用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意? ...
樓主: scso
go

[英國] 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意?   [複製鏈接]

rainbowwall 發表於 20-3-24 21:21
入一次lounge其實吾算貴,喺依家呢個時候更加值得,但我吾清楚CX lounge喺咪都可以比錢入
...

Marco Polo Green 好似可以喺 check in counter 用 Asia Miles redeem 入 CX lounge

JoannMok 發表於 20-3-24 16:05
回覆 lmhcoffee 的帖子

經過今次的情況,我會約去開
Credit 和 Debit card都要。

Taimum 發表於 20-3-24 21:22
其實可以的話揾定早D走嘅檝,CX日子可以任改呀!等小朋友返到香港,申請張附屬credit card比佢最簡單,就算 ...

之前問過Credit card 要16歲先申請到 , 我女都暫時未夠年齡。

Taimum 發表於 20-3-24 22:56
Credit 和 Debit card都要。
通常英國Debit Card 比 Credit Card 更 common有時Credit Card 要收charge, Debit Card就一定唔需要

rainbowwall 發表於 20-3-24 03:33
英國差不多大部份都可以用apple pay google pay,JM你可以開張附屬咭比小朋友傍身,年紀太細可以去ok、7-1 ...

請問邊張附屬咭可以十六歲以下?

醒目開學勳章

我仔15歲,用debit card. 二月term break他去剪頭髮,Salon唔收£50紙幣,去小食店買熱狗又唔收,他無散紙,好彩有張debit card, 間間都收。

醒目開學勳章

小朋友用Debit card安全過credit card

醒目開學勳章

rainbowwall 發表於 20-3-24 21:21
入一次lounge其實吾算貴,喺依家呢個時候更加值得,但我吾清楚CX lounge喺咪都可以比錢入
...

要留意如果BA lounge, 未成年唔可以單獨入,我仔試過自己坐BA,唔俾入,只俾了£10 vouchers 他自己去Starbucks 買嘢食!
但我之前和阿仔入同一個lounge就可以,可能因為lounge裡面有好多酒,驚小朋友亂飲!

醒目開學勳章

SumSumBB 發表於 20-3-25 11:52
要留意如果BA lounge, 未成年唔可以單獨入,我仔試過自己坐BA,唔俾入,只俾了£10 vouchers 他自己去Star ...

入lounge有年齡限制 (18歲或以上), 因為有酒精類飲品, so far阿仔飛左幾年, 入CX lounge都沒有被拒絕過, 可能CX比較鬆手

醒目開學勳章

係,阿仔自己入CX和Qatar 的lounge都無問題,可能酒要去counter攞,但BA就幾十支酒好壯觀咁放喺度自助取用

yoyo123 發表於 20-3-25 08:37
請問邊張附屬咭可以十六歲以下?

16歲以下吾可以申請附屬咭,你可以去ok或者7-11睇吓有啲預付咭,其實都喺好似信用咭甘用,分別在於信用咭有個信用額比你用,預付咭就你入幾多錢入去就得幾多錢用,有啲最高只可以入3000港幣,我覺得呢啲咭比啲年紀細嘅小朋友好啱用,又吾需要帶太多現金喺身,我小朋友year 7都喺用呢啲,仲有個好處喺每次佢用嘅時候,我都會收到信息通知,佢喺邊度用&睇到佢用咗幾多錢

SumSumBB 發表於 20-3-25 11:52
要留意如果BA lounge, 未成年唔可以單獨入,我仔試過自己坐BA,唔俾入,只俾了£10 vouchers 他自己去Star ...

多謝提醒,因為我小朋友太細,坐吾到BA,所以暫時都只可以坐CX

SumSumBB 發表於 20-3-25 11:43
我仔15歲,用debit card. 二月term break他去剪頭髮,Salon唔收£50紙幣,去小食店買熱狗又唔收,他無散紙 ...

喺,有啲直頭你比現金佢哋仲會顯得吾高興

SumSumBB 發表於 20-3-25 11:43
小朋友用Debit card安全過credit card
絕對同意!

rainbowwall 發表於 20-3-25 18:03
16歲以下吾可以申請附屬咭,你可以去ok或者7-11睇吓有啲預付咭,其實都喺好似信用咭甘用,分別在於信用咭 ...
英國Post Office 同 Tesco 都有類似的Prepaid Debit Card會比香港買更好唔需要比Exchange rates

summerhotel1 發表於 20-3-25 18:18
英國Post Office 同 Tesco 都有類似的Prepaid Debit Card會比香港買更好唔需要比Exchange rates
...

多謝提醒因為香港嗰張我可以喺ok或者7-11幫佢增值,請問英國買嗰啲點樣可以幫佢增值?thank you

rainbowwall 發表於 20-3-25 18:22
多謝提醒因為香港嗰張我可以喺ok或者7-11幫佢增值,請問英國買嗰啲點樣可以幫佢增值?thank yo ...
以我所知可以上網買, 網上Top Uphttps://www.mastercard.co.uk/en-gb/consumers/find-card-products/prepaid-cards/card.html

summerhotel1 發表於 20-3-25 18:26
以我所知可以上網買, 網上Top Uphttps://www.mastercard.co.uk/en-gb/consumers/find-card-products/prepai ...

多謝你嘅資訊等我去研究吓先

rainbowwall 發表於 20-3-25 18:03
16歲以下吾可以申請附屬咭,你可以去ok或者7-11睇吓有啲預付咭,其實都喺好似信用咭甘用,分別在於信用咭 ...

AE都話18歲以下唔可以申請附屬卡,但打電話去客服special處理就可以

joymama 發表於 20-3-24 01:13
我仔女都冇在機上食野,唯有叫佢食飽先上機。細囡離機場兩個半鐘頭車程,忍痛一次,直接叫學校幫手訂的士, ...

CX premium econ唔可以入lounge, 聽聞機場好多店都關咗,因學校group埋學生一齊出機場,所以我仔會早到好多,唔知機場有咩地方安全比我仔坐低等及食嘢,Thanks
‹ 上一主題|下一主題