用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5呈一
樓主: kirstyau
go

P5呈一   [複製鏈接]

catfung 發表於 20-4-3 01:20
現在要睇六月是否可以復課了。

其實無論使唔使呈一,小五第一次考試都變得非常重要。你諗吓中學第一階段 ...

最慘係5年級乜比賽都取消。本來參加校際競技體操(3項),開學上半年仲加操,諗住攞返2,3張證書有野填下。

阿女叫好彩2項朗誦比賽係12月,比到賽有張證書(冇獎),上年考左童軍金紫荊有張2019出既證書。

catfung 發表於 20-4-3 01:20
現在要睇六月是否可以復課了。

其實無論使唔使呈一,小五第一次考試都變得非常重要。你諗吓中學第一階段 ...

認同。無論是否有呈1,小五之校內上學期的成績表將會變得"重要",甚至乎小四全年的成績表也是來年升中的參考數據。始終呈1呈2缺一都不太理想,個人認為自行階段盡可能都要避免"一試定生死"。

kirstyau 發表於 20-4-3 01:37
識有朋友學校今個學年一次都冇考。我地學校3考只考左1次。3考,約(11月中,3月頭,5月尾),估計全港大部 ...

兩測兩考的小學就有機會已經考咗兩次。原來有學校出現"零"考試,真的估不到,這些學校更無可能有成績替代呈1。

kirstyau 發表於 20-4-3 01:44
最慘係5年級乜比賽都取消。本來參加校際競技體操(3項),開學上半年仲加操,諗住攞返2,3張證書有野填下 ...

我估各中學會把今年定為特別嘅一年,唔睇今年小六和今年小五的任何人之課外活動獎項,變相人人公平。不過,過往有玩開嘅小四都應該有DD嘢睇。

YmOra 發表於 20-4-3 09:34
我估各中學會把今年定為特別嘅一年,唔睇今年小六和今年小五的任何人之課外活動獎項,變相人人公平。不過 ...

真係得DD⋯⋯因為過去既經驗,好多學校只睇P5以上既獎項,所以之前無好積極⋯⋯

little_yolky 發表於 20-4-3 10:52
真係得DD⋯⋯因為過去既經驗,好多學校只睇P5以上既獎項,所以之前無好積極⋯⋯
...

認同。不過,考"盾"就越早攞得越多就越好。唔知e+仲興唔興儲盾證書呢?!我校校長以前成日叫人去考

YmOra 發表於 20-3-26 23:14
都一樣可以"裝備"架!咪背定"常識"書緊要嘅內容先,練習畫功和牧童笛亦可以,中英文說話和聆聽也可以買練 ...

大家好,想請教美術科可以點操?
因為我之前喺畫班見過有家長同畫班老師傾談,言談之間好像話要問返學校上年考什麼題目,呢度我唔係好明(當時唔方便插咀問人),所以想大家指教一下,謝謝。

sese 發表於 20-4-3 19:41
因為我之前喺畫班見過有家長同畫班老師傾談,言談之間好像話要問返學校上 ...

即係打聽上年呈分作品考咩! 好似我哋學校有黏土,雕刻,素描...

YmOra 發表於 20-4-3 09:25
兩測兩考的小學就有機會已經考咗兩次。原來有學校出現"零"考試,真的估不到,這些學校更無可能有成績替代 ...

有朋友第一次考試在11月,因為運動取消。第二次考試安排在二月,結果停課到現在⋯⋯⋯等於全年冇考過試

學校只能以日常評估報成績?

catfung 發表於 20-4-3 20:34
有朋友第一次考試在11月,因為運動取消。第二次考試安排在二月,結果停課到現在⋯⋯⋯等於全年冇考過試

...

無可能用評估報成績。最多取消呈一吧。

kirstyau 發表於 20-4-3 20:22
即係打聽上年呈分作品考咩! 好似我哋學校有黏土,雕刻,素描...

謝謝回覆。
不好意思,請問一般學校是否也是指定一個題目來考?我常常以為是計平時分那樣。

connie_51 發表於 20-3-27 01:18
7- 8鐘,考DSE都不使,放鬆d家長。

怪不得我見有啲級頭學生,小學已去盡,因此升中已無力前行,級頭入英中唔想讀書,變了中學級尾。物極必反!

sese 發表於 20-4-3 19:41
因為我之前喺畫班見過有家長同畫班老師傾談,言談之間好像話要問返學校上 ...

主要係八下以住呈分嘅學兄學姊嘅視藝作品的題目。一般而言,小學唔會把視藝和音樂科考得過於複雜,每年內容差不多,但不是代表唔裝備下也可容易得高分。

catfung 發表於 20-4-3 20:34

...

個人認為,取消呈1機會細,以上學期校內試成績或以日常評估成績作呈分的機會比取消更細。

sese 發表於 20-4-3 22:12
謝謝回覆。
不好意思,請問一般學校是否也是指定一個題目來考?我常常以為是計平時分那樣。
...

我地小學呈分有視藝日誌+畫/勞作( 雕刻/黏土),但“實物”全部喺學校完成,都唔知邊啲係呈左分。

我2個都冇特別學畫畫,但會提醒阿妹認真做學校畫作勞作。

little_yolky 發表於 20-4-3 21:59
無可能用評估報成績。最多取消呈一吧。

認同。直接取消"呈1"比較公平,公平過呈上不知情下考過嘅上學期考試成績或平日的評估分數。

YmOra 發表於 20-4-3 23:13
主要係八下以住呈分嘅學兄學姊嘅視藝作品的題目。一般而言,小學唔會把視藝和音樂科考得過於複雜,每年內 ...

我哋幾年前嚟咗位專科專教視藝老師,真係好多花款,當視藝學科咁教,年年學既嘢唔同,無得預備㗎

回覆 YmOra 的帖子

Agree

little_yolky 發表於 20-4-4 11:23
我哋幾年前嚟咗位專科專教視藝老師,真係好多花款,當視藝學科咁教,年年學既嘢唔同,無得預備㗎
...

其實,個人好喜歡哩類真心投入响自己學科教學嘅老師,可以帶給學生好多得著,耐何"視藝或音樂"成為了呈分試加權計分之其中一項元素,就變得無咁大樂趣了。

謝謝大家回覆(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題