用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學) ...
樓主: asdqwe
go

掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學) [複製鏈接]

miriam 發表於 20-3-25 17:35
最終都係轉到

你話呢D學校係咪多鬼餘!

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 20-3-25 18:35
你話呢D學校係咪多鬼餘!
神直資唔怕你抽飛走, 大把人補上, 其餘既.......
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-25 19:33
神直資唔怕你抽飛走, 大把人補上, 其餘既.......

其實間間學校得果百幾個位,就算係B2直資都大把捧場客,一定有人補上,做乜要做到自己咁小家

想問一下,如果我在直資註左冊,但最後都係想玩番大抽獎,是否於4月16前取回學生資料表,就可以?

lamlamkids 發表於 20-3-25 19:56
想問一下,如果我在直資註左冊,但最後都係想玩番大抽獎,是否於4月16前取回學生資料表,就可以? ...

我都想知道,因為聽了兩個説法

JFNL 發表於 20-3-26 00:00
我都想知道,因為聽了兩個説法

有人知道嗎?

回覆 meimei小朋友 的帖子

謝謝你!

抽飛的學校, 有冇要求家長俾一封退學信? 及要寫明將會去哪間學校讀S1?

係咪教育局有呢個規定 ?

asdqwe 發表於 20-3-26 20:27
抽飛的學校, 有冇要求家長俾一封退學信? 及要寫明將會去哪間學校讀S1?

係咪教育局有呢個規定 ? ...

我之前去抽飛,先打電話同學校講要抽飛,之後約時間,去到學校有一份退學信要你簽名,信意思係你放棄學位,之後就退咗小六資料表,承諾書冇退比我(學校話係學校文件)唔退,但我要求可以唔退,但係承諾書上橫咗一筆,再寫上取消兩字,之後就去註冊另外中學交小六資料表,亦都講咗之前學校冇退承諾書,我問學校咁得唔得,新註冊學校講退咗小六資料表就可以,我哋學校抽飛都唔退承諾書,叫我放心

回覆 CM.MUN 的帖子

多謝分享.
我查教育局的文件 FAQ 以下咁寫:

"並取回《家長承諾書》及《小六學生資料表》的正
本,學校必須按家長的要求退回有關文件。"

(21) 問 家長如向非參加派位直資中學取回《家長承諾書》及《小六
學生資料表》的正本,學校可否拒絕家長的要求?
答 現行收取《家長承諾書》及《小六學生資料表》的安排,是基
於善用公共資源的大前提下作出,藉此確認有關家長的選擇,
以免學生同時擁有兩所公帑資助中學的學位。在新的通知安
排下,如有關家長決定放棄非參加派位直資中學的學位,他
們須於指定時間內(即收到學校通知後一星期內,而 2020 年
度在一般情況下的最後通知日期為 2020 年 4 月 16 日)通知
有關學校,並取回《家長承諾書》及《小六學生資料表》的正
本,學校必須按家長的要求退回有關文件。惟《家長承諾書》
一經取回,即表示家長放棄該學位,因此家長在作出決定前,
必須謹慎考慮。

CM.MUN 發表於 20-3-26 21:18
我之前去抽飛,先打電話同學校講要抽飛,之後約時間,去到學校有一份退學信要你簽名,信意思係你放棄學位 ...

雖然無退"承諾書",但有給你看見文件已被劃义線和印上取消字樣就等同退回,如果中學堅持唔退回,jm可以用手機影低""退學信連簽名""以茲証明自己按手續辦理完放棄學位之動作。

asdqwe 發表於 20-3-26 20:27

係咪教育局有呢個規定 ? ...

嚴格嚟講,你已經向該直資中學註冊咗!就是準新生了,要放棄學位便要辦理"退學手續",寫退學信是最基本要有,礙於jm唔會細心準備定,有些中學會讓家長來到時給一份退學信讓家長簽署便可以了。至於,是否需要寫上轉去哪間直資中學,是不需要的,你唔想交待咪話想重返"統一派位"程序就可以了。

YmOra 發表於 20-3-27 09:55
嚴格嚟講,你已經向該直資中學註冊咗!就是準新生了,要放棄學位便要辦理"退學手續",寫退學信是最基本要 ...

請問其實讓間中學(A中學)知道你轉去哪間直資是否沒特別問題?純個人喜好?

我在想,正常你是轉去更好的中學,那麼,讓A中學知道你被哪間更好的中學錄取,會不會也可對小朋友的師弟師妹有一些正面影響?讓A中學知道該小學的實力,似乎也是件好事!是不是呢?我的想法有無錯呢?

pingu_k 發表於 20-3-27 10:11
請問其實讓間中學(A中學)知道你轉去哪間直資是否沒特別問題?純個人喜好?

我在想,正常你是轉去更好的 ...

個人認為,我係鼓勵jm無需吝惜交待新去向,我認同你的想法,對學弟學妹係有幫助,我估學校只想了解多D多數放棄嘅學生會去邊,從而得知直資間的競爭對手是何校,如果學校積極上進會更努力於教學把這"流失率"盡量降低,我認為資訊係為咗良性競爭,絕無少氣記仇之嫌。不過,有些jm唔太想講咪算囉!

pingu_k    發表於 20-3-27 15:39

回覆 YmOra 的帖子

李國寶講要4月8號前抽飛

TT197724 發表於 20-3-27 13:19

李國寶講要4月8號前抽飛

不合理喎!教育局講明4月16日前放棄學位就可以。

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3797165

去注冊時有講咗及有張紙

回覆 TT197724 的帖子

學校不及教育部局大
‹ 上一主題|下一主題