用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學) ...
樓主: asdqwe
go

掹飛 / 抽飛 (取消不去讀 之前take 左offer的中學)

醒目開學勳章 王國長老

pingu_k 發表於 20-3-24 18:30
辛苦你了!!

想請問大家,抽飛是不是取回小六學生資料表正本就夠了?還要不要其他手續,例 ...
最好打定退學信, 有學校會另外有表要家長填

保險計呢, 退學信一式兩份, 一份交學校, 一份就要校務處蓋章證明已經收左封信, 不過我都知學校未必會肯咁做

可以咪同學校要求全套退學資料影份俾你 keep, 唔得.........手機影相都好丫

重要既事一定要講三次
一定要拎返 "小六學生資料表正本"

hueyman    發表於 20-3-25 09:03
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-24 18:55
最好打定退學信, 有學校會另外有表要家長填

保險計呢, 退學信一式兩份, 一份交學校, 一份就要校務處蓋章證 ...

多謝提點!!

其實中學最後交個list上 edb時,要將小六學生資料表正本也交上去的嗎?

pingu_k 發表於 20-3-24 20:20
多謝提點!!

其實中學最後交個list上 edb時,要將小六學生資料表正本也交上去的嗎?

中學只呈上學生資料表之影印本而矣!

醒目開學勳章 王國長老

pingu_k 發表於 20-3-24 20:20
多謝提點!!

副本

交左正本仲邊度有叩門音樂椅玩到開學前都仲玩緊, 唔通家長野野上教局拎返正本咩

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

咁由A直資轉去B直資,是否無時限?

回覆 happy+ 的帖子

唔會無時限的,每一間學校註冊都有deadline,總之要預返時間去之前果間直資抽飛然後趕去新直資嘅deadline前註冊
正如上面有人所講,最好去抽飛前先打電話去學校確認幾時可以攞返張小六資料表,因為間間學校做法唔同

我之前抽飛要send Email去學校通知放棄offer,然後仲要mention埋 bridging course退錢事宜

happystone 發表於 20-3-24 21:49

唔會無時限的,每一間學校註冊都有deadline,總之要預返時間去之前果間直資抽飛然後趕 ...

我是指如果過了16/4 直資B才通知比我offer我,咁我還可以去直資A拿回學生資料表嗎?如果過了五月頭,直資A已經把收到的學生名單呈上教育局,那麼我還可以抽飛到直資B嗎?

醒目開學勳章 王國長老

happystone 發表於 20-3-24 21:49

唔會無時限的,每一間學校註冊都有deadline,總之要預返時間去之前果間直資抽飛然後趕 ...
佢問既唔關自行既事, 係之後直資與直資之間轉校問題

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 20-3-24 21:55
我是指如果過了16/4 直資B才通知比我offer我,咁我還可以去直資A拿回學生資料表嗎?如果過了五月頭,直資A ...
懶........ 部份 copy 返之前答其他會員既野

直資交資料係 4 May 2020, 交既係小六學生資料表副本

總之直資轉直資要轉幾多間都無人阻止到你, 當然已註冊學校留難家長真係有, 最終都係轉到. 但自行收左, 要去直資抽飛機會只得一次, 16 April 前唔去抽飛, 即代表保留直資學位, 放棄自行學位.

而你既問題同自行成件事無關, 只係 16 April 後收到 B 直資 call waiting, 你又真係要轉, 咪問返 A 直資要咩資料做退學手續, 同拎返小六學生資料表正本, 最緊要係趕得切 B 直資註冊啫.

放榜後仍可以叩門

miriam 發表於 20-3-25 00:40
懶........ 部份 copy 返之前答其他會員既野

直資交資料係 4 May 2020, 交既係小六學生資料表副本

謝謝你的回答,很詳細。另外,如果我4 may之後才由直資A轉去直資B,那么七月放榜當天,那張派位證顯示的中學會是直資A、B或根本唔會顯示學校名?

happy+ 發表於 20-3-25 08:23
謝謝你的回答,很詳細。另外,如果我4 may之後才由直資A轉去直資B,那么七月放榜當天,那張派位證顯示的中 ...

教局截咗止,就當然派位表係A校~~~

YmOra 發表於 20-3-24 21:09
中學只呈上學生資料表之影印本而矣!

THANKS!

miriam 發表於 20-3-24 21:27
副本

交左正本仲邊度有叩門音樂椅玩到開學前都仲玩緊, 唔通家長野野上教局拎返正本咩

THANKS!!  

N 學校 4 月27 上 copy 俾EDBU  學校 5 月2 上 copy 俾EDB..
所以間間唔同...

回覆 meimei小朋友 的帖子

多謝你的分享.
期間, 校方有無為難你? 話冇人番工呀, 老師唔得閒呀, 點解話讀又唔呀? 點解唔讀我地呀?

呢D咁野?

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 20-3-25 08:23
謝謝你的回答,很詳細。另外,如果我4 may之後才由直資A轉去直資B,那么七月放榜當天,那張派位證顯示的中 ...
4 May 已經交晒所有野去教局, 教局會以呢批資料為準, 放榜當日係會以 A 校為派位學校

醒目開學勳章 王國長老

ywtsang 發表於 20-3-25 09:23

N 學校 4 月27 上 copy 俾EDBU  學校 5 月2 上 copy 俾EDB..
學校幾時交都好, 早過 4 May 交又點, 教局都唔會提早同佢地做野架, 點都係統一處理

happy+ 發表於 20-3-24 21:34
咁由A直資轉去B直資,是否無時限?

以前聽過有人,直資A已經交咗list俾教育局,之後先收到心儀直資B offer。但直資A無辦法,教育局都話無能為力,要自己同直資B講清楚情況,睇可唔可以留位到放榜當叩門位。

我今天去一直資抽飛, 佢要兩天後先可以俾返我.
提提大家, 如果要抽飛最好打定電話問定, 不過唔知放榜後抽飛會唔會快D.

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 20-3-25 15:38
以前聽過有人,直資A已經交咗list俾教育局,之後先收到心儀直資B offer。但直資A無辦法,教育局都話無能為 ...

最終都係轉到