用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意? ...
樓主: scso
go

[英國] 請問下如有由Heathrow咁高危機場回港有咩要注意?   [複製鏈接]

JoannMok 發表於 20-3-24 03:07
回覆 scso 的帖子

我仔冇credit card 所以冇吃野,據他所說,機場內很多店都冇開,我只係提他去D冇咁多人 ...

JM, 研究下幫小朋友開番個英國銀行戶口,申請張 debit card 傍身

scso 發表於 20-3-24 03:43
今晚買咗5/4機票,後尾收到消息可能封城,老師叫我仔盡快走,所以我仔話等睇埋今晚英國公布可能改機票早啲 ...

改唔改機票?

skIII 發表於 20-3-24 09:24
1.        出門前帶定幾個垃圾袋,一些放在衫袋,一些連同一套外衣褲放在行李最上面。
2.        由學校搭車出Heathrow, ...

感謝分享

1.        出門前帶定幾個垃圾袋,一些放在衫袋,一些連同一套外衣褲放在行李最上面。

多謝提點我已copy send給呀仔睇,希望每個小朋友順順利利返香港

etoile 發表於 20-3-24 09:52
改唔改機票?

昨晚新聞冇講話停交通工具,應該可以照原定4月5日飛,因為改最快的機票只剩返business要成4萬蚊好貴呀!

scso 發表於 20-3-24 10:39
昨晚新聞冇講話停交通工具,應該可以照原定4月5日飛,因為改最快的機票只剩返business要成4萬蚊好貴呀!
...

希望一切順利!仔仔平安返港!

...

唔好太擔心,既然已安排機票,耐心等候。我也是安排4月初的機位。

你 book邊間的士?我女坐Addison Lee ,個司機有消毒架車。佢仲怕過我女。
我女個走個日,在 lounge食飽先上機,跟住都無除過口罩,廁所就有去。 你可以用asiamiles即場換 CX lounge pass

scso 發表於 20-3-24 02:43
咁咪好肚餓?出機場3.5小時 12小時咁耐唔食嘢?我仔都冇乜保護裝備,得幾個KF94及手套,酒精消毒都買唔到
...

叫小朋友留意機場boots.亞女都是在機場買到搓手液

...
咩航空?其實我相信香港封非本港居民入境會放左d位出黎,如果自己起官網買,上網check下無妨,早得一日少擔心一日。

wloi 發表於 20-3-24 11:10
你 book邊間的士?我女坐Addison Lee ,個司機有消毒架車。佢仲怕過我女。
我女個走個日,在 lounge食飽先上 ...

我仔有AE附屬咭可以入premium plaza lounge但唔知開唔開,好似話有啲lounge會取消

joymama 發表於 20-3-24 11:39
叫小朋友留意機場boots.亞女都是在機場買到搓手液

佢有兩支搓手液應該夠用,係冇火酒噴霧及火酒濕紙巾,多謝提點

yuyueng 發表於 20-3-24 12:27
咩航空?其實我相信香港封非本港居民入境會放左d位出黎,如果自己起官網買,上網check下無妨,早得一日少擔 ...

己買5/4CX單程premium econ劃咗坐擺BB果行窗口位,前面有板隔開下好D, Thanks

scso 發表於 20-3-24 12:50
我仔有AE附屬咭可以入premium plaza lounge但唔知開唔開,好似話有啲lounge會取消
...

AE lounge 好似吾喺T3,你小朋友CX premium econ好似可以入CX lounge ,你打電話去CX問吓

yuyueng 發表於 20-3-24 12:27
咩航空?其實我相信香港封非本港居民入境會放左d位出黎,如果自己起官網買,上網check下無妨,早得一日少擔 ...
true, more seats available in CX website now.  Some people may be holding more than one reservation until they receive the reminder from the airline.

醒目開學勳章

rainbowwall 發表於 20-3-24 13:17
AE lounge 好似吾喺T3,你小朋友CX premium econ好似可以入CX lounge ,你打電話去CX問吓
...

PEY不能入lounge, 除非是Silver或以上會員

醒目開學勳章

scso 發表於 20-3-24 13:07
己買5/4CX單程premium econ劃咗坐擺BB果行窗口位,前面有板隔開下好D, Thanks

每日打多幾次電話去問下有無早些機位返

3b 發表於 20-3-24 13:23
PEY不能入lounge, 除非是Silver或以上會員

多謝指正,可能我記錯咗,甘樓主可能要用asiamiles換或者比錢買

醒目開學勳章

wloi 發表於 20-3-24 11:10
我女個走個日,在 lounge食飽先上 ...

阿仔都係搭Addison Lee嘅車去倫敦, 感覺上較乾淨

好詳盡
謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題