用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]  

Nov.2020 Update:

大約6個星期前返YORK考GESE LEVEL 3. 上星期返學校攞Cert., 成績係-Distinction. 雖然本身都係期望依個成績, 不過停課咁長時間了又冇應試技巧班支持, 又冇溫習, 難免有小小緊張.

雖然大把人Distinction, 不過後來發現原來真係有人攞Merit, Pass同Fail架. 仲要係唔小. 識真人SC 同KV Merit. @_@

上年大家都知停課停左好耐, 我地基本上所有MI-class都冇上. 因為正常班YORK已經日日Zoom + Video約2小時.

如果再加MI-Class screen-time就太長了, 要怪怪York網上教學行得太前. 太長時間太多資料啦.

更新1完結

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/

分享小朋友在York School的日子, 由全軍覆沒 到 反敗為勝的過程

景:

小朋友細個果時怕羞到極點, 當時面試十幾間幼稚園, 結果係全軍覆沒.

當時非常之唔開心, 但都要接受, 要知道自己小朋友是屬於觀察型, 不容易被現時主打既幼稚園所接納.

各大熱門幼稚園似乎是在挑選"容易教"既小朋友. 而完全不用考慮家庭或家長是否會培養小朋友, 也不用改善教學方法. 對於 觀察型, 思考型 或 手動觸角形學習 既小朋友非常不利. 因為面試時間一般只有5-10分鐘(等就45分鐘), 哪裡有時間給小朋友 觀察 或 思考?

面試編:

係一位朋友機緣巧合介紹下, 試下申請York. (真係要多.多.多.謝佢)

面試York果陣去51號校舍in, 入到去又大又靚既校舍, 小朋友居然極之放鬆, 怕羞變成好似係屋企咁自然!

面試過程安排非常舒服, 唔使等好耐, 上到課室係接近玻璃房, 沒有壓迫感, 有室外陽光照射, (印象中約16:00 – 17:00 西斜時間) 感覺似去左resort.

大家面試時可以多加注意, 原來都幾多幼稚園其實無窗, 或就算有都係面壁天井或 屬商場內 空氣質素比較難有保障. 記得有間幼稚園去到好似去左哈比人間屋咁, 好誇張.

面試時自己都會擔心及緊張. 估唔到既係面試比起其他九龍塘幼稚園更細心, 詳細 及 "慢".

"慢"就係比時間小朋友去適應現場課室, 似上堂多過似面試.

印象中, 中英文都有考, 仲有考踢波同平衡能力. 只記得成個感覺唔似其他大部份幼稚園既機械人式篩選.

(最記得有間“名幼一條龍”學校, 用黑白影印行貨式問問題, 係小朋友都覺得悶啦)

返學編:

York係私校, 基本上一支鉛筆, 一個文件夾, 包書膠, 誇張D講: 甚至一張紙都係會收你錢.

一開始都會覺得使唔使? 不過馬死落地行, 鬼叫你全軍覆沒.

同時亦都知道3年後同一批人同一時間會一齊去考小學, 到時候同樣會重演.

York係12個月學費.

過去4年(由PN開始計到而家K3下學期) 基本上個個月都有多於1個主題活動,
部份要錢部份唔使, 總之就都係錢錢錢…

我地都好比心機去參與絕大部份活動, 拿下大部份 活動及比賽既第一名. 學業上都拿過唔小獎狀.(唔係豬肉獎)

開初都會覺得教育, 會唔會好勢利? 但就係依種不停比賽及不停競爭的心態, 驅使家長, 小朋友時時刻刻都保持住不停學習既狀態.

出乎意料之外就係咁就快4年啦, 真係唔覺得好谷. 我之前都有回應過edu入面的post, 覺得York係開心地谷.

具體係點又講唔出. 反正YORK有方法谷左小朋友及全家都唔多覺.

而小朋友最返網上返學我先體會到佢原來係 咁鍾意 同 咁期待 返學. 估計係外籍老師既sense of humor令到小朋友覺得好開心好似睇stand-up comedy咁.

考小學編:

我好鍾意聽校長講野, 雖然次次講野都係

1/ Sell學校點好點好;

2/ 強調York會為你小朋友安排好晒所有野;

3/ 請你放心將小朋友放係學校啦

不過佢講既說話係會對現既.

