用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF has decided to freeze fees
go

[其他] ESF has decided to freeze fees [複製鏈接]

https://www.scmp.com/news/hong-kong/education/article/3076509/hong-kongs-english-schools-foundation-freeze-fees-first?utm_content=article&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1FPTCzEL4PD5kVE3-Qn-vR97troAUQIDe0qAfw7fo36F96YTINJzQPZfk#Echobox=1585012691

Glad to know that ESF has stepped up and help ease parents' burden :)
   0    0    0    0

回覆樓主:

21~22加返 雙倍

贊成呀!希望我地學校都係咁做。

回覆 ddbb0099 的帖子

其實你覺得學校點樣做先會令你放心同滿意

Saboc 發表於 20-3-24 21:07

其實你覺得學校點樣做先會令你放心同滿意

現在很滿意

但就唔放心

Jane1983 發表於 20-3-25 08:44

但就唔放心

其實依家社會除咗抗疫用品外,有乜係會加價?  我只係想講成本一定係轉落用家度,今年唔加係正常,下年環境好就自然加。  
我見有d人要求退學費,其實又係奇怪,學校無收入咪執笠,佢地係賺錢, 唔係善堂。

唔好咁講,今年有d學校都加,睇吓隔離帖,要appreciate學校的行動。
我唔會要求學校減學費,因為停課佢地要照出糧比老師,頂多省d水電,根本唔係省好多。但我希望暫時凍結加學費,比d good faith。我地學校未公佈,希望唔加。

其實真係矛盾架,又想佢地減/退學費,但又心知佢地都要交租出糧,根本同我地一樣係受害者

唯有appreciate 學校的舉動啦,凍結唔加都係好事,大家一人一步齊齊頂硬上

aechan 發表於 20-3-25 15:44
其實真係矛盾架,又想佢地減/退學費,但又心知佢地都要交租出糧,根本同我地一樣係受害者

唯有appreciate  ...
你唔做替學校擔心,佢哋唔係月光族,咁大間英基,係一間商業機構,好識得理財,唔會因為收少幾百面執笠。

Osiana 發表於 20-3-26 00:47
你唔做替學校擔心,佢哋唔係月光族,咁大間英基,係一間商業機構,好識得理財,唔會因為收少幾百面執笠。  ...

very appreciated indeed.
其實果幾百蚊唔小野架。計佢有萬七個學生其實一年收小成億架。

It’s definitely a gesture of goodwill
It makes me think that esf is more social responsible

回覆樓主:

呢度嘅家長好正面,我見有學生家長不斷要求refund, 又話應該減價。好煩。

我地學費好貴,比咁貴學費無得返學,梗係唔開心。

但而家pandemic,唔係學校搞出來。學校停課要照出糧比老師,根本省唔得幾多。只好講句唔好彩,希望疫情快d過去,早日復課

回覆 AJW2010 的帖子

呢版算係好少戾氣,唔錯,大家都會諗深幾層

AJW2010 發表於 20-3-26 10:46
呢度嘅家長好正面,我見有學生家長不斷要求refund, 又話應該減價。好煩。

我想,大家不會在乎果1千幾百。但作為家長,十分appreciate ESF 的凍結學費決定。苦中一點甜,正能量(emoji)

aechan 發表於 20-3-26 12:49
回覆 AJW2010 的帖子

呢版算係好少戾氣,唔錯,大家都會諗深幾層

Yes, I think parents in community are generally more sensible and empathetic.

細佬Bebe 發表於 20-4-7 01:37
Yes, I think parents in community are generally more sensible and empathetic.

大家都唔想遲D開番學,飯商校車都執左,校工老師又裁埋,有D連學校都執埋,到時又一窩蜂找學校也不容易。
最近原來又多一間,British council preschool都關了。

細佬Bebe 發表於 20-3-26 01:25
It’s definitely a gesture of goodwill
It makes me think that esf is more social responsible

yes
‹ 上一主題|下一主題