用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

chriskaan 發表於 20-5-21 11:57
回覆 summersnowman 的帖子

如無疫情下 , YORK 的暑假好短 , 大約只放3個星期就開學 , 不過好處係可以報少 ...

係 wor, 好短@@ 有好有唔好
可否分享得三星期你小朋友会玩什麼暑期班?d班就唔就到, 浪費一半?Thx

kinking228 發表於 20-5-16 10:57
樓主, 你好!
有些事想請教下!
請問小朋友讀完多年, 英文發音如何? 是否native? 學校教的國語是怎樣, ...

體操K1幫過小朋友報平日學2日,上完堂直接學,K2冇左平日,得星期六同一定要連畫畫一齊學所以冇報

回覆 islz 的帖子

請問係YORK邊間分校?

回覆 islz 的帖子

YORK係國際學校, 如果想之後BB升上政府小學中學, 係咪銜接得到?

因為我見有D人話國際唔係坐定定, 小朋友要升上傳統中小學會唔習慣.

回覆樓主:

小朋友本身不用坐校車,請問知不知如果 join 下午 MI class 係咪包一程放學校車?

多謝樓主開post同大家share 左咁多info...informative.

我係新手媽, 為自己小朋友開始同了解/計劃讀書路, 好多野都唔識, e.g. d 學校short form/style, 咩學校打咩學校, cert, ...etc, 好多都係新領域, 要慢慢了解同學習....暫時未有決定, 都仲想睇多d先再定....

睇晒咁多頁,但都想多了解一下, 所以list左以下問題希望可以有多d info, thanks in advance a!!!  

1) 留意到多數家長都係focus講自己作為家長感覺, 家長們留意到小朋友都接受到讀York時的"開心谷". 想問一下家長們可唔可以分享多d小朋友感覺? E.g. 從一開始到習慣到鍾意(即鍾意/唔抗拒"開心谷")嘅進程同變化係點? 想知多d小朋友反應

2) 因為聽得太多谷有幾多反效果, 但如果york真係做到谷得黎係開心又唔介意(因為我覺得小朋友細個其實無負面想法, 呢d都係大人講多使佢地都受影響), 所以想問多d實例, 可以有更實在嘅概念學校係點運行.

3) 睇落York好注重學業…想問下會唔會因為咁, 小朋友之間會有負面競爭/同會太著重grading而當考得唔好時會唔開心?同埋小朋友係點睇grading/result?

4) 因為York有唔同分校,想知小朋友係讀邊間…因為我怕每間分校會有出入? Maybe只有一兩間好? (因為我熟., 所以唔好介意我問呢個)…(睇完, 我都會使元朗分校, 又唔知元朗分校係咪都咁好)

5) 見有d家長可以大概知小朋友係咩類似….想問你地係點分? 幾大開始會可以睇得出?

thanks again for all your info in advance.

shelbylks28 發表於 20-5-21 15:16
回覆 islz 的帖子

YORK係國際學校, 如果想之後BB升上政府小學中學, 係咪銜接得到?

york是本地幼稚園,不是國際學校。esf/anfield, 耀中果啲先係國際學校。小朋友升傳統學校冇問題。

summersnowman 發表於 20-5-21 17:36
小朋友本身不用坐校車,請問知不知如果 join 下午 MI class 係咪包一程放學校車?
...

校車包上/下課(mi完),如果只搭一程要問學校怎安排

fadgare 發表於 20-5-21 20:01
校車包上/下課(mi完),如果只搭一程要問學校怎安排

我比較笨,所以想再 clarify 一下你意思係有返 MI 那天,係包早上和 MI 後放學两程車?
另外,想問樓主和幾位前輩,你們有冇聽過有家長係成功一個人用私家車接送到小朋友入九龍塘校舍 (重點係一個人帶小孩)?我唔期望泊到學校條街,但成个學校圈早上交通情況係點架?

summersnowman 發表於 20-5-21 20:53
我比較笨,所以想再 clarify 一下你意思係有返 MI 那天,係包早上和 MI 後放學两程車?
另外,想問樓主和 ...

是的,上課和下課兩程,車費另付,不是學費包。但我當年mi係返5日。2/3日唔知包唔包,要問學校。

fadgare 發表於 20-5-21 21:12
是的,上課和下課兩程,車費另付,不是學費包。但我當年mi係返5日。2/3日唔知包唔包,要問學校。
...

好,thx

islz 發表於 20-3-24 21:49
最近Work from hone + Home schooling
就係書局挑選跟佢程度相約既練習比小朋友做下。

少少問題,你小朋友starters 11 盾,但咁快做到2/3年級英文?
我囡當年都有考,我自己教佢Cambridge 我囡考到有滿盾,仲考埋movers, 但英文程度冇可能去到3年級(emoji)(emoji)

我囡既同班同學都有一個來自york, 未有覺得佢超班

manmankiss 發表於 20-5-21 18:11
多謝樓主開post同大家share 左咁多info...好informative.
我係新手媽, 剛為自己小朋友開始同了解/計劃讀書 ...