係洗腦, 係hard sell, 不過唔係吹水, 絕對唔係概念股.

York出名英文唔使講啦, 學校會為所有小朋友安排晒 K2要考咩cert., K3考咩.

都係果句, 只要肯比錢同按時服藥(返學做功課). 絕對唔使外補, 即係比學校賺你外補既錢.

咁你可以問, 又唔係免費有咩咁好姐? 又冇得選老師, 我出去出面補習時間自定, 老師又有口碑.

答: 有人幫你管理晒及調教晒時間, 只需跟足個療程(上堂), 在學校內熟識的環境上堂及考公開試. 這部份在外補係比唔到既. 仲有你確定補習社同老師一定好? 唔拖鐘?

York所調教既時間基本上能滿足大部份直資私立小一面試前完成. 不會因為太早考, 小朋友能力未得而考得差. 也不會太遲令考小學時唔夠cert.

考小學編:

同其他家長都一樣, 基本上出名熱門既直資私立都有去考.

面對住全軍覆沒既背景自然不敢掉以輕心, 不過正所謂台上一分鐘, 台下十年功.

面試12間小學結果如下:

1間私龍收左 (B1c)
1間私小收左 (所謂Top10)
1間直資龍收左 (B1a -B1b)

1間私小waiting (都幾熱門)
1間直資龍waiting (超熱門B1b)

1間直資龍2nd in (所謂Top10)

Rejected (私龍神校x2, 私龍B1a, 直資龍B1a-B1b, 直資龍B2a x 2)

按dse BigExam 或 hkpapa852 個post分

後編:

最近見幾單新聞, 矛頭都係直指YORK. 私校既操作我沒有資格評論, 只係回頭一望4年YORK生涯快將要完成, 幼稚園版我都唔會點再返黎睇. 就此簡單作個總結.

YORK 將我小朋友由非常怕羞轉變成不太怕羞. 裝備佢, 令佢由"全軍覆沒"到 一半熱門學校都能進入第二輪面試.

雖然唔係入到D咩野神校, 冇得曬太陽. 不過而家打開所謂幼稚園TOP100清單, 市面上差不多有成50-60間都好強既幼稚園 / 分校. 依50-60間既學生, 2/3都劍指果15-20間私立直資小學. 仲要未計高汁學卷學校都出好多高質既學生.

知恥近乎勇, 雖然現今世代似乎不利於 觀察型, 思考型小朋友, 依類小朋友家長的確係有苦自己知. 希望這小小的分享可以比到觀察型小朋友家長一點點鼓勵!

有什麼問題我盡量解答. :D

請問每個月平均要幾錢?所有野加曬

回覆樓主:

很鼓舞的 post. Thank you in advance.
- 想知多元智能班是否有3、4、5天揀?
- 粗略價錢是什麼?
- 你小孩有上足三年?感覺如何?

Kitty_gigi 發表於 20-3-24 13:26
請問每個月平均要幾錢?所有野加曬

4捨5入, 以500元作單位:
基本月費組合:
月費:
6500學費
1000校車

一學期一次(半年一次):
書薄費: 2500
文具, 生日會等雜費: 2000

升級月費組合/ 課金打大佬裝備:
補習費(Trinity / GECE / YLE):
A: 每月: 2500 (返多2日半日, 即2日全日班 包午餐, 午休)
B: 每月: 5000 (返多5日半日, 即5日全日班 包午餐, 午睡)
C: 考試費: 一個學期(即半年)約1500, 公價

VIP月費組合/ 成個小朋友比左YORK, 4年後攞返:
D: 體操每月: 1000
E: VIOLIN每月: 1000
F: 演講每月: 1000
G: 唱歌每月: 1000
. . .H/ I/ J/ K . . .

簡單計: HK$12, 000一個月左右

回覆樓主:

"自製全日班" 幾點放學?

回覆樓主:

請問york的中文課程如何?英文出色就肯定 但我擔心中文跟唔上小學

islz 發表於 20-3-24 15:59
4捨5入, 以500元作單位:
基本月費組合:
月費:

嘩。。。真係要成萬一個月

islz 發表於 20-3-24 12:38
分享一下小朋友在YORK的日子.[有點長, 冇proofread, 請見諒]
背景:小朋友細個時怕羞到極點,
幾本上面試10-1 ...

