用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]  

Erica1003 發表於 20-4-29 14:04
回覆 islz 的帖子

如果讀埋MI班,學校有冇時間同地方俾小朋友瞓覺?因為聽聞要小朋友趴喺枱度瞓?? ...

k1有,可帶被鋪枕頭訓
k2冇,座位上休息,因飯後休息時間不長。所以如果k2要午睡的小朋友不建議join  mi

yingyin2010 發表於 20-4-28 13:06
想問下,如果唔讀MI, 學校會否唔鐘意,或對小朋友無咁好?

唔會。其實類似全日班和半日班分別。看個人需要。學校也從不hard sell任何興趣班。唔join唔會有壓力。不過mi向來多人join,所以有機會要篩選自理比較好的小朋友join。

summersnowman 發表於 20-4-24 22:16
SK1 是什麼?

sk1你可以理解就係比大b/超大b讀的pn班,有3小時。普通pn就有2小時。兩者完成後都係升k1。不過sk1成班多數跟返自己果班,keep住全班超大/大b。其實係好事,咁啲大b唔使同細b一班,冇咁“bb班”。

caseiaming 發表於 20-4-22 20:39
多証書代表家庭重視學術, 但神校唔睇, 除非你特異功能, 否則好易變怪獸家長, 又辛苦了小朋友, 考都要 ...

考小好多要求中上學術(唔使話好勁),係,cert神校冇乜用。但不錯的學校都有幫助,尤其學術型學校(yw, kts, aps, sfa, tsl, 就連cky首輪都係學術篩選)。幼稚園唔操下,小一真係苦過dd(尤其中文)。幼稚園循序漸進操下也是可以接受的。齋happy上小一,小朋友家長更辛苦。

fadgare 發表於 20-4-29 23:37
考小好多要求中上學術(唔使話好勁),係,cert神校冇乜用。但不錯的學校都有幫助,尤其學術型學校(yw, k ...

我想話考cert 會比小朋友同家長帶黎
不必要既壓力jei, 明白上小一既程度, 但不需要考cert 去証明, 面試時問你兩句都知底蘊

Dolphingirl 發表於 20-4-29 20:58
應該冇關係當中總有啲人有想MI 有啲人冇上MI 老師都係咁樣對大家我今年嘅班主任個個同學仔都好鍾意佢,好 ...

多謝回覆!

fadgare 發表於 20-4-29 23:29
唔會。其實類似全日班和半日班分別。看個人需要。學校也從不hard sell任何興趣班。唔join唔會有壓力。不過 ...

多謝回覆!

York校車費貴唔貴?上MI的話有冇校車接送?

pinochai 發表於 20-4-24 18:12
請問你知唔知sk1學費幾錢?我仔大B,學校問我有冇興趣轉,你認為值得轉嗎?謝謝
...

請問你是20/21年九龍塘n班嗎?
York收左我仔
但得2小時,我覺得太少時間
如果可以轉3小時,我想轉呀

caseiaming 發表於 20-4-29 23:40
我想話考cert 會比小朋友同家長帶黎
不必要既壓力jei, 明白上小一既程度, 但不需要考cert 去証明, 面試 ...

過來人認為壓力一定係來自大人(家長)。簡單道理,點解有小朋友怕返學,因為老師比到壓力佢,點解有小朋友怕做功課,家長比到壓力佢。
咁細個唔識面對壓力好正常,更重要一點係大人/家長要識控制唔好將自己嘅壓力轉移到小朋友身上。

如果我係老師見到2個小朋友「能力」一樣,一個有cert一個冇cert。
有cert個邊我會覺得較懂得轉化壓力。因為真係唔易考,面對考試wor,
咁細個人仔都做到仲要好開心咁面對。唔要張CERT.自己都覺得贏晒啦!

不過如果家長唔識教,考cert=壓力=操練=填鴨 咁就真係唔考好過考嘅。
所以我真係好覺得考cert冇用果班家長唔係太想面對依個問題。

我自己同小朋友考左6-10張cert.左右,有學術, 有運動體育, 有音樂嘅。
能夠陪伴小朋友一齊由唔得訓練到得,仲要大部份cert. Distinction
過程好正,有好小時候大家都會發脾氣,不過真係好少咁嘅情況。
而小朋友一d都冇壓力過。even面試都全無壓力, 不過心諗可能有小小面試成績會仲好d。

pinochai 發表於 20-4-24 18:12
請問你知唔知sk1學費幾錢?我仔大B,學校問我有冇興趣轉,你認為值得轉嗎?謝謝
...

