用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 4月7日~是終點還是另一個起點
樓主: eh2045
go

4月7日~是終點還是另一個起點  

hoken 發表於 20-3-25 16:07
想問下你當年盡填b1英中, 最後入第幾志願?可否透露你當年填b1英中的次序? ...

我只與你分享我自1甲1乙1皆填"銀禧",甲部填晒3個志願,乙部填晒九龍城區B1中學才放九真、培道和何官作3條必入嘅保險線便收工。

YmOra 發表於 20-3-25 16:38
我只與你分享我自1甲1乙1皆填"銀禧",甲部填晒3個志願,乙部填晒九龍城區B1中學才放九真、培道和何 ...
甲部除了甲一,甲二甲三,Band1中學真係無機會中。填左叩門都好似無得益(成績行先)....

nillnill 發表於 20-3-25 16:42
甲部除了甲一,甲二甲三,Band1中學真係無機會中。填左叩門都好似無得益(成績行先)....
...

既然多數人都認為填與不填都無分別,我會選擇填晒,因為縱然填咗我都係零損失,咁!為何不填?!但,若果突然哩屆多人集中填一邊,咁機會始終都會存在嘛!

有你最好 發表於 20-3-25 12:55
請問,假如自一失敗自二是後備,家長不會知,又填大抽獎,放榜時會唔會又變咗入自二,等於冇抽過呢?
...
自二有位會入自二 , DVD 有講, 所以要最心儀中學, 冇就自1 算, 如果同區乙1 抽有機會

YmOra 發表於 20-3-25 16:38
我只與你分享我自1甲1乙1皆填"銀禧",甲部填晒3個志願,乙部填晒九龍城區B1中學才放九真、培道和何 ...
最後, 你入第幾志願?

hoken 發表於 20-3-25 21:42
最後, 你入第幾志願?

第一志願嘅"銀禧"

miriam 發表於 20-3-25 15:03

後備名單無人知, 只有教局知, 係自行階段收唔到正取生通知既, 全部會落晒去大抽獎

唔係應該咁講咩?

後備名單無人知,只有教局知,係自行階段收唔到正取生通知既,全部會落晒
去填大抽獎表;但係咪真係要去抽,就要睇自行是否「補中」成功。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-3-25 21:59
唔係應該咁講咩?

後備名單無人知,只有教局知,係自行階段收唔到正取生通知既,全部會落晒

我睇完EDB光碟都同你一樣咁理解, 自行是有後補位
不過知唔知在統一大抽獎時,會否剔除已confirm有直資/私校或自行位的學生, 重新排過大抽獎RO分banding呢  

Ming_Tse 發表於 20-3-25 22:25
不過知唔知在統一大抽獎時,會否剔除已confirm有直資/私校 ...

我覺得唔會

唔係應該咁講咩?

我就係對這個有疑問了,假設自行收咗40個人,咁排第41嗰個入唔到,去抽獎,抽倒另一間,7月放榜後,嗰40個人其中一個叩倒第二間唔要,咁空左個位是否留俾任何人叩門?

有你最好 發表於 20-3-25 23:13
我就係對這個有疑問了,假設自行收咗40個人,咁排第41嗰個入唔到,去抽獎,抽倒另一間,7月放榜後,嗰40個 ...

我理解係,除非第40個人係抽飛期限前去左直資註冊,先可以後補上。另外補充呢40個人如果有1個係放自2,而佢又中埋自1,第41個都會補上,但你都唔會知。其他case 就會註冊日冇黎到註冊,就變叩門位。不過我相信理論上所有直資抽飛期後到5月初將名冊交上edb時會有call waiting.之後就要放榜後先再放位。

醒目開學勳章 王國長老

唔係應該咁講咩?

就算補中都唔會知, 照落大抽獎

2020年度中學學位分配辦法有關自行分配學位正取學生的新通知安排常見問題(更新於2020年3月)

(18)問備取學生何時會獲參加派位中學通知已獲派該校的自行分配學位?
答有關新通知安排不包括備取及落選學生,所有學生包括備取學生會如常於2020年7月7日收到教育局發出正式的派位結果。

2018/2020年度中學學位分配辦法簡介單張

● 部分學生(包括沒有收到參加派位中學通知為正取學生,或只收到次選學校通知為正取學生的學生)或會以備取學生身份獲派自行分配學位的中學 (包括首選的中學)。

● 學生如獲派自行分配學位, 在統一派位時不會再獲分配另一學位,但如未獲派自行分配學位,則會經統一派位程序分配中一學位。因此,獲參加派位中學通知為正取學生的家長毋須在統一派位階段填寫選校表格,只需在選校表格上劃去選校部分及簽署。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Ming_Tse 發表於 20-3-25 22:25
不過知唔知在統一大抽獎時,會否剔除已confirm有直資/私校 ...

2020年度中學學位分配辦法有關自行分配學位正取學生的新通知安排常見問題(更新於2020年3月)

(18)問備取學生何時會獲參加派位中學通知已獲派該校的自行分配學位?
答有關新通知安排不包括備取及落選學生,所有學生包括備取學生會如常於2020年7月7日收到教育局發出正式的派位結果。

2018/2020年度中學學位分配辦法簡介單張

● 部分學生(包括沒有收到參加派位中學通知為正取學生,或只收到次選學校通知為正取學生的學生)或會以備取學生身份獲派自行分配學位的中學 (包括首選的中學)。

● 學生如獲派自行分配學位, 在統一派位時不會再獲分配另一學位,但如未獲派自行分配學位,則會經統一派位程序分配中一學位。因此,獲參加派位中學通知為正取學生的家長毋須在統一派位階段填寫選校表格,只需在選校表格上劃去選校部分及簽署。

ranking 係唔會重新排過

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-26 00:04

所以我咪咁講囉

後備名單無人知,只有教局知,係自行階段收唔到正取生通知既,
全部會落晒去填大抽獎表;
但係咪真係要去抽,就要睇自行是否「補中」成功。

自行後備中的人,自己唔會知,亦一定要填大抽獎表,但實際上佢不會
進入統一派位階段大抽獎。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

我的理解跟你相同

miriam 發表於 20-3-26 00:05

啱,自行冇收到為正取生通知, 在補中正常係唔會知,但需照填大抽獎表,並非自行補中學生要與大抽獎學生一起進入大抽獎pool去分配學位.

IloveJJ 發表於 20-3-26 10:10
唔係肯定自己B1, 就可以填盡B1架喎!都要你嗰區夠B1位先可以架!

B1生只不過比B2生先揀而已。

不過,我咁諗,如果已經確定自己屬本區嘅B1生,點都"優先"過B2生選校,就算盡填後不幸地無一間B1中學入到,最壞都係入區內最熱門嘅B2a中學,唔會連這所B2a中學也入唔到要被迫入次熱門嘅B2中學呱?!若是,咁嗰間最熱嘅B2a中學仲係B2a中學嗎?還是,應改為B1c中學看待?!因為,該校就連B1生响大抽獎也無法抽入。

02413124 發表於 20-3-25 22:30
我覺得唔會

我都係咁諗, 就算有人考咗五年級下學期呈一, 小六考埋呈二後退學移民或轉校, 呈一及呈二RO排名已跟人, 不會再重新排過

回覆 miriam 的帖子

請問,如果已有直資學位,仲要唔要在大抽奬表填上任何資料或簽署交回呢?