用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]  

chriskaan 發表於 20-6-13 11:05
回覆 pinochai 的帖子

MI 分 2 / 3 / 5日, 我國際班 + 2日 mi , 每月 $9700

謝謝回覆

pinochai 發表於 20-6-13 11:31
請問返5日mi學費幾錢?

$5600/月 包一餐午餐, 印象少量額外費用, 只記得額外比過一次百幾蚊買顏料圍裙費,佢包好多考cert的training, 但如果你參加考試,費用就自己再比。

chriskaan 發表於 20-6-13 11:13
回覆 summersnowman 的帖子

由於小朋友返2日全日 , 即 mi 班 , 無得改時間的課外活動就會安排星期六上 ,  ...

咁你仲有冇join ABC?(唔好意思,上年search York見到你有join ABC)

wendyyiu 發表於 20-6-14 11:12
回覆 islz 的帖子

但係佢開心谷學費太貴了,所以我寧願出去York老師開的center學,唔太貴又學到野又開心.所 ...

冇聽過有,可以提供資料嗎?唔知真定假。

咁多年都冇聽過有YORK TEACHER CENTER, 我都好想知邊度.如果有家長們應該會係WHATSAPP GROUP傳, 因為好有機會平D.

學校要交業績. 私補/ 補習社玩下冇所謂, 拿來考小一咁大件事, 我有D保留, 唔敢講係假.
不過真係怕拖鐘, 又唔知正唔正宗LETTERLAND + 教材同 syllabus, 到時失左手真係後悔都黎唔切.

yaucheung 發表於 20-6-14 15:15
咁你仲有冇join ABC?(唔好意思,上年search York見到你有join ABC)
雖然冇JOIN過ABC PATHWAY, 仲有由補習班攪到上幼稚園有多小保留.不過最近見ABC校監可以同一大班新派小學校長舉辦好多分享會, 覺得佢都好比心機做好ABC.

雖然言談之間仍然認為校監想法跟小學有多少距離.(係距離, 唔係: 好定差/ 高定低)
不過多舉辦, 多交流, 先會連接到各新派小學. 當然最重要仍然係成績. 不過ABC可能將來會好勁...

回覆 yaucheung 的帖子

現在無返 ABC 了 , 跟學校返2日 mi

islz 發表於 20-6-15 09:28
雖然冇JOIN過ABC PATHWAY, 仲有由補習班攪到上幼稚園有多小保留.不過最近見ABC校監可以同一大班新派小學校 ...

我有聽過ABC嘅家長會,睇得出個校監有心,而且同其他直私小學校長有聯繫。我相信ABC幼稚園不久將來有d料到。

回覆樓主

有冇今年升小一個成績分享?

约克我们从playgroup读到u3毕业,我们选择前也是很多人说商业化,还有很多的负面新闻,但是没试过真的不知道,约克真的是间很好的学校,我们遇到的老师都很有爱心,而且约克真的学到东西,我们家里不说英文的,孩子可以和外国人随便交流,主要不害羞。我孩子以前是超级害羞的那种 ,到了约克活泼开朗很多,我们从来没去外面补习过,就跟着学校的进度,剑桥movers 14个盾,其他的该考的证书都考了,校长会把小孩子要考什么列出来的,家长不用烦 跟着做就好,我认识其他读公立幼儿园的,在外面补习英文的费用也不便宜,最后很多还是哑巴英语,所以今年毕业生真的感谢约克,我们也入到很心仪的小学,校长帮我们写了很多推荐信,真的很尽力了。

回覆樓主:

ABC 近年做得好出色,事實上能夠彌補一些幼稚園英文上的不足。

請問york 既MI 課程幾月開始上的?
係咪學校會選學生的?
(剛轉校去york)

請教下,kln tong campus 同其他campus 分別在於哪? 想報元朗,近屋企點

dada1709 發表於 20-8-25 00:13
請問york 既MI 課程幾月開始上的?
係咪學校會選學生的?
(剛轉校去york)

學校聲稱會揀,但我覺得好大機會得,始終呢間學校財政上真的很有實力,開咗好多校舍好進取,真係每年都可以收好多學生,只要你願意付學費,佢就肯提供有質素環境和教育,小朋友好仲意好仲意返學,我個人感覺,好多考K1小朋友,喺其他幼稚園被揀走(純粹個人判斷) ,就入York, 喺york到讀到K3 個底打得好好,英文根基札實,我嗰個被train得好有自信,好仲意舉手答問題,返學開心。

lovelovebabe 發表於 20-8-25 07:11
學校聲稱會揀,但我覺得好大機會得,始終呢間學校財政上真的很有實力,開咗好多校舍好進取,真係每年都可 ...
請問係咪k2 下學期先開始上MI 架?

回覆 lovelovebabe 的帖子

原來讀上午班 下午MI但讀下午班 只有2日MI...

想請教下 L3 全部學生都上下午班
咁上午係咪會有5日MI?...

L3 MI 內容係咪會唔一樣架?

星期六學校有冇其它興趣班架?

dada1709 發表於 20-8-28 11:34
回覆 lovelovebabe 的帖子

原來讀上午班 下午MI但讀下午班 只有2日MI...

U3係只有下午班,上午就MI,都係有2日3日5日。

你係邊間York thank you

woodenmusic 發表於 20-9-1 17:11
你係邊間York thank you

九龍塘

islz 發表於 20-9-1 23:23
九龍塘

可否弱弱一問。york 的額外補習班(學課時間以外家長俾extra 錢上的考cert 嗰啲),是否只可俾york 自己學生補讀,是否不收外校生?