用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]  

我都系果句:如果有其他選擇 不需要讀york

如想讀私幼,有很多好選擇如Lh Kv Km SC think Sh等等

york只可當保護網。

Nbs 發表於 20-4-16 13:54
我女唔係讀KV 啊

我知丫,我意思係York 嗰一年,你有咩感受?小朋友開心?校園生活如何?分享下丫,thanks

hariet909 發表於 20-4-16 14:00
真心不希望有人被誤導

york根本稱不上名幼 只不過係一間以賺大錢為目標的呼吸學校

印象中我沒有提及York是名幼,就算係,都係「出名」貴嘅幼稚園。如字語行間有提及或誤導成份,敬希見諒。

補充:如果當年有其他地區性熱門幼稚園收咗,可能我都未必會選擇York.
但經歷左4年後,如時光倒流,我會直接選York.

wg_ann 發表於 20-4-16 14:13
路過搭嘴,想當年我有york N offer, 無要,york寄信黎話K1自動預留學位俾我,問我有無興趣。
行政上,我當 ...

york的NET我覺得質素好高

當時我見到York有一位黑人老師,有一位老師dreadlocks頭,都會懷疑係咪請非華人就當係NET teacher.

後來發現依位老師好玩都爆炸,成間學校氣氛好正,最近日日Zoom發現上堂質素高,Open day老師組成樂隊(1鼓2結1bass)。
York有咁嘅安排,其他學校唔太清楚有沒有?(唔代表沒有)。

希望唔好誤會,絕冇膚色discrimination。

spe98071 發表於 20-4-16 14:56
我知丫,我意思係York 嗰一年,你有咩感受?小朋友開心?校園生活如何?分享下丫,thanks
...

Oh yes york 嗰年N 班,我女開心呀,學校多嘢玩嘛. 佢哋乜都唱一大輪歌,所以返嚟好多歌仔唱,我冇教佢中文歌佢都會唱。我女好活躍坐唔定的,最初老師花咗好多心機tum 佢坐,甚至有個專人抱住佢坐,直至佢定D唔再跑來跑去... 雖然麻煩到老師,但就俾我知道即使一班多小朋友,老師都會好好照顧.

問心York 係比較貴,但貴過佢嘅幼稚園大把,俾得到又俾得開心就得啦

hariet909 發表於 20-4-16 14:39

如想讀私幼,有很多好選擇如Lh Kv Km SC think Sh等等

LH, KV, KM, SC are all very competitive to get in for a lot of people, especially small B. You make it sound like it’s such an easy job....there’s a lot of reasons why some people need to enrol into a school like York because it’s still a school that provides a good education but with no barrier to entry.

Jazzyjayz 發表於 20-4-17 06:13
LH, KV, KM, SC are all very competitive to get in for a lot of people, especially small B. You make ...

我好欣賞york, 有教無類

回覆 hariet909 的帖子

請問有沒有什麼原因令你不喜歡York?言談間都只係見到,最好唔好,保護網,不算名校等字眼。
不如我地具體小小討論?

我地家長4年(年年都有whatsapp group),真係未聽過有人投訴學校。
有人會話admin混亂,又係冇咩證據,問我4年有沒有什麼問題唔係冇,但係admin問題黎黎去去咪就係小左張回條。
睇下大家幫唔幫到忙或互相幫忙。

回覆 Jazzyjayz 的帖子

其實你所提及的學校大都只選擇extrovert學生。就我所睇嘅文章,除著年齡成長,Introvert 小朋友學習能力是比較強。
extrovert自制能力差d, 較容易成為alcoholic.

近十年大家都見到一大批只會說話而唔多識思考或失去品格的人在工作。
所以introvert家長唔好灰心加油!

不過so far 我聽落讚好嘅都係用家,話唔好嘅都係非用家。

不如,有冇用家覺得York 好or 唔好都分享下啦!

其實比錢小朋友又帶到嘢返屋企,又有咩問題呢?比得開心用得開心學得開心(emoji)

請問你常常提及果幾間幼稚園現在上課情況如何?網上課程定係?

