用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]  

summersnowman 發表於 20-3-25 14:36
我未聽 Talk ,加上網上太多負評,所以對 York 知d唔知d,我仲以為 YLE 係考數學級那個。

你 remind 大家 ...

我未聽 Talk ,加上網上太多負評,所以對 York 知d唔知d,我仲以為 YLE 係考數學級那個。
數學果個好似係Stanford既課程, 今年先有, 我冇參與唔知詳情, 因為K3上學期忙於面試.

你 remind 大家要温書,溫書係一定要架, 因為GESE也好GAPSK也好其實個範圍唔大. 肯比心機溫一定攞到Distinction.
同時我都見到有同學唔溫書只係攞Merit.

咁又多唔多 compulsory 又認真的手工、親子 project? As a working mom , 我会吃不消 lor !!
我地屋企都係冇人幫...
York招呼家長根本就係對客咁, 從來都客客氣氣, 自由度好大, 唔會迫你做任何野. (我都覺得係其中一個弱點).

手工類project有 中秋燈籠設計比賽, 新年吊設計比賽, 講故事比賽, 一人一花報告, 網球比賽, 小朋友成長活動任務... 超多. 多到好似自助餐咁.
我去到K3時開始跟唔足, 因為要開始要攪面試.

好似我之前咁講, 交晒比學校好處係佢會調整好晒時間日期地點. 唔會係你要考GAPSK時又要交Project, 一陣你考TRINITY佢又開舞會. 反正個個月都會有野要跟. 但係唔會堆埋一齊.

諗深一層, 本來依D野就係家長要安排, 而家學校幫你排好晒又唔會撞期. 出晒通告, 所有考試地點唔使左記右記全部都係學校進行. 家長只需mark日曆, file好通告回條就好.
差不多個秘書幫手. 仲要係學費包嘅:D

York 學生多所以呢度York既家長數目真係唔少,同埋York真係唔少負面評價,所以學校同家長都經常出post平反
老實講我兩個小朋友,N 同 K 都有報, 佢個talk四次我去左三次,內容分別唔大,有個男既上台,誇張到爆,連Mensa都拉埋出黎講,真係當台下既家長乜都唔識,有部份家長好受落,但我聽完感覺好差。加上近乎所有人 必收,我報既心態都係當係大後備,完全無其他幼稚園收先會讀。

多口問句,佢講左好多年搞緊既騎馬課程,而家係唔係個個小朋友都騎緊?有網球堂,小朋友學到幾多呢?

到幫我細果個報,我直頭當交30 報名費當玩playgroup,由始至終都無讀過,身邊有朋友係用家都滿意,辦學應該都用心,但york 俾我既感覺真係一間正正真真既謀利私立幼稚園,佢每年都超快完成收生,趕係其他幼稚園前,淨係收970 留位費,條數都嚇死你。

tatkou 發表於 20-3-25 19:51
York 學生多所以呢度York既家長數目真係唔少,同埋York真係唔少負面評價,所以學校同家長都經常出post平反
...

York 學生多所以呢度York既家長數目真係唔少,同埋York真係唔少負面評價,所以學校同家長都經常出post平反自從N之後就唔係成日上edu, 係最近半年又上返,不過去小一選校果邊。
負面評價我都想知,分享下?等我睇下有有遇過?

老實講我兩個小朋友,N 同 K 都有報, 佢個talk四次我去左三次,內容分別唔大,有個男既上台,誇張到爆,連Mensa都拉埋出黎講,真係當台下既家長乜都唔識,有部份家長好受落,但我聽完感覺好差。

有時係咁,連杯水熱定凍都講一餐😅,有好有唔好啦,好多時講1小時只得15分鐘內容。不過我相信多溝通總比冇溝通好。

加上近乎所有人 必收,我報既心態都係當係大後備,完全無其他幼稚園收先會讀。
依個就唔清楚,我就覺得佢課程咁好,如果學校緊張D成績會仲好。校內考試(一年兩次)成績都咬得非常緊。期考有8-10頁papers,要所有答題正確先攞到第一。不過攞開奬果班真係年年霸住個位。我地會對卷所以知道錯一條已經會失落第一名。

多口問句,佢講左好多年搞緊既騎馬課程,而家係唔係個個小朋友都騎緊?有網球堂,小朋友學到幾多呢?
我見到隻馬,冇問小朋友學成點。
網球就學正手反手。似模似樣。係體育堂果時學嘅,不另收費我無期望。

到幫我細果個報,我直頭當交30 報名費當玩playgroup,由始至終都無讀過,身邊有朋友係用家都滿意,辦學應該都用心,但york 俾我既感覺真係一間正正真真既謀利私立幼稚園。
其實我都想知道,可唔可以分享一下其他私幼有幾唔謀利嘅感覺?

