用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意? ...
go

[英國] 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意?  

原本學校唔建議細仔返嚟,突然今日細仔打俾我話學校話IGCSE了,所以又叫佢返嚟,原本學校話只取消GCSE並沒有取消IGCSE所以原本打算考完試五月尾才返港,現在突然間話走Heathrow機場有咁高危,啲專家又唔建議喺飛機食嘢,由學校搭車出Heathrow都要三個半鐘,仲有飛機十個鐘好難唔食嘢喎,食嘢有咩嘢要注意呢?機場邊度食嘢會小人啲座位距離遠啲呢?真係好擔心

我仔女都冇在機上食野,唯有叫佢食飽先上機。細囡離機場兩個半鐘頭車程,忍痛一次,直接叫學校幫手訂的士,價錢要在下期單先知

咁咪好肚餓?出機場3.5小時 12小時咁耐唔食嘢?我仔都冇乜保護裝備,得幾個KF94及手套,酒精消毒都買唔到

scso 發表於 20-3-24 02:43
咁咪好肚餓?出機場3.5小時 12小時咁耐唔食嘢?我仔都冇乜保護裝備,得幾個KF94及手套,酒精消毒都買唔到
...

3.5小時係火車/coach? 我囡一個人都係打的直接由學校出機場,坐咗個幾鐘,未收到單唔知幾錢,但係避開火車、地鐵,絕對值得。

佢喺機埸食咗晚餐先上機,飛機上亦有食嘢,呢樣好難避免。

回覆 scso 的帖子

我仔現在在Heathrow 等上機,他告訴現在機場不是太多人.我仔告訴我,現在機場店舖只收credit card, 我仔身上只有現金,所以他就買唔到野食啊!

etoile 發表於 20-3-24 02:52
3.5小時係火車/coach? 我囡一個人都係打的直接由學校出機場,坐咗個幾鐘,未收到單唔知幾錢,但係避開火車 ...

我個仔學校距離倫敦三個半鐘好鄉村,我都打算俾佢坐的士要HK$2500,唔想坐火車或Coach接觸咁多人同埋現在外國人好歧視我哋驚佢比人打,係飛機照食飛機餐?好多人話唔好喺飛機食嘢我又怕佢肚餓,我買咗CX premium econ前牌擺BB嗰行有牆隔住前面冇接觸咁多人希望會好啲,今次真係洗多好多錢今日老師猛咁叫佢快啲買機票走,佢話驚嚟緊呢個星期可能會封關,到時唔知走唔走到,所以我個仔有啲心急開始驚

JoannMok 發表於 20-3-24 02:56
回覆 scso 的帖子

我仔現在在Heathrow 等上機,他告訴現在機場不是太多人.我仔告訴我,現在機場店舖只收cr ...

唔多人就好啦,請問你個仔喺機場有冇食嘢啊?唔知機場邊度食嘢安全啲呢?希望你仔仔順順利利返香港

scso 發表於 20-3-24 02:59

我個仔學校距離倫敦三個半鐘好鄉村,我都打算俾佢坐的士要HK$2 ...

你……連機票都未買?

隔離帖話英國今晚可能封城……。

回覆 scso 的帖子

我仔冇credit card 所以冇吃野,據他所說,機場內很多店都冇開,我只係提他去D冇咁多人地方等上機,起碼人與人之間要隔一個位。我都希望你仔仔順順利利平平安安回港啊!

scso 發表於 20-3-24 00:33
原本學校唔建議細仔返嚟,突然今日細仔打俾我話學校話IGCSE了,所以又叫佢返嚟,原本學校話只取消GCSE並沒 ...

我小朋友學校到機場都差不多3個鐘,佢到機場入lounge食飽飲飽先上機,上到飛機冇再飲冇再食,如果上到機食要盡快食完戴返口罩,祝一切順利

JoannMok 發表於 20-3-24 03:07
回覆 scso 的帖子

我仔冇credit card 所以冇吃野,據他所說,機場內很多店都冇開,我只係提他去D冇咁多人 ...

