用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5呈一
樓主: kirstyau
go

P5呈一  

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:37
你講得啱,佢哋的確係咁,大仔係深層思考,細仔係速食。

我又唔係全面讓佢自然發展,係就唔駛上來了 :hap ...

是的。"引導"孩子先要條件就是按"情況和程度",若然覺得孩子可以再上嘅就不防一試。

點引導佢作深層思考這問題,真不敢班門弄虎。個人認為,無咩特定方法,因為個個孩子天資不一樣,需要隨機應變,咩位加力重DD咩位要收番DD好睇即時反應。

學校公佈了呈一考試日期未?

eli_leung 發表於 20-4-1 12:36
學校公佈了呈一考試日期未?

一日未復課都唔會有時間表啦

唔知有咩安排呢

https://hk.feature.appledaily.com/wars/article/hkmac/1_60784981?fromSource=Web&utm_campaign=hkad_regular_entry&utm_medium=internal&utm_source=hkad_web&utm_content=top_menu

話有機會直接放暑假。

medicine 發表於 20-4-2 01:29
https://hk.feature.appledaily.com/wars/article/hkmac/1_60784981?fromSource=Web&utm_campaign=hkad_reg ...

奧運都可以延期,依家冇咩冇可能  

mayyylai    發表於 20-4-3 08:23
medicine    發表於 20-4-2 01:31

medicine 發表於 20-4-2 01:29
https://hk.feature.appledaily.com/wars/article/hkmac/1_60784981?fromSource=Web&utm_campaign=hkad_reg ...

睇黎呈一好有可能會取消

sweetie-mom 發表於 20-4-2 08:40
睇黎呈一好有可能會取消

去到7月尾仲有3個月喎!咁快放軟手腳怕唔怕到時考得仲差。

YmOra 發表於 20-4-2 14:26
去到7月尾仲有3個月喎!咁快放軟手腳怕唔怕到時考得仲差。

唔敢啦!依家實行跟學校時間表,做功課,睇網上教學,溫習,默書……。

kirstyau 發表於 20-4-2 14:52
唔敢啦!依家實行跟學校時間表,做功課,睇網上教學,溫習,默書……。
...

成功=有準備嘅人

我反而有少少咁諗,B1學生可能會受到由下而上嘅學生沖擊,人人努力咗之下,要保得住個B1位都要小心。

sweetie-mom 發表於 20-4-2 08:40
睇黎呈一好有可能會取消

個人意見, 就算現在EDB話遞交呈一成績時間推遲至7月底, 但呈一最遲也會在7月上旬考, 即係小五學生要6月返到學先生可以按現有時間表考呈一 (以港島區津校聯校會主席建議復課後4星期先考試既概念去推算)

如果6月復唔到課, 咁EDB就一定要再諗辦法

現階段尚有好多未知之數

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-4-2 15:50
個人意見, 就算現在EDB話遞交呈一成績時間推遲至7月底, 但呈一最遲也會在月上旬考, 即係小五學生要6月返到 ...

同意

IloveJJ 發表於 20-3-27 13:46
細仔學校只有power lessons, 啲on line功課,老師教學錄影,同埋ETV咁。

佢習慣每日上午一開始先完成學校 ...
我个女同上你个好似,上午每周功课佢都做,午膳后自我活动lego 同睇剧。四点几我教佢D数同英文(其实这个我最難坚持,又唔容易掌握进度),另每周睇本故事書,七点晚膳后就家庭时间。另外之前佢初学古筝,每周都要drive练兩三次。学校无zoom class,兩个多月啦,个女都唔容易,我地又唔想成日叫住做功课,大家都難。好在我home office, 如果爸妈都要外出做野仲麻烦。

YmOra 發表於 20-3-27 23:37
應同呀!加上,如果只有呈2呈3,就只有小六成績,沒有小五成績呈交,會欠缺呈分嘅完整性,即失去可參考 ...
唔一定,有无諗过会用小五上学期当呈一,唔係无可能架,咁就体现到参考跨兩年的成绩啰。

JojoDad 發表於 20-4-2 18:00
唔一定,有无諗过会用小五上学期当呈一,唔係无可能架,咁就体现到参考跨兩年的成绩啰。 ...

個人認為,比較難實現,無預告之下用已考核的成績代替呈1,怕唔怕反對聲音會大,加上有些小學全年3考制,有人覺得呈第1次成績公平DD,又有人會認為呈第2次合理DD。

YmOra 發表於 20-4-2 18:15
個人認為,比較難實現,無預告之下用已考核的成績代替呈1,怕唔怕反對聲音會大,加上有些小學全年3考制 ...

現在要睇六月是否可以復課了。

其實無論使唔使呈一,小五第一次考試都變得非常重要。你諗吓中學第一階段係11月至12月要交小五下學期成績,現在下學期等於無上過課,中學唯有睇埋小五第一次考試成績。

仲有大部份比賽活動全部取消,想儲下cert 都唔得。

如果真係考唔到呈一,大家諗吓中學會以什麼標準來收生?

YmOra 發表於 20-4-2 18:15
個人認為,比較難實現,無預告之下用已考核的成績代替呈1,怕唔怕反對聲音會大,加上有些小學全年3考制 ...

識有朋友學校今個學年一次都冇考。我地學校3考只考左1次。3考,約(11月中,3月頭,5月尾),估計全港大部分都只考過一次或一次都冇。