我見討論區話維記500蚊支點讀筆冇用既,學之既網上課程好小好小時間,收音差。其他普遍都係時間短同質素參次。

咁我就覺得York既online class係攪得可能幾好。
一日一小時互動 Live Online class
一日一至二段主題課嘅videos
一星期三段左右:運動堂,音樂堂,畫畫堂video
一星期一次一對一授課

功課日日whatsapp比。每日3-4樣功課
不過所有野變成傳統嘅學習方式。

tatkou 發表於 20-3-25 19:51
...
尋晚我都思考左一陣, 正如我文中所提及, 誇張D講, YORK係連一張紙都收你錢.
但係我又諗, 點解私家醫院一支棉花棒都要收錢又唔會比人覺得好商業化呢?

我只能夠諗到下列原因, 請各位如有其他想法幫忙完善丫:D

A: 過度明碼實價?
過去4年真係好多野都要比錢, 但都係明碼實價, 學期完左所有比錢買嘅都會派返屋企. 要我搵一樣唔使錢嘅真係講唔出.
最近先知維記賣點讀筆. 我自己都有買過點讀筆, 點讀書都有大約20本. 成件事根本同家長伴讀係差好遠, 比較接近單向學習. 支筆跟書讀, 有歌仔有單詞, 初初好玩好得意. 不過伴讀真係就咁讀句子嗎? 真係就咁讀生字嗎? K1-K3嘅生字真係咁難讀要支筆教嗎? 相比起維記這種收費, 我覺得York比較實在.

B: 沒有宗教信仰?
的確York的品格教育唔係好覺. 又要語景好又要程度深, 咁一日3小時點的確難以分配. 多左時間學英文, 咁就一定小左時間學中文. 多左時間教德育, 就小左時間學數學. 依個係必然結果.
不過學校都有Food Donation活動, 賣旗, 環保課題. 由於沒有宗教信仰, 所以開口埋口都係成績, 成績, 成績. 可能 過度目標為本都令商業味好濃.

如果要宗教點解唔星期日返教會? 平日在家都要品格培養啦...

謝謝分享!
想問下幾個問題:

1.每個月$12000左右,計左補課未?(即係多元智能課)同有冇計興趣班?

2.我同先生英文都唔好,想問如果讀York會唔會跟得好辛苦?始終家長需要家中伴讀及跟功課

謝謝

回覆樓主:

樓主所提供的資料好有用,希望樓主考慮只回覆有心問野的家長,真係唔想 York 的 post 惹火、駡戰、最後被鎖。

ilovemybabys 發表於 20-3-27 00:05
謝謝分享!
想問下幾個問題:

1.每個月$12000左右,計左補課未?(即係多元智能課)同有冇計興趣班?

計左補課, 不過未計興趣班.
我係咁操作既, 多元智能係學校上, 即係TRINITY, GAPSK, Cambridge學校攪掂晒.
由於學術"自我感覺"已足夠. 星期六日興趣班只係玩既, 如畫畫, 籃球仲有自己同小朋友去玩.

2.我同先生英文都唔好,想問如果讀York會唔會跟得好辛苦?始終家長需要家中伴讀及跟功課
分2方面睇:
1: 假設家長英文唔好, 係咪更加應該讀YORK? 否則咪冇咩語境比小朋友?
其實YORK英文勁, 都只係幼稚園英文, 應該跟到嘅. 相反冇NET TEACHER日日浸嘅話, 口音同拼音就好難做得好.
屋企有語景, 伴讀一定更好, 因為由2小時英語環境(幼稚園), 提昇到8小時英語環境. 差在妳是否想谷小朋友英文? 定係第二樣? 有部份小學的確重視中文多於英文, 所以真係睇家庭喜好.

2: 屋企支援的確好重要, 我地屋企英語語景唔差, Trinity+Cambridge 口語部分都係滿分, 小朋友考前3, 不過班內英文都唔係最好果幾個. 你話有冇壓力一定有, 不過睇你點睇, 小朋友浸在相對好嘅語景下成長.
屋企支援係會令件事事半功倍, 所以睇你想發展邊樣?

我見有小朋友一天花4-5小時練小提琴, 未到6歲就已經在大會堂演出, 我相信佢就算唔識講野, 間間小學都會收

summersnowman 發表於 20-3-27 08:49
樓主所提供的資料好有用,希望樓主考慮只回覆有心問野的家長,真係唔想 York 的 post 惹火、駡戰、最後被鎖 ...
多謝提點. 年紀大左, 小朋友大個左, 唔同人嘈交架啦.

回覆樓主:

又有野想問你 小孩是不是穿 PE 衫那天才会出户外兒童設施玩架?

請問小朋友有冇學小提琴&宜家乜水平?
仲有Cambridge幾盾?唔該妳

summersnowman 發表於 20-3-27 15:16
又有野想問你  小孩是不是穿 PE 衫那天才会出户外兒童設施玩架?

應該唔係, 不過冇查證. 學校話每日都有戶外時間. 不過應該只有PE衫果日至係學網球, GOLF 果類...
其餘時間應該係戶外課堂, 如畫畫, 主題課, ...等等.