英國差不多大部份都可以用apple pay google pay,JM你可以開張附屬咭比小朋友傍身,年紀太細可以去ok、7-11買啲預付卡之類

etoile 發表於 20-3-24 03:02
你……連機票都未買?

隔離帖話英國今晚可能封城……。

今晚買咗5/4機票,後尾收到消息可能封城,老師叫我仔盡快走,所以我仔話等睇埋今晚英國公布可能改機票早啲走,今日好似坐過山車咁,瞓唔着,好不安

回覆 rainbowwall 的帖子

我仔回來後,我會幫他搞apple pay, 謝謝你🙏🏻

JoannMok 發表於 20-3-24 02:56
回覆 scso 的帖子

我仔現在在Heathrow 等上機,他告訴現在機場不是太多人.我仔告訴我,現在機場店舖只收cr ...
咁有機會就幫佢開個戶口啦

scso 發表於 20-3-24 02:59

我個仔學校距離倫敦三個半鐘好鄉村,我都打算俾佢坐的士要HK$2 ...

坐的士時也要好小心!我囡兩個同學搭的士去機場時在車上除過口罩,兩人都受感染

醒目開學勳章

Monbeth 發表於 20-3-24 07:46
坐的士時也要好小心!我囡兩個同學搭的士去機場時在車上除過口罩,兩人都受感染
...

唉呀…由離開學校一刻就要戴上口罩, 搭的士時要求開窗, 要有流動空氣, 進食或飲水前要洗手或用酒精搓手液清潔, 不可以掉以輕心。祝他們早日康復!  

Monbeth 發表於 20-3-24 07:46
...

其實點知何時感染,一切都要小心

回覆樓主:

call的士,穿好防疫裝備,早D出機場,去晒廁所,機場取私人飲管要飲水時用,上機同職員講不用歺等

千萬唔好以為有口罩就安全,一定要勤洗手。
去到機場洗乾凈手可以食嘢飲嘢。上機前飲飽食飽去晒洗手間。上到機盡量唔飲唔食唔去洗手間唔直接接觸任何嘢。真係頂唔到洗咗手先。但去洗手間也不要直接接觸水龍頭,用紙巾。每次用完紙巾就掉。

1.        出門前帶定幾個垃圾袋,一些放在衫袋,一些連同一套外衣褲放在行李最上面。
2.        由學校搭車出Heathrow,亦可以考慮National express,以往搭National express人都不多,如果全程戴住口罩,覺得算安全。
3.        如果有乾糧,可以帶去食,寄完行李後,食住一半先。
4.        過關後的安檢,人數最多,大家又非常接近,其實是最危險一關,如果有生化衣、雨褸,過關之前著定都冇問題,反正唔少人咁做。
5.        入閘前一小時,食埋啲嘢,跟往刷牙洗手等,入咗閘口是沒有廁所的(LHR),切記!
6.        登機後如果隨身行李不大,建議先放入垃圾袋,再放在座位底。
7.        最污糟的地方是seat pocket,仲衰過廁所,儘可能唔好放任何物品入去,要用就先放在另一垃圾袋,再放入去。
8.        儘量不要去廁所,間中隣座要去,就跟往佢去,行的時間儘量唔好用手觸摸其他座椅,最多用手踭掂下。
9.        而家廁所好少人去,所以唔算污糟,去完洗手,開門,用腳頂住門,再洗手。
10.        返去位時可以順便拎樽水,唔使下次專登去拎。
11.        在機上及瞓覺時全程一定唔好除鞋,
12.        落機前的早餐,個人覺得可以食,因為已成十個鐘,會幾肚餓,但唔好飲太多水,等落機後先去廁所。
13.        落機後拎咗行李,先把行李消毒,再帶同行李去廁所,更換外衣褲,把舊衣褲放在垃圾袋再放入行李。
14.        以上過程中,儘量勤洗手,及準備三數個口罩,適時更換。
15.        歡迎更改及轉發,令上述程序更加完善。

poonseelai    發表於 20-3-24 11:52