用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5呈一
樓主: kirstyau
go

P5呈一   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-3-27 10:33
Hea都出汁都唔鬧?咁幾時鬧?

hea係懶姐,放假mode 懶洋洋係正常,
我自己都懶懶地 ,家務慢慢做,飯唔係成日煮。。

佢地曳、做錯事 我先會鬧囉!
係又鬧 ,唔係又鬧 我會死好多細胞

YmOra 發表於 20-3-26 23:14
都一樣可以"裝備"架!咪背定"常識"書緊要嘅內容先,練習畫功和牧童笛亦可以,中英文說話和聆聽也可以買練 ...
YmOra,
多謝你提醒, 真係之前一直都覺得係會取消呈一, 所以畫及笛放埋左一邊, 其他學術野如語文科, 數學就有KEEP 到, 因為呢三樣知識係要第增上去的.

現在叫佢趁EASTER HOLIDAY 就練返歌及笛, 試構造下畫點樣可以拿高分D.

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

IloveJJ 發表於 20-3-27 11:41
我自己好勤力,都要求佢地好勤力,2月3日開始,已經要佢哋按時間表溫習讀書,朝9晚5,同老公Home ...

但係你點知佢哋係咪溫習?我開始懷疑阿大,無理由gigayan女女咁得閒,佢日日坐足10個鐘頭既

conniecheung 發表於 20-3-27 01:24
我果d 每日抽到一粒鐘 讀下書 我已經好開心。

hea到出汁。。 我唔想鬧佢地,所以隻眼開 隻眼閉!

吓?!一粒鐘?!我懶到出蟲果個細女每日都起碼有3-4個鐘頭讀書做功課喔!佢都日日俾我鬧!

little_yolky 發表於 20-3-27 13:06
但係你點知佢哋係咪溫習?我開始懷疑阿大,無理由gigayan女女咁得閒,佢日日坐足10個鐘頭既
...
坐足10個鍾,未必全部都係學校上堂功課,可以學其他。

kirstyau 發表於 20-3-27 01:39
7,8個鐘,你好堅。老實我個女學校D功課一半都未完成  不過的起心肝,聽日開始追返進度。
...

7-8個鐘,好羡慕我阿女只可以緊貼學校D功課。唔知做乜鬼老師狂俾功課,做到氣咳。

b3410 發表於 20-3-27 13:12
坐足10個鍾,未必全部都係學校上堂功課,可以學其他。

一定係做無謂嘢。

前幾日,無端端問我:媽咪,你知唔知鳳凰、朱雀、不死鳥既分別?我話,乜上堂教呢D?佢即刻唔出聲走開咗,好可疑

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-3-27 13:10
吓?!一粒鐘?!我懶到出蟲果個細女每日都起碼有3-4個鐘頭讀書做功課喔!佢都日日俾我鬧!
...

咁呢一個鐘,當然冇計zoom上堂同做學校功課啦!
我意思係 佢地完左以上既野,再自覺拎到1粒鐘出黎 掂下本書+睇下,已經好開心。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-3-27 13:12
7-8個鐘,好羡慕我阿女只可以緊貼學校D功課。唔知做乜鬼老師狂俾功課,做到氣咳。
...

我地 zoom 星期一至五,每日4個鐘,日日有功課,我都覺得好攞命..
講清楚先,呢個中學。

小學嗰兩個 zoom 都係每日45分鐘,不過要陪

我零願佢地返學

little_yolky 發表於 20-3-27 13:12
...

7,8個鍾 係網友 Donnywin 我個細失控,大既自由發揮,2個最多叫跟貼學校online要交既野(冇欠交)
細既有堆printout係復課後交,琴日發現做左一半都冇 所以今日開始跟學校時間表做功課。
多謝大家嘅勤力鞭策我,去鞭策我個女

little_yolky 發表於 20-3-27 13:15
一定係做無謂嘢。
我最希望佢哋做無謂野咁先係自己興趣!

小艾比 發表於 20-3-27 11:58
YmOra,
多謝你提醒, 真係之前一直都覺得係會取消呈一, 所以畫及笛放埋左一邊, 其他學術野如語文科, 數學就 ...

就襯e+仲係家中學習慢慢增強番D實力。個人認為,取消呈1嘅機會十分之細,三次呈分中呈3取消影響無咁大,反而呈1呈2盡可能都係補留番好DD,若然呈1取消,咁?!自行收生咪變咗只看一次呈分次弟成績,咪變相係"一試定生死"決定自行收生結果,這是人人不願看見的事。

YmOra 發表於 20-3-27 15:34
就襯e+仲係家中學習慢慢增強番D實力。個人認為,取消呈1嘅機會十分之細,三次呈分中呈3取消影響無咁 ...
明白了, 謝謝你~
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

conniecheung 發表於 20-3-27 13:15
咁呢一個鐘,當然冇計zoom上堂同做學校功課啦!
我意思係 佢地完左以上既野,再自覺拎到1粒鐘出黎 掂下本 ...

我講果3-4個鐘都係無計架喔!不過,就包埋老師upload上youtube既教學片,同做功課。咁你果個上晒堂做晒功課都仲溫一個鐘頭書,係咁啦,唔算hea啦!

conniecheung 發表於 20-3-27 13:19

我地 zoom 星期一至五,每日4個鐘,日日有功課,我都 ...

我哋無咁多zoom,不過功課多到飛起。
‹ 上一主題|下一主題