用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

小朋友本身k1程度未識寫字,只會畫線,簡單中文和英文生字和a至z認得,1-10數目認得,請問如果今年8,9月插班york k2可以嗎?

islz 發表於 20-4-18 19:43
你比我表達能力好。
我成日都想講,不過唔知點表達好。
篩篩篩唔使你教啦。

其實邊間都好,都係主要靠父母同睇小朋友自己。york比到我想要嘅嘢,語境,英文好,多net(york係主打英美口音),我不用再花費請1:1net(出面400-600/小時)。mi班亦照顧到有需要家庭。york係有心做的學校,不過有啲家長覺得易入唔興香,但如果唔係咁我超細b邊有機會?小朋友而家p1,主科都跟得好好,我梗係覺得學校好先比其他小朋友讀。當然York中文可以再加強,因而家小一中文太深,基礎好重要。另外考小,好睇性格啱唔啱該校,唔啱,幾叻都未必考到心儀,大家只能盡力而為。唔好諗住靠晒學校,讀邊間都好。另外york考IS都ok,因英語會話&聆聽操得好好,有些同學phonics跟得好的也有IS offer。

fadgare 發表於 20-4-18 21:41

其實邊間都好,都係主要靠父母同睇小朋友自己。york比到我 ...

同意,有人覺得派得多 offer 的學校就唔馨香。邊個唔知某某和某某名幼好,要人地收你先得架!
又例如有人搬屋要急找學校、在之前學校讀得唔開心想轉、細B、未被名幼選中入宮的大B中B、各種原因想搞插班等等……尼d易入的學校就成為佢好處了,幫到好多人解决問題。試過傍惶和心急揾學校的家長,就會明白,也更能體量别人。

利申: 我不是 York 家長。城中仲有一些全年收生的學校,只是見 York 被唱得"最出名".

回覆 fadgare 的帖子

大家是同屆,不過我們不是讀國際班的。路過都幫York講幾句公道話。祝大家小朋友健康成長!

男仔頭 發表於 20-4-18 21:23
小朋友本身k1程度未識寫字,只會畫線,簡單中文和英文生字和a至z認得,1-10數目認得,請問如果今年8,9月插班yor ...
我都唔太記得K1-K2程度啦。加上今年又停左好耐課。問問學校吧。關鍵在於你讀York, 拿住York嘅curriculum同考證書安排去操小朋友。
個人認為幾好。唔會好似d有名氣但唔多理你嘅學校。

我想問下大家覺得有Fixed term note嘅學校如Harrow, St. Stephen, Kingston, ESF ... etc 會唔會好商業化?

islz 發表於 20-3-24 12:38
分享小朋友在York School的日子, 由全軍覆沒 到 反敗為勝的過程
背景:小朋友細個果時怕羞到極點, 當時面試 ...
好多謝你咁詳盡既分享。我小朋友係細B, 曾經讀過幾個月PN, 但疫情關係選擇左退學
但上年年尾已收到佢地K1既offer, 想問下, 你小朋友果4年係咪都係跟同一個班主任同埋係同一班小朋友直升?

k_yi 發表於 20-4-21 17:43
好多謝你咁詳盡既分享。我小朋友係細B, 曾經讀過幾個月PN, 但疫情關係選擇左退學
但上年年尾已收到佢地K1既 ...
不會是同一班直上的,因為除正常班外,有人會選擇2日3日或5日MI-class.學校會將選擇同一天數MI class的學生放於一班,因為佢地會一齊上課,一齊食飯,一齊休息。
即係由返學到放學大致上係同一班學生。

不過一般K1-K3 上開幾多日MI class都會跟返之前個pattern. 即係k1-k3會比較多同班升上去。

islz 發表於 20-4-19 08:37
我想問下大家覺得有Fixed term note嘅學校如Harrow, St. Stephen, Kingston, ESF ... etc 會唔會好商業化? ...

我女就係讀完york 的n班轉咗去esf嘅K.
乜嘢叫做fixed term note 呀?

回覆樓主:

York九龍塘都有幾間,有咩分別?

Nbs 發表於 20-4-21 23:46
我女就係讀完york 的n班轉咗去esf嘅K.
乜嘢叫做fixed term note 呀?
大概等於學校發展基金?好多小學, 部份幼稚園都會有要求學生買學校 "定期" 無利息嘅BOND. 或者叫fixed term note.
唔同學校有唔同名. capital levy ... etc

如Kingston 要HKD100,000

因為有位網友或幾位, 或好多網友覺得YORK好商業化, 我就想了解下家長點睇依類學校發展費用.
我個人覺得問題不大, 要求高品質一向都係有成本.

codyalbert 發表於 20-4-22 01:55
York九龍塘都有幾間,有咩分別?

同其他幼稚園分校一樣, admin同老師有分別, 但係其他就比較難講有咩分別.
大致上係國際班會一個校舍, 另外果種班就另一個校舍.

