用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

回覆 summersnowman 的帖子

安排係星期六上 , 或其他不上 MI 日子的下午上  

請問York 升小前有無interview 班? 要另外付費? 還會有什麼支援嗎?

kinking228 發表於 20-5-24 11:32
請問York 升小前有無interview 班? 要另外付費? 還會有什麼支援嗎?
要比錢. 其他支援估計跟期他學校差不多. 升學講座.不過請到其他小學校長到幼稚園作小一入學申請講庭就好似唔覺期他學校有做.

islz 發表於 20-5-26 10:25
要比錢. 其他支援估計跟期他學校差不多. 升學講座.不過請到其他小學校長到幼稚園作小一入學申請講庭就好似 ...
請問有請過邊間學校嘅校長? 主要係直私定國際學校嘅校長多?

好多謝樓主咁好嘅分享!

York 出名語境好,我想問下,小朋友讀完York, 講英文會唔會講到鬼婆鬼佬咁呢?(唔使出去外補嘅情況底下)

謝謝你!

Shiishii 發表於 20-5-26 17:30
請問有請過邊間學校嘅校長? 主要係直私定國際學校嘅校長多?
熱門直資學校

kky101 發表於 20-5-27 13:56
好多謝樓主咁好嘅分享!

York 出名語境好,我想問下,小朋友讀完York, 講英文會唔會講到鬼婆鬼佬咁呢?( ...

好難回答. 因為冇標準. 我打電話去HSBC英國OPERATOR有時英文口音難聽到係有D proper noun聽唔明嘅.

也有一個例子就係我同朋友個小朋友小學2年班, 全程國際學校, 英文好好, 就係我講果句有一個單詞佢唔明, 成句就唔明. 當然佢識問返我, 不過我意思係應該唔會有小朋友, 外國小朋友也不會讀完幼稚園講到似外國人吧?

正如中文學校/幼稚園 讀完會唔會好似中國婆, 中國佬咁呢? 所以真係唔好意思答唔到.
只可以講"公開試" 拿最高級 是 無問題的.

我大仔讀York, 上年已經畢業了, 回頭看, 我都很讚賞佢Train 到我大仔啲英文幾好. 大仔亦都好享受幾年既幼稚園學習.

islz 發表於 20-3-24 12:38
分享小朋友在York School的日子, 由全軍覆沒 到 反敗為勝的過程
背景:小朋友細個果時怕羞到極點, 當時面試 ...

優才band 1b-c, 邊有band 1a-b

我覺得馮太管理咁大支團隊,管理得可以用滴水不漏黎形容,真係好勁!

回覆樓主:

我都係York用家,小朋友由其他幼稚園轉入York讀k1。

坦白講,雖然行政係有d亂,但睇得出阿仔係York好開心,我個班嘅老師好錫小朋友。

中文班主任似係新入職,經驗有待提高,但佢真係有心教而且有愛心,所以我都滿意。阿仔好聽班主任話,佢講一句好過十句。

我認同York係“開心地谷”,不斷透過唱歌/活動拎學生入腦。

回覆樓主:

想問問其他York用家,我呢家準備幫阿仔報k2 mi,我諗緊報3日/5日。

坦白講,5日內容好吸引,基本上父母唔洗係出面再搵“補品”,唯一擔心係k2小朋友連續5日照9晚5有d辛苦。

請問3日和5日mi分別有幾大?有冇3日/5日mi用家分享?

yaucheung 發表於 20-6-9 21:43
想問問其他York用家,我呢家準備幫阿仔報k2 mi,我諗緊報3日/5日。

坦白講,5日內容好吸引,基本上父母唔 ...
睇小朋友, 5日班可帶枕頭, 被返學校中午午睡.

5日 mi phonics好似會再教深入啲

請教有報埋mi的家長,一個月總學費大概幾多錢?謝謝

islz 發表於 20-6-11 09:31
睇小朋友, 5日班可帶枕頭, 被返學校中午午睡.

我仲以為k2 5日 mi午飯後只可以趴枱瞓。如果k2 5日可以帶枕頭被,即係學校有床提供?

我感覺5日好啲,小朋友唔使攪到日日啲schedule唔同, 生理上容易適應。
我是5日班的用家,我小朋友返得好開心。

回覆 pinochai 的帖子

MI 分 2 / 3 / 5日, 我國際班 + 2日 mi , 每月 $9700

回覆 summersnowman 的帖子

由於小朋友返2日全日 , 即 mi 班 , 無得改時間的課外活動就會安排星期六上 , 可以改時間的 , 就會安排平日上住先 , 知道幾時返學 , 再同外補機構改時間

lovelovebabe 發表於 20-6-11 18:52

我感覺5日好啲,小朋友唔使攪到日日啲schedule唔同,  ...

請問返5日mi學費幾錢?
‹ 上一主題|下一主題