用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5呈一
樓主: kirstyau
go

P5呈一  

little_yolky 發表於 20-3-27 10:12
準乜鬼備,中英數來來去去咪又係考果D嘢。我哋常識一課都未教。

係咁簡單就好咯,我輕鬆好多

本身舊課題佢忘記得一干二淨,亦係最容易錯最討厭,新課題亦係惡搞,宜家唔準備,開學實生鏽。

前日先俾我丙完,五年級連 beautiful 都串錯。 佢啲眼殘可以扣十幾分,本身學校又唔係分高,佢中文又流流地,一定要佢最擅長嘅英文科拉分。好在佢學校有中學部考頭一半就入得返。

IloveJJ 發表於 20-3-27 13:41
你女10個鐘咪仲耐?
係功課多啫!
你而家知點解我揀中學唔再揀多功課既學校俾我仔啦!

都係佢學校返學時間好少功課咋

IloveJJ 發表於 20-3-27 13:41
你女10個鐘咪仲耐?
係功課多啫!
你而家知點解我揀中學唔再揀多功課既學校俾我仔啦!

佢我無諗架喔,我係諗阿細咋。

1998Ruby1998 發表於 20-3-27 17:39

係咁簡單就好咯,我輕鬆好多

我個5年班,我都肯定佢唔識串beautiful

回覆 little_yolky 的帖子

隻字我題目畀埋佢,所以完全冇串錯嘅藉口

1998Ruby1998 發表於 20-3-27 18:51
回覆 little_yolky 的帖子

隻字我題目畀埋佢,所以完全冇串錯嘅藉口

剛剛試過,阿妹居然識串beautiful

YmOra 發表於 20-3-27 15:34
就襯e+仲係家中學習慢慢增強番D實力。個人認為,取消呈1嘅機會十分之細,三次呈分中呈3取消影響無咁 ...

估EDB唔會甘易取消,太多未知數, 好似今年第一次考試我哋都差啲考唔到,如果取消呈一,呈二冇得走盞。

IloveJJ 發表於 20-3-27 21:40
點解唔識?我細仔四年級都識

佢文盲嚟丫嘛

kirstyau 發表於 20-3-27 20:40
估EDB唔會甘易取消,太多未知數, 好似今年第一次考試我哋都差啲考唔到,如果取消呈一,呈二冇得走盞。
...

應同呀!加上,如果只有呈2呈3,就只有小六成績,沒有小五成績呈交,會欠缺呈分嘅完整性,即失去可參考兩年嘅完整性。個人始終認為,三次呈分中,缺去呈3的影響係最細。

kirstyau 發表於 20-3-27 20:40
...

我到依家都未收到上學期成績表,老師亦表示未有校長指示,未能與家長電聯。總之,乜都唔知係啦。

little_yolky 發表於 20-3-27 23:42
我到依家都未收到上學期成績表,老師亦表示未有校長指示,未能與家長電聯。總之,乜都唔知係啦。
...

好奇問︰停課期間,您學校有沒有傳給家長小朋友上學期成績表初稿,作為參考?

nillnill 發表於 20-3-27 23:44
好奇問︰停課期間,您學校有沒有傳給家長小朋友上學期成績表初稿,作為參考?

...

就是什麼也沒有

little_yolky 發表於 20-3-27 23:42
...

阿妹學校不嬲聖誕假前一日係家長日,見完攞埋成績表好耐。
家姐學校,早排eclass出左成績表,之後班主任打電話傾談差不多30分鐘代替家長日。

kirstyau 發表於 20-3-27 23:52
阿妹學校不嬲聖誕假前一日係家長日,見完攞埋成績表好耐。
家姐學校,早排eclass出左成績表,之後班主任打 ...

做法相似。學校都係用eclass將成績表初稿傳過來,但不是正式的,正式的要等復課才派。

IloveJJ 發表於 20-3-27 13:46
細仔學校只有power lessons, 啲on line功課,老師教學錄影,同埋ETV咁。

佢習慣每日上午一開始先完成學校 ...

時間過得好充實呀!

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:08
不過佢仍然好得閒咁,所以做野快同做野慢真係爭好遠。

是的。個人認為,快與慢有著不同的際遇,但終點可以相同,當然亦有機會相差很遠。以我為例,我屬於心急做嘢快趣型,响學術方面尤其做數,我會做得好快,初中時代真係因為碰針唔少而經常大意做錯數,快係令我吃盡苦頭,但,又幫助我唔少,我從失敗中學醒咗好多,及後D數就變得又快又準確了;去到現在阿女的個性就與我剛剛相反,佢係慢世魔王,做數好慢,但佢慢係因為咀嚼得慢,而非唔想食唔想做嘅慢,是另一種學習的方法。不過,以你仔仔手腳快手,個人認為,可以引導下佢把學習嘅內容作便深層次嘅"深層思考"。不過,你好似唔太喜歡太多引導孩子走路,知你比較喜歡讓孩子自自然然發展。那,你就當作參考好了。