1) 留意到多數家長都係focus講自己作為家長感覺, 家長們留意到小朋友都接受到讀York時的"開心谷". 想問一下家長們可唔可以分享多d小朋友感覺? E.g. 從一開始到習慣到鍾意(即鍾意/唔抗拒"開心谷")嘅進程同變化係點? 想知多d小朋友反應

我試下講: 其實情況就係當你搵到小朋友嘅心理共通點, 就可以同佢講足一日. 有所謂 潛移默化. 由於"開心谷"係以開心為先, 谷為後. 所以係照顧左小朋友情緒為先, 學習為後. 咁到底YORK何搵到依條通住小朋友心靈嘅鎖匙? 就要問校長/老師啦.

至於其他"名校"選一款小朋友目的為何? 就係因為一種教法, 可能只適合1-2款小朋友. 選晒果款咪易教LAW. 但係係入面嘅小朋友未必能夠認識"生物多樣性", "多元社會" 等概念. 以為所有小朋友都係果1-2款嘅. 亦都唔能夠體驗到其他小朋友出問題老師係如何解決的.

Montessori教學有一個重點, 在於mixed age classes. 同樣係重視多元性質.

2) 因為聽得太多谷有幾多反效果, 但如果york真係做到谷得黎係開心又唔介意(因為我覺得小朋友細個其實無負面想法, 呢d都係大人講多使佢地都受影響), 所以想問多d實例, 可以有更實在嘅概念學校係點運行.

唔識答. 及YORK學校太深入怕答錯.

3) 睇落York好注重學業…想問下會唔會因為咁, 小朋友之間會有負面競爭/同會太著重grading而當考得唔好時會唔開心?同埋小朋友係點睇grading/result?

其實你第二條問題中的描述已解答左自己嘅問題,   "小朋友細個其實無負面想法, 呢d都係大人講多使佢地都受影響". 所以考得唔好係 "你話佢唔好", 而唔係佢唔好. 因為小朋友世界, 佢盡左力, 你又盡左力, 如果考得唔好, 可唔可以話你幫佢溫得差, 所以考得唔好? 對於名次小朋友個個唔同反應,  應該自得調節 . 因為我小朋友基本上習慣年年上台, 所以冇咩問題.

4) 因為York有唔同分校,想知小朋友係讀邊間…因為我怕每間分校會有出入? Maybe只有一兩間好? (因為我熟., 所以唔好介意我問呢個)…(睇完, 我都會使元朗分校, 又唔知元朗分校係咪都咁好)

我小朋友係金巴倫道果間, 其他校舍比唔到意見. 我小朋友十分喜歡依間環境. 面試果時最醒神就係因為舒服及開揚.   舒服及開揚的重要性相信不用解釋. 相信冇人會唔鍾意.

5) 見有d家長可以大概知小朋友係咩類似….想問你地係點分? 幾大開始會可以睇得出?

YORK老師家長日會同你講解. N同K1都有講,  分類睇下你想點分. 一般觀察型, 手動觸覺型, 聽覺型.

icebbs 發表於 20-5-22 00:23
少少問題,你小朋友starters 11 盾,但咁快做到2/3年級英文?
我囡當年都有考,我自己教佢Cambridge 我囡 ...

12吧. 不過分別不大.我不太重視分數. 重視就不會分享這個成績了.

重點係我要個syllabus同學習過程. 因為溫習期間我可以了解小朋友英文程度.
而非單純谷谷谷之後睇成績. 小朋友有好成績當然係 "錦上添花". 唔夠好也可以通過學習中知道情況.

12分我大概講過係寸字問題. 我不太介意寸字問題, 因為仍係併到音及併音式寸錯字.
仲有LISTENING小左分, 應該都係寸字或抄字抄錯.

英文3年級你睇睇坊間習作先, 唔好話冇可能. 我係同佢邊做邊學, 邊學邊做, 冇話佢自己識做晒仲100分.
不過基本上佢自己係睇得晒D字嘅.
2B, 3A坊間習作只係學緊, do, does, do not, don't, does't 果類.
comprehension仲易, 只要能夠掌握complete sentence 基本上一定攪得掂.

咁不如你分享下冇可能的冇可能係邊度? 當然我唔係專家, 不過習作係點我就跟...

