用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

Nbs 發表於 20-4-22 19:58
Oh yes capital levy
讀咗esf 幼稚園一年,校服好平,無雜費,無書簿費,連茶點費都冇 (自己帶嘢食)。淨 ...
GOOD! 我聽講BRITISH COUNCIL都唔錯...不過好新, 小人讀, 小人分享.

Dolphingirl 發表於 20-4-23 00:15
我心中嘅疑惑其實係仲有幾多學校會睇portfolio or cert ... 或者要到叩門嘅階段當兩個小朋友面試差唔多學 ...

我自己覺得大部份學校話唔睇PORTFOLIO係想打擊D吹水人. (估炸)
有心有料嘅, 仍然會好比心機去計算學校想要咩而去用心製作.
同求位信一樣, 有人求到話有用, 有人話唔睇. 目的係咪想你唔好寫, 之後小一個對手呢? 冇人知.

學校要跟董事會交代, 全部收現場表現好而佢地都知外向型長大後讀書及自制能力會差一點.
(唔係我講, 睇書定網上資料講)

如果中學成績低迷O甘點交代? 由於上述原因, 所以我估計學校會有理冇理收一半成績有保證嘅.
即係幼稚園及校外試全部高分嘅, 有眼耳口鼻, 正正經經嘅.
而另一半就睇現場表現. 當然成為好表現又好就最好啦.

祝你同小朋友轉學校後都一樣咁開心愉快學習!

Chubu 發表於 20-4-23 01:47
哇原來而家K1 已經有排名,好奇用咩評估小朋友分數的?咁細個人仔應該唔識考試掛?,定係老師自己評估然後 ...
Dolphingirl講的差不多, 部份評估, 部份做卷.

做卷係由老師讀卷, 小朋友做. 應該同CLASS WORK係堂上做工作紙係一樣, 只不過老師唔會教小朋友做.

印象中
K1: 8張 卷
K2: 10張 卷
K3: 12張 卷

大約啦, 有唔同科目. 所以我覺得YORK出黎小一面試, 做卷 係有一手:D

我都係 YORK 用家 , 問心 , 學費係貴 , 但 NET 質素高 , 校舍環境一流 , 雜費唔平 , 可選買定唔買 , 但年終個人相冊係必買項目之一 , 學校親子旅行一家三口要成千蚊 , 但全程學校都安排得好好無悶場 , 小朋友都好開心 ,  所以 ,  價錢就算貴我都覺得物有所值...!!

islz 發表於 20-3-24 12:38
分享小朋友在York School的日子, 由全軍覆沒 到 反敗為勝的過程
背景:小朋友細個果時怕羞到極點, 當時面試 ...

請問你知唔知sk1學費幾錢?我仔大B,學校問我有冇興趣轉,你認為值得轉嗎?謝謝

pinochai 發表於 20-4-24 18:12
請問你知唔知sk1學費幾錢?我仔大B,學校問我有冇興趣轉,你認為值得轉嗎?謝謝
...
印象中加200蚊,條數極之咁唔商業化

回覆樓主:

SK1 是什麼?

回覆樓主:

我個仔係讀埋MI, 每次放長假都好掛住老師和同學,加上今次疫情停課太耐,佢成日講真係好想返學。

回覆樓主:

好認同係開心谷

summersnowman 發表於 20-4-24 22:16
SK1 是什麼?

SK1 是N班與K1之間.一般會於N班下學期, 如果進度, 自理能力, 集中能力等表現OK, 學校就會建議你可以考慮比小朋友上半級.

主要分別在於N班二小時, SK1三小時. 當然時間越長學野越多. 我睇返當時進度明顯係學緊K1上學期.
所以小朋友上到K1上學期考試成績會比較好. 之後SNOWBALL落去就會係頒獎禮常客.

仲有想回應之前有回覆話甘細個就考試, 好大壓力姐!!!
其實大壓力絕對係家長自己比自己嘅. 咁細個小朋友, 邊度識考試大壓力.
如果考試大壓力, 咁做課堂集作, 咪一樣.

