用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呢排睇緊咩書?
樓主: IloveJJ
go

呢排睇緊咩書?  

IloveJJ 發表於 20-5-1 08:16
點解剩係有大同細?你唔係3個嗎?

我大嗰個同你大嗰個好接近

因細個2個睇一樣既書

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-5-1 07:22
之前我借過,小朋友唔喜歡,library 的好新淨,建議先借。套戲就雖然舊,可以一看,之後睇埋 saving mr ban ...
睇過下以前julie andrews套戲已經無乜興趣

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-4-27 09:21
有冇D好似HP, 講魔法,又有一間魔法學校的書?細女都係HP迷,逼我幫佢搵一套類似的書。
...
大女睇咁多書都無好介紹?

bobbob 發表於 20-5-1 11:13
睇過下以前julie andrews套戲已經無乜興趣

呢套是我少數睇過幾次,第一次應該是我自己細個是阿媽帶我去看,其實只有0星記憶,都唔sure 是否同一套,第二次應該是大學時xmas 電視廣播,睇左一陣就轉台,第三次是看完saving mr banks 後找番和小朋友一起看,點知小朋友話好睇,幾個月後又話想重看,講真我都有d au 頭,但真是不能judge a movie by its actor

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-5-1 12:03
呢套是我少數睇過幾次,第一次應該是我自己細個是阿媽帶我去看,其實只有0星記憶,都唔sure 是否同一套, ...
我都ok鍾意julie andrews㗎,可能係舞台劇出身,啲動作表情係跨咗啲。
不過太天真瀾漫嘅戲or書始終唔啱我

bobbob 發表於 20-5-1 12:22
我都ok鍾意julie andrews㗎,可能係舞台劇出身,啲動作表情係跨咗啲。
不過太天真瀾漫嘅戲or書始終唔啱我:w ...
所以我唔明點解一些父母又咁中意roald dahl的書,不過小朋友喜歡就得

bobbob 發表於 20-5-1 11:25
大女睇咁多書都無好介紹?
佢小學睇的書我已經記唔清楚,印象深反復睇都係A toZ, HP, Rick Riorden,Neil Gaiman, Enid Blyton, 都係好popular 書。中學就自己揀,自己去買,陣間下問佢,寫去中學版。

cafeva 發表於 20-4-27 10:43
Mary Poppins?
今日開始kindle看,  一下子就喜歡了。晚上睡覺不捨得停,轉聽audiobook

IloveJJ 發表於 20-3-25 09:53

呢排大家啲小朋友睇緊咩書?中英文都分享下,純粹brain storm  ...

想問下horrible science 深吾深,我仔小三睇開my weird school , captain underpants , storey treehouse , 開始再比Ronald dahl 最薄個幾本

回覆樓主:

Keywords, book 6,岩幾多歲

IloveJJ 發表於 20-3-25 09:53

呢排大家啲小朋友睇緊咩書?中英文都分享下,純粹brain storm  ...

我個囡近排睇衞斯理少年版,童話夢工場、魔法公主學院
英文書佢比較少睇
遲啲書展又會買呢幾個系列嘅書

請問 我自己覺得睇書好重要,但自己英文唔好,所以買左一套Oxford reading book俾小朋友用點讀筆睇 ,但唔知係要佢全本識讀先轉另一本,還是要佢睇二、三次先轉第二本?我依家做法俾5-6本佢睇,當佢讀讀晒就換本新俾佢

小曳人 發表於 20-3-30 12:59
係呀,睇中文多,其實我講嗰套觀念係有英文版架,應該咁講,我買嗰d中文科普書,大多數都係譯本
响博客來會 ...

多謝好介紹。小朋友好鍾意套觀念化學

小曳人    發表於 20-9-19 07:42

Dog man 9
系bookfun outlet 買