用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 約克幼稚園 4年家長總結 + 你問我答
樓主: islz
go

York 約克幼稚園 4年家長總結 + 你問我答  

回覆 summersnowman 的帖子

安排係星期六上 , 或其他不上 MI 日子的下午上  

請問York 升小前有無interview 班? 要另外付費? 還會有什麼支援嗎?

kinking228 發表於 20-5-24 11:32
請問York 升小前有無interview 班? 要另外付費? 還會有什麼支援嗎?
要比錢. 其他支援估計跟期他學校差不多. 升學講座.不過請到其他小學校長到幼稚園作小一入學申請講庭就好似唔覺期他學校有做.

islz 發表於 20-5-26 10:25
要比錢. 其他支援估計跟期他學校差不多. 升學講座.不過請到其他小學校長到幼稚園作小一入學申請講庭就好似 ...
請問有請過邊間學校嘅校長? 主要係直私定國際學校嘅校長多?

好多謝樓主咁好嘅分享!

York 出名語境好,我想問下,小朋友讀完York, 講英文會唔會講到鬼婆鬼佬咁呢?(唔使出去外補嘅情況底下)

謝謝你!

Shiishii 發表於 20-5-26 17:30
請問有請過邊間學校嘅校長? 主要係直私定國際學校嘅校長多?
熱門直資學校

kky101 發表於 20-5-27 13:56
好多謝樓主咁好嘅分享!

York 出名語境好,我想問下,小朋友讀完York, 講英文會唔會講到鬼婆鬼佬咁呢?( ...

好難回答. 因為冇標準. 我打電話去HSBC英國OPERATOR有時英文口音難聽到係有D proper noun聽唔明嘅.

也有一個例子就係我同朋友個小朋友小學2年班, 全程國際學校, 英文好好, 就係我講果句有一個單詞佢唔明, 成句就唔明. 當然佢識問返我, 不過我意思係應該唔會有小朋友, 外國小朋友也不會讀完幼稚園講到似外國人吧?

正如中文學校/幼稚園 讀完會唔會好似中國婆, 中國佬咁呢? 所以真係唔好意思答唔到.
只可以講"公開試" 拿最高級 是 無問題的.

我大仔讀York, 上年已經畢業了, 回頭看, 我都很讚賞佢Train 到我大仔啲英文幾好. 大仔亦都好享受幾年既幼稚園學習.

發表於 昨天 16:27 |顯示全部帖子
islz 發表於 20-3-24 12:38
分享小朋友在York School的日子, 由全軍覆沒 到 反敗為勝的過程
背景:小朋友細個果時怕羞到極點, 當時面試 ...

優才band 1b-c, 邊有band 1a-b
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