用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呢排睇緊咩書?
樓主: IloveJJ
go

呢排睇緊咩書?   [複製鏈接]

我阿女小學時憑大量閱讀做校內高材生。如果她在現今世代,大概只是平庸。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-3-26 20:15
唔知我有冇記錯,你好似鍾意睇dystopian類型嘅書,你有冇書覺得值得睇呢?  
...
係咪以前講過?我仔近排又唔興睇囉,印象中noughts & crosses 同 scythe 都ok,不過都係YA書,大人可能覺得小朋友

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-3-26 22:29
希望佢哋明白人性的光輝,就算在艱難的時候,也有希望。
最近睇咗jojo rabbit,講2次大戰時德國平民境況,笑中有淚

b3410    發表於 20-3-27 07:51

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-3-26 11:40
咪就係我第一個帖嗰啲囉!
佢係數理人,喜歡偵探嗰啲,但Sherlock holm佢又睇唔到咁深
...
英文書都有唔少解謎小說,好似mysterious benedict society 同 mr lemoncello's library, 都啱小朋友睇

bobbob 發表於 20-3-26 23:57
係咪以前講過?我仔近排又唔興睇囉,印象中noughts & crosses 同 scythe 都ok,不過都係YA書,大人可能覺得 ...

啱呀!我想揾比仔睇。
佢呢一年鍾意睇dystopian類型嘅書。

bobbob    發表於 20-3-27 10:33

bobbob 發表於 20-3-26 23:59
最近睇咗jojo rabbit,講2次大戰時德國平民境況,笑中有淚

也有和小朋友一起看,只覺ok。小朋友在cctvb 見到 hacksaw ridge trailer ,我都話麻麻未必喜歡,戰爭背境的我會介紹victory , 雖然imdb 分唔太高,但夠正氣
ps i guess 最終還是個人口味

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-3-27 01:12
會唔會好難架?佢連Sherlock Holm 都未睇到架!
Sherlock Holm寫俾大人睇,嗰2套都係寫俾細路睇,分別for 10-13 yrs and 8-12 yrs

https://www.amazon.com/Mysterious-Benedict-Society-Trenton-Stewart-ebook/dp/B000SEHIB2
https://www.amazon.com/Escape-Lemoncellos-Library-Chris-Grabenstein-ebook/dp/B00AUSCOQK

一係呢套,講尋寶,應該再straight forward啲:
https://www.amazon.com/Treasure-Hunters-Book-ebook/dp/B00BAXFATC

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-27 09:13
也有和小朋友一起看,只覺ok。小朋友在cctvb 見到 hacksaw ridge trailer ,我都話麻麻未必喜歡,戰爭背境 ...

想睇hardcore戰爭片就實唔啱,不過想輕鬆啲從小朋友角度睇戰爭又ok。
近排netflix有darkest hour, 又可以從政治角度睇2戰。下星期會出宮崎駿嘅風起了,又可以睇下日本人嘅2戰時嘅想法同生活。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-3-27 10:36
唔係大人嗰套,係小朋友嗰套喳!响Fun to read試過,佢話深得滯,好多字唔識。
...
邊套?

bobbob 發表於 20-3-27 10:40
邊套?

應該係呢套

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-3-27 10:48
應該係呢套

呢本amazon話for 7-9 yrs
https://www.amazon.com/Carbuncle-Sherlock-Holmes-Childrens-Collection/dp/1782265775

一係a to z mysteries, 應該ok
https://www.amazon.com/Mysteries-Super-Detective-Camp-ebook/dp/B002PYFVRG

回覆樓主:

英文書:
Geronimo Stilton
Harry Potter
Roald Dahl
Young Scientists

中文書:
老鼠記者
屁屁偵探
另剛訂購咗漫畫十萬個為什麼,希望小朋友鍾意睇

p.s. 小朋友小一

b3410 發表於 20-3-25 12:38
原來咁多小朋友鐘意三國唔好意思唔記得啦。不過推薦你可以去喜馬拉雅聽三國演義的audiobook, 又可 ...

我都想俾小朋友試下睇三國,請問你講嘅 audio book 可以點搵呢?Thanks!

IloveJJ 發表於 20-3-27 11:53
你小朋友英文好勁!

多謝,佢好喜歡閱讀,特別偏愛英文書,所以英文的確比中文好,但是我唔想佢太側重英文輕視中文,所以要趁機大力推動佢喜歡睇中文書,所以想參考下大家嘅小朋友睇邊類型嘅中文書。

IloveJJ 發表於 20-3-27 13:50
你小朋友中文都唔差,應該好快追得返平衡

‹ 上一主題|下一主題