用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反書院、匯基(東九)及聖保祿中學(跑馬地) ...
樓主: PTL_L
go

聖士提反書院、匯基(東九)及聖保祿中學(跑馬地)  

PTL_L 發表於 20-12-12 11:11
我當然有啦,但學校open day只開放部分課室,馬場景睇到既,維港景睇唔到。不過圖書館較細,小朋友唔係咁鍾 ...

是否食多了band 2就影響band 1學生成績又唔會,學校只係有愛心不想似其他名津咁忍心淘汰三、四成自己學生卦。

總之最重要學校好,又出過狀元,加上自己又自學自律能力強,加上景觀地點校風一流,嬴硬!

PTL_L 發表於 20-12-12 11:11
我當然有啦,但學校open day只開放部分課室,馬場景睇到既,維港景睇唔到。不過圖書館較細,小朋友唔係咁鍾 ...

那設施是共用?唉⋯⋯不如只講MSS

piyohk 發表於 20-12-12 21:49
那設施是共用?唉⋯⋯不如只講MSS
聽師妹講,禮堂是共用,詳細情形,我真係唔知喇。MSS我都唔清楚,摸索中......

PTL_L 發表於 20-12-12 21:58
聽師妹講,禮堂是共用,詳細情形,我真係唔知喇。MSS我都唔清楚,摸索中...... ...

唔知又寫出嚟

不如努力摸索MSS,唔好再講人哋學校!其實,你女兒都唔鍾意人哋學校(無歸屬感⋯⋯)

piyohk 發表於 20-12-12 22:04
唔知又寫出嚟

不如努力摸索MSS,唔好再講人哋學校!其實,你女兒都唔鍾意人哋學校(無歸屬感⋯⋯)
都唔係我講先不過感覺係真既,自己感覺都唔講得

piyohk 發表於 20-12-12 22:04
唔知又寫出嚟

不如你講我聽啦,唔係共用部分咩?等我又提提師妹先,唔清楚唔可以亂講。

黃大力 發表於 20-12-12 14:29
是否食多了band 2就影響band 1學生成績又唔會,學校只係有愛心不想似其他名津咁忍心淘汰三、四成自己學生 ...
都係跟政府制度啫,關爱唔爱心咩事

cafeva 發表於 20-12-12 22:34
都係跟政府制度啫,關爱唔爱心咩事
咁點解marymount只收得六、七成自已學生?

黃大力 發表於 20-12-12 23:05
咁點解marymount只收得六、七成自已學生?
你了解下升中制度啦

cafeva 發表於 20-12-12 23:08
你了解下升中制度啦
咁我了解下