我想問 考嗰啲英文嘅cert對考小學有用的嗎?因為我啲朋友話portfolio 冇用 只係睇面試表現

Dolphingirl 發表於 20-4-22 13:32
我想問 考嗰啲英文嘅cert對考小學有用的嗎?因為我啲朋友話portfolio 冇用 只係睇面試表現
...
證書有冇用嘅謎思,跟「中學生應否談戀愛」一樣。永遠有正反相方,立論容易,質詢容易而答辯難。

我只能代表我估算嘅結論:非常有用

原因有以下2點:
1/ 人有你有,人地Merit你distinction
2/ 就算考衰左唔夠膽放portfolio, 起碼過程學到野,果幾份證書所學所考基本上就係面試嘅基本答問。

我又試下反問,你試諗下咁你唔考證書,唔上考證書嘅課堂後果d時間會用黎做咩?
你可能都會去上下面試班補習班?咁點解唔花同樣時間去考證書?

同做野一樣,係總會有人覺得唔使證書,識做就得,因為有人有好多證書但係唔識做。
但你諗下果個係面試,老師有冇時間睇得咁清楚呢?相反portfolio佢大把時間睇(當然不代表會花好多時間睇),如果mark分,果度就係拿分機會。

面試臨場有得準備冇得保證:
點準備都好,入去果個唔係家長,老師問咩又唔能夠保證。所以portfolio,證書就係家長嘅唯一能控制嘅分數。
面試分數,台上一分鐘台下十年功。隨緣吧。

islz 發表於 20-4-22 09:25
大概等於學校發展基金?好多小學, 部份幼稚園都會有要求學生買學校 "定期" 無利息嘅BOND. 或者叫fixed term  ...

Oh yes capital levy
讀咗esf 幼稚園一年,校服好平,無雜費,無書簿費,連茶點費都冇 (自己帶嘢食)。淨係咁睇確係好抵,俾起York 確係無咁商業化。

Dolphingirl 發表於 20-4-22 13:32
...

多証書代表家庭重視學術, 但神校唔睇, 除非你特異功能, 否則好易變怪獸家長, 又辛苦了小朋友, 考都要操架

islz 發表於 20-4-22 14:31
證書有冇用嘅謎思,跟「中學生應否談戀愛」一樣。永遠有正反相方,立論容易,質詢容易而答辯難。

我只能代 ...

我心中嘅疑惑其實係仲有幾多學校會睇portfolio or cert ... 或者要到叩門嘅階段當兩個小朋友面試差唔多學校就會想睇吓仲有啲咩其他資料對比

我屋企人經歷過考小 話我知冇咩用 所以我有少少唔明想知道個事實到底係咪某D學校仍然有睇

我並不否定證書冇用只係咁細個你如果要為咗證書即係要操好多嘢我只係諗緊值唔值得 當然如果小朋友有證書當然證明佢有一定嘅能力可以做一個check point

我都係York 用家 其實我都覺得學校唔係外面啲人講到咁差嘅只係因為佢感覺好商業但係我囡囡都返學都開心 同埋佢英文中文我覺得都OK雖然係12 月細B但係都考到班10名之內 (k1) 其實都有D唔捨得因為下年要轉校

我係冇參加啲咩多元智能班亦都冇外補

Dolphingirl 發表於 20-4-23 00:15
我心中嘅疑惑其實係仲有幾多學校會睇portfolio or cert ... 或者要到叩門嘅階段當兩個小朋友面試差唔多學 ...

哇原來而家K1 已經有排名,好奇用咩評估小朋友分數的?咁細個人仔應該唔識考試掛?,定係老師自己評估然後成績表有名次?

Chubu 發表於 20-4-23 01:47
哇原來而家K1 已經有排名,好奇用咩評估小朋友分數的?咁細個人仔應該唔識考試掛?,定係老師自己評估然後 ...

佢係年尾有個所謂評估佢會幫每個小朋友應該係有個小考試 要做啲工作紙 (中英數)之後就見到佢會做有幾多分
個評估應該會計埋平時返學嗰啲表,好多唔同方面嘅
淨係1至10名會知道有名次 考得好過頭幾名仲會有獎狀

caseiaming 發表於 20-4-22 20:39
多証書代表家庭重視學術, 但神校唔睇, 除非你特異功能, 否則好易變怪獸家長, 又辛苦了小朋友, 考都要 ...
依個就係重點啦, YORK我覺得值錢的地方是開心谷.坊間一般都對"谷"好反感. 我都係學習緊.

知道學校係好谷, 而小朋友及同學都唔覺得學校谷. 谷得黎有成績但係又開心果下好值錢.
所以我大部份CERT.都有考, 都係DISTINCTION, 自己同小朋友只係考試前溫一次, 其他交學校.

考CERT. 重點放於開心谷同以學野為目標比較不會成為怪獸:D
‹ 上一主題|下一主題