用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]  

Jdimwangt 發表於 20-12-25 01:10
我兩個仔係下年返K1,我都好想返九龍塘,最后絕定還是在TKO,太遠太辛苦

請問校車返九龍塘學校要幾耐?

fionachan0107 發表於 20-12-25 10:10
請問校車返九龍塘學校要幾耐?
時間唔知,但係車費我問咗2000一個月

kissis 發表於 20-12-25 01:52
每日慳咗來回車程時間可以去玩,休息,伴讀,幾好吖~幼兒階段其實係靠父母栽培多~ ...
係啊

YORK行政混亂沒開始返學,已經深有體會,我兩個小朋友九月返K1,收到offer馬上寫支票寄信交留位費,一月底學校打電話話沒收到,我就返到學校親自交了支票,但係到宜家都沒扣款,上星期六問,話稍後回復,沒下文,今日早上又問,話下午回復,又沒下文,我仔沒其他offer,打算返呢間,宜家真係有點頭痛,有冇TKO的九月返K1用家,會這样嗎

Jdimwangt 發表於 21-3-2 00:35
YORK行政混亂沒開始返學,已經深有體會,我兩個小朋友九月返K1,收到offer馬上寫支票寄信交留位費,一月底 ...

佢地職員好多時都係咁,加上可能呢兩日開始返學太忙。不過我上次扣錢都要等,佢地好似唔急咁(emoji)

Jdimwangt 發表於 21-3-2 00:35
YORK行政混亂沒開始返學,已經深有體會,我兩個小朋友九月返K1,收到offer馬上寫支票寄信交留位費,一月底 ...

我以前 都擔心過行程太亂, 因為以前都聽過呢啲事件, 但我大嗰個小朋友讀咗呢間學校 不經不覺 已經讀咗三年, 覺得學校 組織很多很多活動, 真是有很多行政上的流程安排, 但這三年裏面 行政暢順沒有問題。

另外我仲有一個小朋友都報了約克, 也問過學校,也是未有收到我們的支票, 應該是未開始處理。

May I know if the bilingual class and international class are in the same campus or different ?

唔知York一年大概收幾多個小朋友?

Chankai 發表於 21-7-6 18:48
唔知York一年大概收幾多個小朋友?

收幾多不知道,但今年畢業約400人

知道YORK英文語境好, 請問中文和數學呢? 是否需要外補? MI CLASS有無中文數學補?

學校有無reading scheme? 會唔會培養小朋友閱讀?

另外, 除了學術外, YORK重視品德教育嗎?

昨天派位了

我覺得宣講會裡面的課程主任先生講話內容誇張也是好的
鉅細無畏把學校知道的(門薩,美國太空總署,騎馬那些)都講給家長聽,不是每個家長都知道全部內容呢
好過大部分幼稚園咩都唔講

授人以魚,不如授之以漁
其實比幾萬元更多係用來輔導家長如何帶領小朋友
只有家長先係日日對著小朋友,但是很多家長不明白幼稚園學習/ 直私遊戲如何玩

另外如果係呼吸學校,那不是顯得學校更好,可以讓差不多一半同學得到好嘅直私(數據來自校方宣講會)?

xo_bebe 發表於 21-11-8 17:04
知道YORK英文語境好, 請問中文和數學呢? 是否需要外補? MI CLASS有無中文數學補?

學校有無reading scheme? ...

外補與否看個人需求,有些讀名幼也全科外補,尤其而家考直私競爭激烈。數學York而家加深咗,K2下學期有雙位加減。中文K3也有作句和閱讀理解。MI不清楚,只知phonics會教得更深入。學校有reading scheme,要寫閱讀報告。品德教育我諗間間都有。

islz 發表於 20-3-24 12:38
Nov.2020 Update:大約6個星期前返YORK考GESE LEVEL 3. 上星期返學校攞Cert., 成績係-Distinction. 雖然本 ...

聽完york既info day之後覺得好吸引, 請問體藝既小提琴,射箭,及馬術等課程係K幾開始有? 需要另外加錢加plan嗎?
會否大部分都係細B冇乜大B? 因知道york對細B既關顧,但如果對大B,會唔會相對冇咁好?
有study開york資料,發現用家多數都係讚,只是被貫上呼吸學校個下往往令人卻步,由其是我小朋友是大B,怕揀錯學校,會浪費左本身一個優勢, 謝謝回覆及分享

我都有去聽講座,升學條件好亮麗,但冇寫係邊間分校升作參考

請問N班上幾個鐘?傳聞只有2個鐘,我怕小朋友上堂唔夠用

patparat 發表於 21-11-29 09:50
請問N班上幾個鐘?傳聞只有2個鐘,我怕小朋友上堂唔夠用
九龍塘先係兩個鐘,其他分校都係三個鐘

Coollaalaa 發表於 21-11-15 02:55
聽完york既info day之後覺得好吸引, 請問體藝既小提琴,射箭,及馬術等課程係K幾開始有? 需要另外加錢加 ...
我個仔係11月超細B讀緊N,但係班上面唔算多細b,
得我仔一個11月,2個9月
其他由2月-8月都有,
另外佢仲有一班係全部細B
所以我覺得安排幾好

xo_bebe 發表於 21-11-8 17:04

學校有無reading scheme? ...
好耐冇上FORUM啦...

中文非常一般般, 上到直私同人會有小小差距, 認真要追. 不過英+數我小朋友情況基本上係OUTSTANDING. 全級前3名, 興幸拿到學科將學金. (當然錢唔多, 主要唔係因為錢而開心)

READING SCHEME印象中有, 不過唔係好記得要做D咩, 因為一直有陪開小朋友睇書.
品德教育 唔係好覺, 不過學校花咁多時間教好英+數, 如果要多花時間教德育, 必定會佔用相關教學時間.

我個人睇品德教育一來家庭教育佔比重會較多. 而學校中小朋友質素也直接影響小朋友建立品德價值. YORK小朋友我見基本上冇問題. 係比較活潑.

islz 發表於 21-12-1 09:51
好耐冇上FORUM啦...

中文非常一般般, 上到直私同人會有小小差距, 認真要追. 不過英+數我小朋友情況基本上 ...
想問York幾時開始要寫字?同埋中文有冇學重組句子?
普通話就算係國際班係咪都唔太得,要外補?
York 英文我唔擔心,但都想問你有冇外補再加強?York speaking 係咪好好架?
你之前有冇加錢上mi course? 定係出去外補?Thanks
多謝你覆我先🙏🏻🙏🏻

回覆 luzsdavis 的帖子

因為水街用家真係好少,想請教一下:
N班一班幾多人幾多班主任?有Net?
可以知道每日上堂流程嗎?
水街校舍係咪好細?