我囡既同班同學都有一個來自york, 未有覺得佢超班
咁你教小朋友好姐:D

小朋友有坐過york的校車嗎?之前比較多負面新聞,唔知係咪真係咁差?糾結緊k1要唔要搭

回覆樓主:

我路過多口搭咀,其實York課程內容深, 校長隨著一個方向,就是要孩子玩著來谷的方向,去設計教學生的方法,這一點校長在簡介會有講過,校長係一個好有拍 力的人,佢雖然年紀大,但腦筋不停轉,不只會安於現狀,她不停諗方法去進步,另外,我覺得校長都谷啲老師的, 因為校長好有要求,佢好緊張啲老師去用統一嘅方法去教小朋友,我孩子由N1(K1) 已經週六返學校上 興趣班, 不時見啲老師們一齊聚集喺課程內被training 去點教小朋友,身為家長也是消費者,其實感到付出了錢,也得到質素的保證。
這校開的學位很多, 收的學生也多, 坦白講學生程度不同,我孩子就是中游程度嗰批, 但學校教的課程多也深,最少學校提供了出來,  就看孩子的吸收能力吧。

maggieee0905 發表於 20-5-22 10:56
小朋友有坐過york的校車嗎?之前比較多負面新聞,唔知係咪真係咁差?糾結緊k1要唔要搭
...
我都有聽講過, 不如你自己試下返放學時間去睇下情況認為接唔接受到.網上有新聞有個應該係小學生, 成個人係保母車後面果道安全門趺左出車, 仲要係HIGHWAY.
有車CAM影到放上網.

相信全世界校車司機, 校車EE都係大抽獎咁, 有好好嘅, 也有鬧小朋友嘅.
原因係依個行業, 諗下收你幾錢, 諗下EE年紀, 就會知道其實講幾多都冇用, 佢地都係唔會聽.
如冷氣問題, 坐位問題... 真係永遠抽獎咁, 一年好一年差.

不過我又唔覺得有咩大問題. 主要安全帶, 上落車OK, 我就OK.

講多左廢話, 唔好意思.
回答: 老師係會組成血肉長城協助小朋友上落車, 車上又有雨衣, 見過你就會放心...

manmankiss 發表於 20-5-21 18:11
多謝樓主開post同大家share 左咁多info...好informative.
我係新手媽, 剛為自己小朋友開始同了解/計劃讀書 ...

你好,我試下分享下我情況。

1. 我小朋友(已畢業)以前係唔講嘢,被動,佢細個時我係好擔心。讀york後開朗咗好多(k2開始),佢好中意返學,其實我唔覺得學校谷,功課唔多,容易做。佢學術進步係顯著,尤其英文。phonics淨係靠學校,冇外補。識自己拼音睇書,拼字。基本上除咗啲拼唔到的特別字,都唔使同佢溫串字。oral & listening都學得好好,係read & write家長要自己多練習。不過York每學期尾有考試,要溫下習,但佢冇乜壓力。基本上佢返學係好開心,從來冇聽過佢唔想返學。同同學都好玩得埋。佢starters 15盾,movers 14盾,冇外補,但我哋有同佢操卷先考。k3考flyers有外補,因學校冇教,14盾。不過個個小朋友唔同,要睇小朋友吸收如何。

2. 學校係活動教學,真係唔覺得谷,但佢放學返來你係會覺得佢進步咗。中數其實偏淺,睇功課就知,所以家長其實係要跟多啲。例如多閱讀,訓練佢表達,提早教定20以內加減等考直私。我個人希望學校再加強中文,因而家小一中文深。不過外補中會平過英。我寧願學校係英強,因出面請1:1net好貴。

最近睇另一個小朋友k1 zoom教學,都好生活化,互動型,比好多例子去引導小朋友,問問題。而且好多鼓勵答問題。講下故事,唱下歌,不斷重複啲讀法,拆解下啲拼音等等。都教得幾詳細。完成後再做下工作紙,啲嘢冇乜難度。學校拍的video也好比心機。

3. 我小朋友對grading沒感覺(好還是不好)。我諗看性格吧。有些小朋友會在意成績的,我小朋友就不會。個別家長會有比較,但不用理,邊度都有呢啲人。大部分小朋友都不會互相比較的,都係一起玩。

4. 金巴倫49&51,約道10(pn),施他佛道(MI),美孚,我嘅幾個小朋友都讀過。 我覺得約道10、施他佛道和美孚都好好(老師和admin),好投入,啲老師好有經驗。可能金巴倫49&51老師最多,睇運,有個別中文老師比較junior,但都有愛心的,反而net就都好好。同埋金巴倫51啲admin有個別麻麻地,49都nice的。

5. 咩性格好細已經知,大概2-3歲。但某些性格會變。不用太擔心。直私普遍喜歡收有禮,成熟,主動健談的小朋友。但也有學術型學校,學術通過便可。

maggieee0905 發表於 20-5-22 10:56
...

我小朋友以前搭咗3年未遇過,佢啲同學也未遇過。但不排除有個別校巴同保母不太好,校長以前有提過某單事件。今年我哋其他小朋友轉咗校舍,可自行接送,冇搭校巴。

thanks for your comments
‹ 上一主題|下一主題