想請教

1.  你小朋友係讀國際班定兩文三語班?
2. 有冇Net做班主任?每日英文時間有幾多?
3. 一班有幾多個小朋友?師生比例如何?
4. 如果參加多元智能班,午餐係外判商飯盒定係學校有飯堂準備埋俾小朋友?另外,午睡時間有幾多?
唔好意思,咁多問題(emoji)(emoji)

summersnowman 發表於 20-3-24 15:44
很鼓舞的 post. Thank you in advance.
- 想知多元智能班是否有3、4、5天揀?
- 粗略價錢是什麼?

- 想知多元智能班是否有3、4、5天揀?應該係2天,3天及5天。按意願參加什麼多元智能班。
你可以當佢係補習班,針對Trinity GECE, GAPSK, YLE 等一系列一般進取型家長都會拿既證書去選擇返邊日學。
當然3個鐘唔止補一科既。
仲有上多元智能果幾日係會睇功課,即係做完功課先返屋企(上午班正班,下午多元智能既學生)或昨日既功課唔使做(下午班正班,上午班多元智能既學生)

可能一時之間會覺得好亂,實情學校幫小朋友盡量夾班。依樣野我覺得係超難而york又做得好好既。你當夾校車,依個想1日依個又2日果個又3日。又要準備午餐又要管接送校車。

- 粗略價錢是什麼?
而回覆另外一個post有提及,請參考。

- 你小孩有上足三年?感覺如何?
Trinity GESE grade 1 and grade 2 distinctions
GAPSK 高級 優秀
可惜既係YLE starters 11星(有人話轉左小小依2年整體低晒分,冇fact check)
感覺就係唔使煩,不過一定一定要溫

summersnowman 發表於 20-3-24 16:33
"自製全日班" 幾點放學?
上課時間可分兩段K1- K3:
上午班 09:00-12:00
下午班14:00-17:00

所有多元智能班應該即係你所提及既「自製全日班」
都係跟上述時間上課既。

例子:如果上午班,就星期一至五9-12
另加2天多元智能班,就果2日返9:00-17:00

如坐校車,多元智能果2日就跟下午班正常放學果班學生坐返上午班果架車,
相同姨姨相同地點落車

gamtrulia 發表於 20-3-24 20:23
請問york的中文課程如何?英文出色就肯定 但我擔心中文跟唔上小學

最近Work from hone + Home schooling
就係書局挑選跟佢程度相約既練習比小朋友做下。

中文:一年級下學期
英文:2年級下學期/ 3年級上學期
數學:2年級下學期 (坊間練習3年級上學期開始乘數表)

我程度相約既定義係識與唔識之間,教一教就會識
點一點就可以完成整個unit既

SiuKuenWa 發表於 20-3-24 20:49
想請教

國際班

2. 有冇Net做班主任?每日英文時間有幾多?
雙班主任,1位Net+1位香港人
所有活動都會見到佢哋(運動會/旅行/頒獎典禮/網上課堂)
估計唔係臨時演員或part time,而家都仲見到K1, K2既Net teachers

每日英文時間估計起碼2小時
英文,數學,美術,常識課都係英文授課
音樂堂就一半一半
中文,普通話 就中文同普通話啦

3. 一班有幾多個小朋友?師生比例如何?
30+人,不超35。
兩位班主任加一位教學助理
師生比例應該會唔同課堂唔同,可能音樂課及體育課會小d。
依題靠估

4. 如果參加多元智能班,午餐係外判商飯盒定係學校有飯堂準備埋俾小朋友?另外,午睡時間有幾多?
午餐應該係外判既,原因係學校沒有飯堂也不見廚房。
小朋友話可以自己出去添食既既。主要有包,飯,意粉,果汁奶。日式咖哩(小朋友勁鍾意),玉米肉粒 果類。
有姨姨添食,食到唔食為止。小朋友曾經話話漆左2次咖哩飯。
仲有咁多年試過2-3次生日會後返黎小小肚屙。應該係食太多cream,第二日無事果隻。不約而同其他同學仔都有相似經歷,似係食太多既痾嘔。
午睡時間就係食完飯至上課前。1小時左右。要自行帶被及枕頭。一星期派返比你一次清洗。

回覆樓主:

好鼓舞,好正面, 多謝分享! 呢間學校真係要使好多錢,但質素滿意,停課期間,學校好努力比好多學習渠道學生,制作好多教材,日日online class,好用心。

回覆樓主:

唔該晒!樓主寫得好詳細。相信 York 係有佢的 market.
請問多元智能班 K1- K3 也有午睡?聽說有些學校 K2 会戒午睡。

你小朋友都有好多 offer   請問升小支援如何?有練習 interview 技巧?學校有額外付款的 interview class?