請問你仔仔大b係幾多月?我囡1月,學校都話唔可以上三個鐘,要超大b先可以上

crayon822 發表於 20-4-30 09:16
York校車費貴唔貴?上MI的話有冇校車接送?
前文有提過,MI班校車係同正常班校車一樣嘅。簡單來講,返MI CLASS等於返多一次正常班嘅時間。
所以所有校車係完全一致嘅。
即AB CD 4個時間分別係
AM返學AM放學
PM返學PM放學
返MI果日就係A時間返學,D時間放學。

回覆樓主:

請問學校會否要求買齊 Oxford reading 、phonics 等系列的書?或是完全不用買,買學校的書學英文?

summersnowman 發表於 20-5-1 18:38
請問學校會否要求買齊 Oxford reading 、phonics 等系列的書?或是完全不用買,買學校的書學英文?
...
沒有要求買系列書. 買學校書單上面既書就得.
有個SCHEME比百零蚊成個學期就一星期circulate一本書. 即係百零蚊一年有40本書左右會到手比一星期時間你同小朋友去伴讀.
有中文, 有英文. 就好似私人圖書館咁, 仲要係足不出戶就借到及還到書. 不過有時小朋友就不一定喜歡果本書.

學校是用LETTERLAND.

islz 發表於 20-5-1 11:43
過來人認為壓力一定係來自大人(家長)。簡單道理,點解有小朋友怕返學,因為老師比到壓力佢,點解有小朋 ...

家長如有自知之明, 心知小朋友程度, 追得上又考到是沒有問題, 過程相信亦有得著, 但學校是規定性要小朋友參與? (有錯請更正)而這些考試其實遠超K2 程度 (starter 是一個 Primary 1程度既考試 , British councils 都話係for7-12 歲既小朋友),  我相信一定有小朋友係追唔到呢個level, 咁果班考唔到既家長, 係咪個個都一定唔會比壓力小朋友呢?

caseiaming 發表於 20-5-2 00:15
家長如有自知之明, 心知小朋友程度, 追得上又考到是沒有問題, 過程相信亦有得著, 但學校是規定性要小 ...
但學校是規定性要小朋友參與? (有錯請更正)

上MI class課程係環繞考證書的內容,但並不只局限於證書內容,因為會睇功課也有其他野玩,也有運動時間。

由於考證書係要比錢,一有關錢,學校就一定會出通告問家長參唔參加及收票。
所以一定唔存在硬性規定要考試。不過參加得MI class又點解唔參加考試?

反正之前講過,大家自行找syllabus,Trinity/ GAPSK等考試內容根本就係面試小一時嘅基本功。 你諗下如果面試冇用,如珠心算,有冇人會去讀?

Her LH campus was Tsing Yi and 7 girls made it into DGS. I assume if 7 make into DGS then all the other schools like CKY will also have offer ga la.

nikestrong 發表於 20-5-1 02:32
請問你是20/21年九龍塘n班嗎?
York收左我仔
但得2小時,我覺得太少時間

對,klt n class,本身已經好鍾意york,我起初都係兩個鐘令我卻步,係上兩個月老師打來問有冇興趣轉sk1,同期嘅小朋友就差唔多年紀咁,我就決定揀york了

SiuKuenWa 發表於 20-5-1 15:58
請問你仔仔大b係幾多月?我囡1月,學校都話唔可以上三個鐘,要超大b先可以上
...

我仔係12月超大呢
但好似話大B都可以讀半年N就可以轉,要其他在讀家長confirm了

Jazzyjayz 發表於 20-5-2 13:49
Her LH campus was Tsing Yi and 7 girls made it into DGS. I assume if 7 make into DGS then all the ot ...

Very good results but I checked LH placement result and only 9 offers from DGJS.If Tsing Yi already got 7 seats then   teachers, parents and students from other branches need to identify what the problem is?