用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呢排睇緊咩書?
樓主: IloveJJ
go

呢排睇緊咩書?  

8同10歲 ,中文有全套大英漫畫、老鼠記者、大偵探福爾摩斯,兒童的科學和學習等

英文有my little pony, Geronimo Stilton, Harry Potter, Roald Dahl, horrible geography, National Geographic 黃色大大本果d

已經話悶想要新書

回覆樓主:

睇緊my weird school  系列,佢好鍾意。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 20-4-2 18:58
有無人睇過呢兩套書呢?
邊套內容較好呢?

Usborne 嗰套真心正呀,每個topic都能簡單直接地介紹,圖文並茂,我最近都係買咗呢套俾我仔,佢超鍾意睇呢,睇完又睇。

p.s. 我無買到 Business 同 Politics, 怕仔太細個睇唔明。

圖書館唔開, 我開放電子書. 呀仔煲緊衛斯里, 睇左十幾本

hapi_mami 發表於 20-4-4 00:39

Usborne 嗰套真心正呀,每個topic都能簡單直接地介紹,圖 ...

我只買左politics,business和money

其他topics已有其他書cover左

LeeCC 發表於 20-4-4 12:35
我只買左politics,business和money

其他topics已有其他書cover左

你小朋友幾大?
我小朋友一年班,佢睇money覺得好有趣,politics 同 business 又如何呢?

hapi_mami 發表於 20-4-4 15:45
你小朋友幾大?
我小朋友一年班,佢睇money覺得好有趣,politics 同 business 又如何呢?
...

六年級

小曳人 發表於 20-3-30 10:36
小四生,睇咗David Williams 幾本the worst 系列,我另外買咗其他David Williams 俾佢
另外,會睇d科普書,  ...

我女小二,超級迷David Walliams, the worst 系列睇哂,佢 set Terrific 10 (10個精選故事) 都超級正!

推薦

小曳人    發表於 20-4-6 22:37

IloveJJ 發表於 20-3-25 09:53
呢排大家啲小朋友睇緊咩書?中英文都分享下,純粹brain storm 下!

呢度分享下我個小四仔既先

兩個月嘅時間 進步得好快
繼續努力

IloveJJ 發表於 20-4-4 17:22
今日去了FTR, 補咗少少貨。
繼續睇Dragon Master, 試兩本Usborne non fiction。
仔完成了一盒Magic School ...

我覺得politics都好好睇
簡單易明

IloveJJ 發表於 20-4-7 21:26
想請教下,我見Amazon將Magic school bus定為6-8歲書籍, HP, Land of stories, Roald Dahl 定為8歲以上, ...

我無考究過年齡介定嘅定義喎,我只作參考咋。

唔知其他網友解唔解答得到呢?

LeeCC 發表於 20-3-25 11:59
小六,睇緊Harry Potter

呢排好似好興甘,身邊起碼5,6個小朋友(小三至中三都有)都睇緊 ...
我個小朋友依輪都係睇緊Harry Potter

IloveJJ 發表於 20-4-4 09:54
用kindle?

用I pad 咋
有諗過買kindle 但未行動

阿仔嫌金庸長氣,想試吓俾佢睇鄭丰,請問邊套最好睇?