因為我在第二個post問沒有人回覆。謝謝

小女都係讀York嘅小朋友,當年因為佢係九月尾細b, 見好多幼稚園都係衰晒,但其實佢當年講嘢都已經好叻,但始終面試時差幾個月,都可以差好遠。佢由K1讀到而家K3 ,以用家嘅角度去comment,讀York嘅英文語景,真係冇得輸。

阿女雖然唔係讀國際班,讀蒙特梭利班,學費平啲,但學校可以令小朋友好有信心,好自然咁講英文,最重要係,佢好鍾意返學。佢今年考直資、私小,我哋考得都好滿意(有一間直資龍校,兩間私小offer).  佢嘅英文程度,(家長唔得閒,開YouTube啲卡通,睇Peppa pig, Humf, Ben and Holly etc 基本唔需要大人翻譯,自己睇得明晒。) ORT, level 6-7都用併音讀到。所以我其實覺得好開心。

中文呢,就真係要家長操心少少,我因為唔係幾得閒理佢,學校教咗啲中文字,返嚟冇乜同佢溫,佢嘅中文程度就一般般啦,趁而家疫情,呢排要同佢惡補下,希望佢上小一會好啲。

佢K2個班主任Miss Lam, 非常好,好有經驗,又好識發掘小朋友嘅優點,經常鼓勵我個女,令佢好聽老師話,阿囡有咩優點缺點佢都有同我講,教我點幫佢,我同阿女都勁鍾意佢,真係好唔捨得佢,阿女直頭話第時小學時,得閒都要返嚟探Miss Lam,或者同佢去飲茶(emoji)(emoji)(emoji)

本身我有個細仔,而家三歲,原本都好想佢同York,可惜1歲半健康院打針時,竟然發現佢有自閉症,嚟緊今年要入讀特殊幼稚園,好可惜。

我唔可以講話學校所有嘅老師都好好,整體我覺得啲英文老師都好有愛心,好錫小朋友,學校係商業嘅,但我覺得物有所值。因為我個小朋友係好鍾意返學,好喜歡學習,亦都非常有自信去表達自己!

多謝分享同恭喜樓主考到心怡小學

請問最後打算讀邊間?

作為讀了York四年的小朋友的家長, 除了肉赤D外,其他都滿意。認識一些家長,已是第二或第三位小朋友讀York。學校是商業化D,但是老師和學校是有心教學的。如覺得有更好選擇,當然隨自己喜好啦。但如在York上學,好多時亦會有意外之喜。

其實我好想問你,你點解咁憎york? 你是用家或曾經是用家? 我相信冇一間學校會是完美,但點解你講到York咁一文不值? 係你有些不愉快經歷嗎?如有,請分享! 如果只是聽聞,請你聽下真正用家意見,謝謝!

其實你小朋友都無讀過York,你唔係用家,點解咁講呢? 可唔可以詳細啲講吓? 你就咁講話唔需要選擇讀York,但又唔提供實證,咁樣對學校都唔公平。
如果你有實證,咪俾家長參考吓考慮吓讀唔讀。你淨係話佢商業,咁仲有無其他問題?

回覆樓主:

york幾好,我小朋友超細b,pn讀到k3,去年考小一,3私1直有兩間收咗,已滿意。老師有愛心,net專業。york英文基礎好,phonics唔使外補,教得好全面,慳番唔少私補net費用。我其他小朋友會跟住讀,除非有龍收再考慮。冇報其他私校,york ok就費事周圍試。我最欣賞佢夠晒“呼吸”,超細b都收,都可以教得好!幼稚園本來就應該有教無類(當然你都可以話佢商業。但有邊間私校唔商業?不收學費,開善堂嗎?)。邊間學校唔識揀叻嘅小朋友?揀晒叻嘅揀梗係容易教啦,小一自然考得好,因為k1已篩選。

islz 發表於 20-3-24 12:38
分享小朋友在York School的日子, 由全軍覆沒 到 反敗為勝的過程
背景:小朋友細個果時怕羞到極點, 當時面試 ...

恭喜你!
除了學校的培育,相信父母也下了很多心機。祝你小朋友健康快樂成長。

fadgare 發表於 20-4-18 18:47
york幾好,我小朋友超細b,pn讀到k3,去年考小一,3私1直有兩間收咗,已滿意。老師有愛心,net專業。york英 ...
你比我表達能力好。
我成日都想講,不過唔知點表達好。
篩篩篩唔使你教啦。
邊間學校唔識揀叻嘅小朋友?揀晒叻嘅揀梗係容易教啦,小一自然考得好,因為k1已篩選。

附加選項

HTML 代碼

[img] 代碼

禁用 鏈接識別

禁用 表情

禁用 編輯器代碼

使用個人簽名

mamakarena 發表於 20-4-18 19:19
恭喜你!
除了學校的培育,相信父母也下了很多心機。祝你小朋友健康快樂成長。
...
多謝晒,學校教得好,家庭也花了不小時間。