用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Brighton College or Sevenoaks School Y9
go

[英國] Brighton College or Sevenoaks School Y9 [複製鏈接]

Any thoughts or ideas about these 2 schools?  My daughter received offers from both schools.  I know both are very academic, one is IB another is A-level.  Any more information?  Many thanks.
   10    0    0    0

回覆 milklok 的帖子

恭喜你囡囡! 考到兩間非常好的學校!  

要睇吓你囡囡適合IB定AL多D。如果你囡囡各科成績都好平均,無偏科的情况和善長寫作,我會覺得Sevenoaks會比較適合。如果你囡囡有幾科特別好成績,而又唔係好鐘意寫作,咁應該Brighton會較適合。

回覆樓主:

如果小朋友適合IB, 一定去Sevenoaks !

如果你想囡囡將來可以選擇英國以外嘅大學,Sevenoaks會好啲
如果你支持囡囡做多啲義工,Brighton會多啲呢啲機會
我幫我個細仔做定功課,希望都同你個囡一樣可以申請到咁好嘅學校

謝謝你們的意見🙏問一問,點解Sevenoaks會着重寫作多啲?
其實都唔知佢適合IB 定A-level, 年紀還細。
我怕佢IB會失手,Brighton 的GCSE/A-level成績有保証。
感覺Sevenoaks 會注意小朋友的成長及思考多於成績,少一點壓力。
所以,比較難決定...

其實唔係因為Sevenoaks注重寫作多D, 而係IB課程着重文字的表達能力。

Sevenoaks 的成績很好,IB 也不是易讀,不一定少些壓力,但免了一試定生死,尤其是沒有 AS

回覆樓主:

樓主, 這兩間你是否唔同時間入表? sevenoaks 最少要兩年前入表

都係按學校deadline前報的,Sevenoaks deadline 係早好多(忘記早幾多),Brighton 就早一年經agent報。

當然是Sevenoaks好得多。

成績應該大家差不多,那些方面好得多?有冇多啲資料,謝。

兩間都係數一數二的 boarding school , 一間考 A-level 一間 IB , 其實好難比較 .
兩間都咁好,要考慮的只係樓主希望囡囡將來選邊個 curriculum , 和她適合讀邊個 curriculum.
多了解兩個 curriculum , 再諗清楚囡囡適合邊種學習, 自然有答案了.

milklok 發表於 20-3-25 13:55
Any thoughts or ideas about these 2 schools?  My daughter received offers from both schools.  I know ...

Brighton should be much better

如果用A*計,Brighton應該係數一數二,但校社比較細,課外活動少,weekend比較悶⋯⋯對香港人嚟講,偏重睇ranking, 但其實應該看多些學校其他方面,適唔適合自己的小孩

aidan08    發表於 21-2-20 22:42

樓主的女好叻两間好學校都考到,請問你最後揀咗邊間學校?

樓主囡囡一定好叻!
我去參觀過Sevenoaks, 就係睇完之後,我先立定決心送個仔去英國讀書。Sevenoaks 設施好好,Science Center令我嘆為觀止,Sports 嘅設施都非常之好,我去參觀個宿舍係新建,好靚。個小鎮好舒服,D小朋友好presentable, 當日帶我地tour個鬼仔,佢兩個哥哥都讀Sevenoaks, 入曬Oxford。成個報名流程已經睇得出間學校好systematic.
我無參觀過Brighton, 不便評論。不過,讀IB來講Sevenoaks 應該不止在英國頂級,我諗佢屬於世界級IB名校。Brighton一定多香港家長追捧,因為ranking。但AL來講,都幾多學校同Brighton不相伯仲。

Sevenoaks和一些頂級的學校因為已經唔參加ranking,所以較少香港人識。這些學校亦較全面不是單純睇成績。Sevenoaks worldwide 較出名和較難考入。

其實阿囡不是最叻的一班,只要你meet這些學校收生benchmark,就算你剛合格或滿分亦一樣,它們還看小朋友其他的東西,如課外活動、interview 亦相當重要。阿仔都考了7oaks,成績方面全ok, 但interview 時考官覺得他未成熟,所以不獲取錄。不一定叻就收🙄
School visit亦非常重要,可惜現在邊都去唔到😅

aidan08 發表於 20-12-2 10:52
樓主囡囡一定好叻!
我去參觀過Sevenoaks, 就係睇完之後,我先立定決心送個仔去英國讀書。Sevenoaks 設施好 ...

我都想去sevenoaks 看看,好吸引

咁又過一年,沒有上年的失敗,就會覺得一切都係理所當然,今次細佬終於考到7oaks,  可以走去7oaks看看.... 2021Y7家長可以交流下 :)
‹ 上一主題|下一主題