用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 4月7日~是終點還是另一個起點
go

4月7日~是終點還是另一個起點  

很快會知,希望大家能收到電話

現實些少,知道自行機會較低。內心考慮的問題,會否在甲部變陣。之前在這討論區問過,好多意見都是甲部填最想報的中學。所以未跟小朋友傾。另外,就是乙部的保險線放在頭三裡面抑或盡填B1。

現在心情好忐忑。恐怕4月6日晚上失眠。

假設:自行後備收咗,咁大抽獎唔填自行個間中學可以嗎?

Yca1112 發表於 20-3-25 12:29

但點知小朋友係後備先?
而且,都要小朋友甘心先得

回覆樓主:

今早都同用家傾呢個話題,佢好想入自一,希望有好消息

YmOra    發表於 20-3-25 14:18

請問,假如自一失敗自二是後備,家長不會知,又填大抽獎,放榜時會唔會又變咗入自二,等於冇抽過呢?

回覆 有你最好 的帖子

自2後備收左就自2,收唔到就大抽獎

回覆 有你最好 的帖子

為免
自行入

一間

不是真的太喜歡的學校有人
自行
只選擇申請一間學校

nillnill 發表於 20-3-25 12:25
現實些少,知道自行機會較低。內心考慮的問題,會否在甲部變陣。之前在這討論區問過,好多意見都是甲部填最 ...

我當年係唔會放過每個機會,甲部填晒三個。而且,我好肯定女兒屬B1組別學生,故我响乙部係盡填B1英中。

除非你好肯定孩子必定有"備取"資格,但點能夠肯定架?!若然,你十分十分十分有信心最低限度都會成為"備取生",咁!你連用心佈署大抽獎嘅填表次序都可以不用費神了,按邏輯咁諗。

有你最好 發表於 20-3-25 12:55
請問,假如自一失敗自二是後備,家長不會知,又填大抽獎,放榜時會唔會又變咗入自二,等於冇抽過呢?
...

對。若自2以"備取生"身份成功被該中學取錄,是不會進入大抽獎。

7/4會點通知呢?電話?信?

你係唔知自行後備收左㗎,要照填大抽獎表,如果大抽獎冇填到自行嗰間,等到7月派彩先知自行後備收左。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

樓上咁多層樓又玩咩.................

後備名單無人知, 只有教局知, 係自行階段收唔到正取生通知既, 全部會落晒去大抽獎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

後備名單無人知, 只有教局知, 係自行階段收唔到正取生通知既, 全部會落晒去大抽獎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-3-25 14:48
你係唔知自行後備收左㗎,要照填大抽獎表,如果大抽獎冇填到自行嗰間,等到7月派彩先知自行後備收左。
...
grace......你殺左我喇...............

miriam 發表於 20-3-25 15:08
grace......你殺左我喇...............

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-3-25 15:16
日日新鮮

YmOra 發表於 20-3-25 14:11
我當年係唔會放過每個機會,甲部填晒三個。而且,我好肯定女兒屬B1組別學生,故我响乙部係盡填B1英中 ...
想問下你當年盡填b1英中, 最後入第幾志願?可否透露你當年填b1英中的次序?