我覺得壓力係來自家長唔識同小朋友溫書. 幼師教小朋友都要有方法啦, 可惜家長就覺得自己好勁, 卻忘記幼師花左好多心力同時間去學習的教小朋友方法, 先係更重要.
一班家長唔去學習點樣教小朋友, 變左小朋友怕晒溫書, 咁就一定大壓力啦.

選校時個個家長都識得話要選邊間學校老師要有愛心, 邊間有耐性, 要小朋友返學開心, 想返學. 不過可惜"考試"依個活動或家課, 個個家長卻忘記晒所有野, 認為要瘋狂輸出, 日溫夜溫. 其實溫習方法, 真係辛苦不過其實我同小朋友溫習好輕鬆開心.

倒反轉講, 唔考試嘅幼稚園, 就唔使理小朋友在家溫書的情況? 唔使為小朋友上小一而準備? 唔使為小朋友上小一的家長準備如何跟小朋友溫習?

不用考試的幼稚園也非無好處, 但有考試的不是壞吧? 是因為家長不懂得處理, 而推向學校, 話學校問題而自己可以脫身吧 :D

回覆樓主:

我大仔也是york畢業,真係好好,當年得york 和迦南收,我選york,學術完全不擔心,不過中文真係要家長加操下。我仲考到6間小學

peggyhklam 發表於 20-4-27 04:51
我大仔也是york畢業,真係好好,當年得york 和迦南收,我選york,學術完全不擔心,不過中文真係要家長加操 ...

Which 6?

Jazzyjayz 發表於 20-4-27 09:11
Which 6?

4私小,2直資

peggyhklam 發表於 20-4-27 09:14
4私小,2直資

That’s awesome results! Congrats! My friend LH and she got into the super hard schools like DGS, CKY, HKUGA. Just wondering is it like these schools too?

Jazzyjayz 發表於 20-4-27 11:01
That’s awesome results! Congrats! My friend LH and she got into the super hard schools like DGS, C ...
Awesome! 恭喜晒!請問咩原因入到咁多咁難入嘅學校呢?知唔知7,8間分校大概比例?

我小朋友都有同學入DBS, SPB, SFA, St. Stephen感覺私校為主。
SPB仲寫信恭喜York畢業小朋友上到小一拿奬學金,可能間間幼稚園都會感謝一下吧?

Hkuga唔知點解同學間冇咩聽人申請。

Dolphingirl 發表於 20-4-23 00:15
我心中嘅疑惑其實係仲有幾多學校會睇portfolio or cert ... 或者要到叩門嘅階段當兩個小朋友面試差唔多學 ...

想問下,如果唔讀MI, 學校會否唔鐘意,或對小朋友無咁好?

yingyin2010 發表於 20-4-28 13:06
無聽過, 不過讀MI 及 冇讀MI係會分班的.原因之前提及過係方便老師安排返放學, 食LUNCH, 休息等等.

依類謎思都係冇咩結論. 唔通有老師覺得自己教得差, 所以被編去教非MI學生?

正如我聽朋友講某小學, 學年學科獎(即全級某學科考前3名) 有非精英班學生.
之後又會有人講係唔係非精英班有補課, 操多D, 所以仲比精英班好?
答案都係無結論:D

islz 發表於 20-4-28 15:33
無聽過, 不過讀MI 及 冇讀MI係會分班的.原因之前提及過係方便老師安排返放學, 食LUNCH, 休息等等.

依類謎 ...

謝謝分享

回覆 islz 的帖子

如果讀埋MI班,學校有冇時間同地方俾小朋友瞓覺?因為聽聞要小朋友趴喺枱度瞓??

yingyin2010 發表於 20-4-28 13:06

應該冇關係當中總有啲人有想MI 有啲人冇上MI 老師都係咁樣對大家我今年嘅班主任個個同學仔都好鍾意佢,好有愛心。
我連學校旅行都冇參加其實真係你自己選擇
‹ 上一主題|下一主題