用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 準備升小一
樓主: nanakochan
go

準備升小一

MNIF 發表於 20-3-26 16:19
明白。我都有看過隔離版資優兒嘅情況,不過都係攪唔清楚,若然話高IQ ,咁應該叫智優兒比較合適。但係所謂資 ...
只知e加細分了,eg, 可以有音樂資優,但唔清楚點計,我有fd test 過score 130 但佢話唔算資優

MNIF 發表於 20-3-26 17:22
如果咁細分,有冇語言資優?如果有,我仔90%係語言資優果種(三歲左右計)記得當年幼稚園老師,俾分大埔教育 ...
有ar, C家做好貴架,唔知正苦個d點樣可以伸請到,不過若冇什麼問題chk 唔chk 其實冇乜所謂

回覆樓主

小朋友中英數都超前咁多,我覺得家長無必要再教咁多,由得小朋友自主閱讀,自己睇書explore,自學都係好重要嘅能力。

謝謝大家的意見,着實非常寶貴,尤其鼓勵孩子自學那方面,因為有陣時要跟佢嘅興趣和進度,媽媽都有啲壓力,有時佢問邊樣,我就要惡補邊樣,而且他的興趣有時很偏門,鼓勵他自學可以解決很多問題

nanakochan 發表於 20-3-25 16:36
仔仔今年高班,停課期間,我每日都有教新野俾佢學,數學做緊小學四年級,中英文程度大概二三年級,有啲問題 ...

首先恭喜你有個聰明的孩子。

我個人認爲每個小孩都有不錯的潛能,當然程度上,各人在不同領域的先天條件有所不同。把他們的潛能發揮到什麽程度,會因應不同背景和期望,達到不同程度而已。

香港對資優兒童的支援是不多的。在確定你小孩是資優兒童後,其實也就是知道吧了。後來的,還是要看家長的安排了。

簡單而言,舉數學科爲例,小孩在K3已經學會了小4的課程。發現是資優後,政府還不是把他送上小一。最多是同時送他去資優學院。但你不要期望在那裏能得到什麽。那裏不是有系統地培養天才的地方。不竟,他們也不希望小孩在正常學校上數學課時有衝突。學校課程有的,資優學院都不會故意先教。假如你要維持小孩的領先情況,很大可能都要靠自己。你參照學校課程來培養小孩,其實是不錯的做法。問題可能是你能教到何時。舉你說的LCM/HCF為例,他要真的明白LCM/HCF的用途,首先要教會他明白該概念,從而能應用。不然,他接受的只是一些背誦方法而已。舉例說,給了你多少隻脚,你懂得讓他利用LCM/HCF找出雞牛的數量;或者利用LCM能算出一個甲子為60 ;找出一塊最短的布,可分別剪成多塊長度為B或 C 或 D的布等等。建議學到某領域,就在該領域教他解難。既有趣,又可以讓他真正明白。你說希望能擴闊數學我理解成你希望能擴闊該範圍的應用,而不是增加範圍。無論那種情況,這本身對你自己(假如還是堅持自己教)是有要求的。

有一點我是十分贊同,孩子要學會自學。我以上所寫的是想説明培養小孩首先要培養正確的學習態度。懂算不代表明白!當然,你的小孩可能真的明白小4的數。

回覆樓主:

謝謝回覆,我仔仔係一個唔太識表現自己嘅小朋友,係幼稚園裏面,都要一啲同佢好熟嘅老師先至發現佢同其他細路仔其實有啲唔同,不過咁樣亦都係我想要嘅,唔想小朋友俾人標籤,至於會唔會埋沒佢可能有嘅天份我真係唔識處理
佢三歲前已經學識四則運算,當時我以為佢真係識,點知一出文字題佢就有啲吃力,於是用咗兩年時間到反覆訓練解題及思維,依家處理數學問題的時候,我都幾確定佢真係識嘅,有時我坐喺佢隔離,睇吓佢點appr oach個問題,明顯有好大進步,佢似乎過咗learning curve最平嗰個位,然後上升得好快, 依家我哋係星期六日會教新topic,星期一至五,就做相關練習,平日我哋都要返工,佢都係自己一個喺屋企諗,似乎都OK

你哋提到嘅自學,我都覺得好緊要,始終唔可以乜都靠父母,父母亦都唔係樣樣叻,所以佢自己可以自學嘅話會好好多,我覺得作為父母嘅角色可以啟發思維同埋引起他的興趣為先,但有啲範疇父母都覺得唔易handle,上星期我哋一齊睇童書,故事係由一篇類似詩篇寫成的,本書都算好出名,結果大人細路一路睇一路打喊露...我都覺得自己講得好悶,其他文學修為比較好嘅人應該可以演繹得好啲...去到呢啲位我就覺得唔容易

我仔又係k3,數學又係小四程度,分數果d ,又係特別鍾意英文,佢哋係易吸收,根本唔使點好吃力教,講兩個句就明,所以由返佢哋鍾意學咪教,鍾意玩咪玩,我仔都係會打機成日睇電視嘅小朋友,當返普通小朋友咪得

nanakochan 發表於 20-3-31 11:27
謝謝回覆,我仔仔係一個唔太識表現自己嘅小朋友,係幼稚園裏面,都要一啲同佢好熟嘅老師先至發現佢同其他細 ...

我信奉卡爾威特的教育。從一方面看,哪怕小朋友真的是天才,沒機會讓他發揮出來,最後可以是很平庸。另一角度看,一個普通的小孩,得到合適的培養,也可以把本身潛能盡可能發揮出來,從而變得不普通。因此,父母的角式十分重要。在這條路上,要判斷的可能是要提供合適的規劃給小朋友而已。繼續努力!

nanakochan 發表於 20-3-25 16:36
仔仔今年高班,停課期間,我每日都有教新野俾佢學,數學做緊小學四年級,中英文程度大概二三年級,有啲問題 ...
請問你仔仔會入邊間小學, 學術好强啊