用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS Reception 1 20/21
go

[其他] ICS Reception 1 20/21

不如揮手交流下 :) 亦可以夾下返學路線 (如果校車唔經自己屋苑...)我小朋友6月b PM offer

你好~~我小朋友4月B, 也是下午班:)

下午班,元朗唔知夾唔夾到

我屋苑有校車到, 但BUS SERVICE INFO沒有寫上車時間, 亦不知道會否夾石門校舍的學生同車?

我住奧運啊
我都睇唔明張校車表... 咁即係下午班有無得搭校車同幾點上落車

我囡都係下午班!我早兩個星期已經email學校問下午班校車時間表,不過仲未覆

我囡都係下晝班 暫時第一個term 住長沙灣 我知有校巴返美孚 send咗email俾學校未有回覆呀

大家好!  我係R2 ICS家長。
想同你地講而家間校巴公司好唔掂,居然半年收一次錢,之前社會運動無返學提都唔提減校車費。
而家幾個月疫情無返學, 居然話退15%, 而家透過學校同佢傾但間公司唔肯。
我住九龍塘要行20mins先去到pick up point, 加埋車程要一個幾鐘。
用左一年好辛苦, 家長們會唔會自組到保姆車?

九龍塘返學都要1個幾鐘?我住何文田,如果自己揸車就4個字到,不過唔想咁困身,所以諗住一程搭校車,一程自己接

回覆 yanhy 的帖子

Anyway, this bus company is very crappy one coz they only got around 10 buses, 做小學中學幼稚園。唔順路既學生就唔接, or開價開得好貴.所以返KG am 班仲慘, 要一早上車因為架車要兜去石門校先, 再返幼稚園。

我都仲考慮自己送定點⋯⋯

最最最嬲就係退得15% 校車費,要賺到盡⋯⋯⋯

回覆 fungtai 的帖子

有得退都算係咁啦
香港做校巴好難,學生分佈得散,又跨區,問過其他校巴公司,包車一般要24-30K一個月,視乎路線、距離等等

自己都預左黎緊認識多些同區同學,自組車返學

經此一『疫』, 好多校巴公司都可能轉收費模式, 每季或每半年交錢, 理解亦無可口非...

KG人咁少, 好難開到咁多條線, 所以我也想知道KG AM和PM的校車是否都需要經SHEKMUN CAMPUS再去MOS?

My son got PM offer is there any WhatsApp gp, pls PM. Thanks
For school uniform, shall we buy ourselves or school will arrange it? Anyone knows this? Thanks

回覆 yanhy 的帖子

ICS d 返學放學時間同人地好唔同好難夾

回覆 SteveYC 的帖子

school uniform is not mandatory for kindergarten. You just need to wear red/white top and blue/khaki bottom. If you prefer to buy uniform, you can now buy online through school website. There will also be some old uniform donated by old boys/girls and you can choose/pick them up freely on first day of school/ parents day etc.

回覆 Jenjanjan 的帖子

Oh thanks. We bought already yesterday. Thanks

已收到校車時間表, ICS早放學幾好, 下午班也可以瞓晏覺~