用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意? ...
樓主: scso
go

[英國] 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意?  

skIII 發表於 20-3-24 09:24
1.        出門前帶定幾個垃圾袋,一些放在衫袋,一些連同一套外衣褲放在行李最上面。
2.        由學校搭車出Heathrow, ...
多謝你分享, 好有用!! 兩個仔4月1日上飛機, 不過要轉機...

rainbowwall 發表於 20-3-24 13:17
AE lounge 好似吾喺T3,你小朋友CX premium econ好似可以入CX lounge ,你打電話去CX問吓
...

CX電話好難打,Thanks

scso 發表於 20-3-24 02:43
咁咪好肚餓?出機場3.5小時 12小時咁耐唔食嘢?我仔都冇乜保護裝備,得幾個KF94及手套,酒精消毒都買唔到
...

ebay uk 訂啦!2~3天可收到

回覆 lmhcoffee 的帖子

經過今次的情況,我會約去開

wloi 發表於 20-3-24 11:10
你 book邊間的士?我女坐Addison Lee ,個司機有消毒架車。佢仲怕過我女。
我女個走個日,在 lounge食飽先上 ...

請問CX lounge多人嗎?食物是否全部打開晒?有冇啲包住的食物比較衛生啲,Thanks

poonseelai 發表於 20-3-24 08:30
其實點知何時感染,一切都要小心

因為我囡同另一個同學都喺同一架的士上但冇除口罩,暫時兩個都冇病徵,所以估計係喺的士上感染。

scso 發表於 20-3-24 16:18
請問CX lounge多人嗎?食物是否全部打開晒?有冇啲包住的食物比較衛生啲,Thanks
...

我小朋友話算多人,但吾喺坐得好密,佢話佢叫即叫即做嘅嘢食,冇留意其他嘢食有冇盍好

JoannMok 發表於 20-3-24 16:05
回覆 lmhcoffee 的帖子

經過今次的情況,我會約去開

我女學校帶學生去Barclays  , 因一早預約好和學校已交了資料到銀行, 學生去到 半小時已完成開戶。

之後我轉錢到她戶口 , 以便她出去食野和買野 。 2月去倫敦有d Coffee shop 已不收現金 , 只收card .

Better check if the lounges r still open

https://www.executivetraveller.c ... all-airport-lounges

https://www.addisonlee.com/
綱址...佢地亦有手機 apps, 我女自己訂車

scso 發表於 20-3-24 16:18
...
有兩種,自助或者去counter叫點心,麵....自助的有蓋...不過多數人都係去counter叫即煮

rainbowwall 發表於 20-3-24 16:57
我小朋友話算多人,但吾喺坐得好密,佢話佢叫即叫即做嘅嘢食,冇留意其他嘢食有冇盍好
...

ic, Thanks

wloi 發表於 20-3-24 18:02
https://www.addisonlee.com/
綱址...佢地亦有手機 apps, 我女自己訂車

我好喜歡用Addison Lee 的車 ,雖然比Uber貴少少,車比較大 又坐得舒服 , 車身寫上Addison Lee , 容易辨認 , 又可以比Cash ,   如果在非繁忙時段訂車,又會有優惠,我2月去倫敦時都用了幾次 。

wloi 發表於 20-3-24 18:06
有兩種,自助或者去counter叫點心,麵....自助的有蓋...不過多數人都係去counter叫即煮 ...

小女是三月廿ㄧ日離開英國廿二日到港的。因是選 Gatwick 而非 Heathrow, 所以之前冇入呢个 post。

或者我比大家可參考:
1) 小女搭火車去 Gatwick airport, 全程冇人。
2) Gatwick airport 人流少。但机場及關口官方職員冇戴口罩。
        不過,若是CX的職員就有戴嘅。(小女不是坐CX)
3) 所有食店及 lounge 已於三月廿日關閉。
所以如有需要,請自己帶食物。小女廿ㄧ号當天如為机場lounge 可豁免,上到去見到冇開都好失望。
4) 我們於飛前一日不停嘗試 online check-in, 但一直不成功。 所以,為免超賣而導至上不到机,我吩咐小女預早很多時間到達机場 排隊 check in. 最後,發現,原來班机早一天cancel 了,但現在又復飛,所以d人客名亂哂大龍。

scso 發表於 20-3-24 02:43
咁咪好肚餓?出機場3.5小時 12小時咁耐唔食嘢?我仔都冇乜保護裝備,得幾個KF94及手套,酒精消毒都買唔到
...
學校有酒精搓手液,可能好大支,自己有冇樽仔?裝啲先走!

etoile 發表於 20-3-24 03:02
你……連機票都未買?

隔離帖話英國今晚可能封城……。
話48小時內,希望唔係真!

rainbowwall 發表於 20-3-24 03:26
我小朋友學校到機場都差不多3個鐘,佢到機場入lounge食飽飲飽先上機,上到飛機冇再飲冇再食,如果上到機食 ...
唔係個個有得入lounge嘛!

Taimum 發表於 20-3-24 21:17
唔係個個有得入lounge嘛!

入一次lounge其實吾算貴,喺依家呢個時候更加值得,但我吾清楚CX lounge喺咪都可以比錢入

scso 發表於 20-3-24 03:43
今晚買咗5/4機票,後尾收到消息可能封城,老師叫我仔盡快走,所以我仔話等睇埋今晚英國公布可能改機票早啲 ...
其實可以的話揾定早D走嘅檝,CX日子可以任改呀!等小朋友返到香港,申請張附屬credit card比佢最簡單,就算book嗰張機票都有錢畀!

Taimum 發表於 20-3-24 21:22
其實可以的話揾定早D走嘅檝,CX日子可以任改呀!等小朋友返到香港,申請張附屬credit card比佢最簡單,就算 ...

我仔有2張附屬咭防身,Thanks