xxx年都有色醫療,但我覺得保費貴,同你一樣我都有買開AIA係環球保障有住院意外危疾,都係duplicate咗,仲有NHS呢

scso 發表於 20-3-30 14:41
佢Extra加錢的保障是否值得買呢,Thanks

Extra 既我又無買,因為覺得本身每個留學生都買英國醫療保險,所以無另加保障。我一直有幫我仔起香港買純醫療保險。

bkyanhei 發表於 20-3-29 14:36
保誠agent回覆,如果停課期間,學校有提供網上教學,係冇得claim!

除非停課期間,學校完全關閉,暫停所 ...
唔係喎!我個朋友agent 話佢地呢個疫情下學校關閉,就算有online lesson 都有得claim喎,因為呢項保障項目上沒有online lesson 呢個附帶除外條件,有學校出信或email 講明幾時開始停課,比埋學校term date 最多可以claim 10日。嗱!因為現時為止我仔學校只係早左4日停課,agent 叫我入左紙先,等放完Term break 之後夠十日至正式claim ,所以正確黎講我又唔敢百分之百話實,我之後再滙報究竟是否成功claim 到。

我Agent都話claim到

Umi 發表於 20-3-31 22:44
我Agent都話claim到

都是買保誠?

joymama 發表於 20-4-1 01:03
都是買保誠?

係呀!收到支票後話比大家知

回覆樓主:

jlt 剛問咗可以嘗試claim機票,但結果有冇得賠償由保險公司决定_原先要行程及費用,之前行程取消原因(最好有文件證明)如停飛,改變的行程及費用,要30日内交表,上限20000

回覆 brother4 的帖子

都吾知俾咩文件JLT。學校停課,就買左機票返香港,原本程回程又未用。學生又無online learning,教授upload左個ppt俾學生自己做final project。宿舍又無關,好無耐。

Umi 發表於 20-4-1 07:40
係呀!收到支票後話比大家知

機票錢我覺得難claim既!只是希望可以claim到停課補償都好,都有$5000 la

lmhcoffee    發表於 20-4-1 12:28

ydoris 發表於 20-4-1 10:55
回覆 brother4 的帖子

都吾知俾咩文件JLT。學校停課,就買左機票返香港,原本程回程又未用。學生又無onlin ...

明白!估要itinerary及invoice,改機票原因。。。claim是免費,有就俾番最好,冇也冇所謂!

回覆 ydoris 的帖子

Jlt 有冇得claim 學校停課和宿舍關閉?

3930 發表於 20-4-1 11:47
回覆 ydoris 的帖子

Jlt 有冇得claim 學校停課和宿舍關閉?

也想知,可以-問28645333....

brother4 發表於 20-4-1 09:46
jlt 剛問咗可以嘗試claim機票,但結果有冇得賠償由保險公司决定_原先要行程及費用,之前行程取消原因(最 ...

承保範圍寫航班取消或延誤而需更改旅程。如果今次因為疫情自己更改航班應該 claim唔到哦.......

YuYuMother 發表於 20-4-1 11:55
承保範圍寫航班取消或延誤而需更改旅程。如果今次因為疫情自己更改航班應該 claim唔到哦....... ...

阿聯酋取消機票,所以改航空公司回來,希望有得賠…不過最後由保險最後決定有否。。。