用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反書院、匯基(東九)及聖保祿中學(跑馬地) ...
樓主: PTL_L
go

聖士提反書院、匯基(東九)及聖保祿中學(跑馬地)   [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-3-25 14:52
喜好排:

匯基

你出SPCS,咁SPCS係多方位係佔晒優勢,除咗無男生。SPSS亦係3間中佔優~~~

赤提優勢係英文和比較輕鬆,若非中學階段想放洋,反正放洋,唔使讀得咁大壓力~~~

回覆 gracelam 的帖子

係, SPSS學校報警唔俾自己學生(P.6)係學校門口影相

kwunpa 發表於 20-3-25 14:24
相比其他學校, 聖士提反最大優勢係
1. 有IB
2. 校園無敵
3. 有專人(全職, 非老師兼任)協助學生海外升學
4. 有宿舍
上述四點唔好話官津, 直資都少有。

sandylaw617 發表於 20-3-25 14:20
如果過到心理関口-寄宿學校和實際學費因素一定算赤提?

真心坦白講,以我網上資料搜集所見,赤柱聖士堤反校園及IB學術成績,拍得住每年港幣廿幾三十萬嘅英國寄宿學校不相伯仲。

聖士提反

回覆 kwunpa 的帖子

仲有, dse 成績聖提同好多直資一樣, 呢幾年不斷上升, 已經同十幾年前成績有好大分別, 而且未來幾年應該會繼續升(因為收生成績越來越好)

mcl203 發表於 20-3-25 15:07
你出SPCS,咁SPCS係多方位係佔晒優勢,除咗無男生。SPSS亦係3間中佔優~~~

赤提優勢係英文和比較輕鬆, ...

咸魚白菜各有喜好
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 小時了了 的帖子

聖提建校時係以英國寄宿私校做藍本, 好鬼多年前, 南華早報形容聖提係亞洲伊頓。

朋友好衰,嚇我話佢朋友個女一升上赤提後,粗口都死,又曳,最終頂唔順,踢左佢去英國讀書。

gracelam 發表於 20-3-25 15:10
咸魚白菜各有喜好

只用喜好決定食乜,選擇易好多嘅~~~

回覆 bobbob 的帖子

阿女讀緊女校,所以上spss係冇問題,反而佢有少少驚男仔

印象中妳女好似成績好好, 其他1A直資有無報?

回覆 cafeva 的帖子

有報spcc,但dgs冇得in,估計spcc係冇行。我小朋友其實唔係咁叻,天外有天 人外有人,spcc收就唔駛諗,一定讀。

回覆樓主:

我同聖士提反講要諗諗,佢比我星期五覆

回覆 cheungoli 的帖子

我頭先都講左星期五先覆,你考慮咩呀?

PTL_L 發表於 20-3-25 14:40

我好驚阿女拍拖,總覺得一拍拖學業就玩完

讀女校都唔可以阻止到佢,我教會內有唔少女校學生的拍拖對象都係男校學生,通常返補習班、做義工、一齊聯校活動嗰D識,甚至返教會...
8-)

PTL_L 發表於 20-3-25 16:19
回覆 cheungoli 的帖子

我頭先都講左星期五先覆,你考慮咩呀?

我唔想阿女住宿舍,阿女搭車又暈車浪,滙基近屋企好多,囉一就喺聖提語景好好多

PTL_L 發表於 20-3-25 14:40

我好驚阿女拍拖,總覺得一拍拖學業就玩完

两間成績都好,赤提兩三年前有過偷拍事件,相反SPSS校風無得彈.

我自己喜好:聖保祿>聖士提反>匯基

Sing13 發表於 20-3-25 17:08

两間成績都好,赤提兩三年前有過偷拍事件,相反SPSS校風無得 ...

冇人可以杜絕罪案發生,重要嘅係學校如何處理。

有 2 點 提一提:

1) 之前聽教友講過,赤提多有錢學生,亦有內地來港嘅有錢學生,學生之間會有文化差異及衝突。赤提VS匯基若果純以家庭經濟背景比較兩校,匯基都有錢家庭但相對兩間學校來講中產多些,而內地有錢家庭相信匯基更少。

聖士提反書院 https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/170712.pdf
中一(非本地)(不是香港居民,持 student visa 學生簽證 etc 來港就讀嘅內地/海外學生) SECONDARY 1 (NON-LOCAL) HK$134,353.00 / year

匯基書院(東九龍) https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf ---若用教育局呢個資料推斷,匯基書院(東九龍)無收非香港居民的

2) 教友亦曾講過,學生之間初中時好多時已講幾時幾時去海外讀書,教友仔仔亦被同學仔影響,由 S1開始已不斷向父母提要去海外讀中學,仔仔嘈咗幾年,最後父母順仔仔意願去了英國讀高中了。

P.S. 1: 佢仔仔係赤提讀S1,去年9月S4時去了英國讀
P.S. 2: 教友原本無打算中學送仔仔去海外讀的
P.S. 3 以我網上資料搜集所知,另外有收非本地生直資保良局顏寶鈴書院 https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552801.pdf & 港青基信書院 https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/549487.pdf

bbba05 發表於 20-3-25 17:28
冇人可以杜絕罪案發生,重要嘅係學校如何處理。

你認為應該如何处理?

另外,我唔熟悉赤提,既然家長拍拖都擔心,所以要留意一下.

‹ 上一主題|下一主題