户外兒童設施如果自己接送就任玩, 冇人理.

npp221 發表於 20-3-27 15:29
請問小朋友有冇學小提琴&宜家乜水平?
仲有Cambridge幾盾?唔該妳
我地唔係學小提琴.Cambridge 5-3-3, 好失望. 不過之前提過係串字問題.
見到小朋友成日寸到個併音, 不過寸唔到個字, 所以由得佢.

islz 發表於 20-3-27 16:40
應該唔係, 不過冇查證. 學校話每日都有戶外時間. 不過應該只有PE衫果日至係學網球, GOLF 果類...
其餘時間 ...

嘩!越睇越吸引……haha..原來連畫畫也会出户外。謝謝你,你不用太仔細告訴我户外時間多少了,有就得喇。
原本我揀校條件完全唔理有冇 outdoor,但疫情中發覺大人、細路都渴望掉開口罩去户外吸啖氣,所以如果小朋友返學有得離開課室鬆吓,可能對他們心境 more or less 好d。

另外,你之前好似提過在下午多元智能班会做埋功課?請問小孩真係段練到"自動波"嗎?

支持(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),我小朋友未畢業,但我和小朋友都喜歡學校,冇後悔揀咗YORK. 商業化是指樣樣講錢?多謝EK前人一路提醒,我一早有心理準備了。但課程內容好好,小朋友學到野,真係會到戶外(操場)寫生的,亦有好多不同的文化活動。畫展、音樂、舞會、慈善、環保⋯⋯ 再者,我本身好擔心老師質素,但我遇到的班主任和NET都好有愛心,睇得出佢哋同小朋友平時好多互動,小朋友勁喜歡自己老師架!

無論任何幼稚園,如果想考好小學,我想信家長必要努力,唔可以單靠學校,我仍然努力當中。

平時見到好多人評論學校我都唔回,我覺得york嘅家長都好清楚學校係點,每間學校都有好有唔好,唔想同街外人討論。不過見樓主咁有心,想支持一下。

近來停課,我班上家長大多滿意學校網上教學安排,到底用zoom 學到幾多嘢我都唔肯定,但小朋友每天見見老師、同學,令stay at home 生活多點寄託,而且睇得出老師好用心去改善,令小朋友上zoom能更投入,我係真心讚賞的。

小兒正是觀察型小朋友,慢熱。但York 活動教學模式,老師嘅鼓勵,令佢一步步成長,已經唔係怕醜仔了。

唔係想sell 學校,但想俾多少少能量各位正在就讀,或者15/16唔知俾唔俾小朋友讀YORK 的家長。

summersnowman 發表於 20-3-27 17:02
嘩!越睇越吸引……haha..原來連畫畫也会出户外。謝謝你,你不用太仔細告訴我户外時間多少了,有就得喇。
...
自動波就唔敢講,不過唔會抗拒做功課。特別係英文功課。

我比小朋友讀咗半年York,我覺得佢除咗貴之外,其他好好喎,並唔係外面D人講話學店,有D嘢自己讀過先comment,千奇無人雲亦雲,我屋企講廣東話嘅,但小朋友可以同姐姐用英文溝通,York 絕對歸一功

睇左好多關於York
用家大部分都讚好
我想了解下
York 中文我見教得都幾深
程度上會差過出面名幼嗎?eg LHSCetc..
York 小朋友比出面人感覺比較曳,用家們點睇?
York 小朋友會歸類為邊類小朋友?
SC : 活潑醒目
LH: 動靜皆宜
York?

spe98071 發表於 20-4-7 13:57
睇左好多關於York
用家大部分都讚好
我想了解下

程度上會差過出面名幼嗎?eg LHSCetc..
不好比較, 因為我只有一名小朋友, 只讀過YORK.

York 小朋友比出面人感覺比較曳,用家們點睇?

可能YORK校舍活動地方/ 花園 太大, 佢地真係習慣四圍走. 成班家長, 同學去到[又一城]比較大空地果間係會四圍跑. 不過我又唔覺得係曳依個情況, 父母叫會聽.
"曳"比較難定義, 反正我小朋友同同學唔係, 亦冇見過著YORK校服的學生"曳".

York 小朋友會歸類為邊類小朋友?

這類GENERALIZE的問題同 "曳"一樣我好難答. 正如我唔可以GENERALIZE男人=花心, 女人=煩.
SC : 活潑醒目
LH: 動靜皆宜
York: 美語區小孩? 大膽+鬼馬? 學術好? = 收放自如?

不好意思, 我想提供多點具體的資訊, 所以這類問題感覺很難作準.

islz 發表於 20-4-8 17:38
程度上會差過出面名幼嗎?eg LHSCetc..不好比較, 因為我只有一名小朋友, 只讀過 ...

Haha! 多謝你。小朋友屬於慢熱觀察型,,你覺得學校會唔會幫到小朋友建立自信心或者大膽啲?同埋學生都比較多,你覺得老師對小朋友嘅關注程度夠唔夠?老師有冇愛心呀?不好意思,其實我都幾like York, 但又有d擔心