回覆樓主:

學校有劍橋英語上?考Trinity 和劍橋英語係两樣唔同?

summersnowman 發表於 20-3-25 09:06
唔該晒!樓主寫得好詳細。相信 York 係有佢的 market.
請問多元智能班 K1- K3 也有午睡?聽說有些學校 K2  ...

請問多元智能班 K1- K3 也有午睡?

聽說有些學校 K2 会戒午睡。
應該係K3開始戒午睡. 所以YORK K3只有下午班, 而K3多元智能班在上午, 中間午餐後只有小休時間.
之前寫得唔係咁清楚.

你小朋友都有好多 offer   請問升小支援如何?
學校 / 校長都幾勁, 請到幾間熱門直資一條龍校長 / 副校黎到幼稚園禮堂直接開講座, 唔使係公海排隊攞飛.
又有家長分享比較貼身貼地既面試注意事項, 制作portfolio(雖然我覺得我做得好好多:D), 不過起絕對係一個起點, 等你從混亂既資訊中開始聚焦.

有練習 interview 技巧?學校有額外付款的 interview class?
有.

summersnowman 發表於 20-3-25 09:24
學校有劍橋英語上?考Trinity 和劍橋英語係两樣唔同?
學校有劍橋英語上?

考Trinity 和劍橋英語係两樣唔同?
是不同的, 可參考下列2條links.

Trinity主打Spoken English, YLE就主打寫字 (雖然分3 parts不過其中2 parts都會捉寸錯字)
York英文同併音教得比較入腦, 小朋友成日寸字時寸左個併音出黎. nite, yestaday ...
不過我由得佢, 咁細個成日寫字及死記寸字好似有d...

https://www.britishcouncil.hk/exam/cambridge/which/young-learners

https://www.trinitycollege.com/qualifications/english-language/GESE

哇.....我想問,點解咁多間幼稚園,得YORK既家長咁有心機打咁大篇野,加你問我答.....
其他學校既家長實在太無心啦!都係York既家長最好!!

islz 發表於 20-3-25 12:05
學校有劍橋英語上?有

我未聽 Talk ,加上網上太多負評,所以對 York 知d唔知d,我仲以為 YLE 係考數學級那個。

你 remind 大家要温書,咁又多唔多 compulsory 又認真的手工、親子 project? As a working mom , 我会吃不消 lor !!

tatkou 發表於 20-3-25 14:12
哇.....我想問,點解咁多間幼稚園,得YORK既家長咁有心機打咁大篇野,加你問我答.....
其他學校既家長實在 ...

如有引起其他誤會或聯想先跟你講聲: 對不起.
利申: 雙職父母, 工作上跟YORK無任何關係, 小朋友讀YORK 4年.  PN半年>SK1半年>K1>K2>K3

其他幼稚園家長有冇咁好心機打咁"大篇野"我冇注意, 不過我就係從 全軍覆沒嘅過來人.
希望可以對學校既感恩, 通過文字表達出黎. 同時也見考小學既家長, 包括自己, 壓力都好大.
雖然唔係考到神校, 不過回想起自己幼稚園既經歷, 想給予"同路人" (觀察型小朋友家長) 打打氣.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3374606
經歷左4年, 睇左小小書, 參加左小小培育小朋友嘅課程, 心態上也有許多成長.
2016年11月11時, 我非常之激動, 發晒脾氣咁出post, 我睇返都覺得好冇教養. 不過發生左就要接受.
就好似接受小朋友係怕羞一樣. 一味叫佢唔使怕羞係幫唔到手嘅.

其他學校既家長實在太無心啦!都係York既家長最好!!
依句就唔夠敢講, 我都有認識同學家長咩都唔理... 感覺好浪費