用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中轉校網用公屋地址可以嗎?
go

升中轉校網用公屋地址可以嗎?

因為娘家住公屋,但我結婚後已搬走而且公屋而家無我名,咁我可唔可以叫媽媽幫我,水電煤其中一樣轉左我個名去申請呢?但又怕自己已經唔係嗰度住,唔知可唔可以咁樣做?

其實我唔知咁樣係犯法,謝謝各位回覆,咁我唔會轉地址了

你本身小學是甚麽區,九龍城K3是強區之一,小心會跌band

回覆樓主:

跌band就唔太擔心,不過係驚報婆婆屋企唔知得唔得。。。但個校網實在相差太遠了。。。所以想諗定可唔可行

醒目開學勳章 王國長老

咁即係借地址,虛假聲明是犯法的

Gdbb0818 發表於 20-3-23 15:25
因為娘家住何文田公屋,但結婚後已搬走而且公屋無我名,咁我可唔可以叫媽媽幫我,水電煤其中一樣轉左我個名 ...

呢個係犯法的,乜依家D人咁明目張膽響EK討論犯法嘢

再加上,公屋本身無你名,無名無得住,教育局一查就查到,點有得呃人。

Gdbb0818 發表於 20-3-23 15:25
因為娘家住何文田公屋,但結婚後已搬走而且公屋無我名,咁我可唔可以叫媽媽幫我,水電煤其中一樣轉左我個名 ...

我娘家都係九龍城區,小朋友升中仍然留响乞食網,咁轉一來犯法,二來係身教。升中小朋友已經好懂事,父母一舉一動放在眼內。

升小嗰邊偶然有人開post教育局晨早突擊檢查,切勿以身試法,連累埋小朋友就更唔好。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

噢,我唔知係犯法(emoji)咁算了,唯有靠自行比心機❤️謝謝各位回覆

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 20-3-24 09:06
呢個係犯法的,乜依家D人咁明目張膽響EK討論犯法嘢

再加上,公屋本身無你名,無名無得住,教育 ...

等佢地照討論, 知道係點既人咪留言講明虛假聲明係刑事責任, 其他人係 google search 時搵到相關討論, 都唔錯架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-3-24 09:26
我娘家都係九龍城區,小朋友升中仍然留响乞食網,咁轉一來犯法,二來係身教。升中小朋友已經好懂事,父母 ...
我地無得阻止人犯法, 好多人都心存僥倖唔會查到佢架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-24 11:09

其實我係唔識先問架,如果我知犯法就唔會咁明目張膽問人啦我知係犯法就唔會做架喇

醒目開學勳章 王國長老

Gdbb0818 發表於 20-3-24 12:27
其實我係唔識先問架,如果我知犯法就唔會咁明目張膽問人啦我知係犯法就唔會做架喇
...
每年新聞都報唔少借地址俾政府告囉

miriam 發表於 20-3-24 13:04
每年新聞都報唔少借地址俾政府告囉

我真係無留意呀⋯⋯不過依家知道咗就好,就唔會再諗呢樣啦

醒目開學勳章 王國長老

Gdbb0818 發表於 20-3-24 13:05
此帖永留存喇

等其他人 google search 時可以搵到資料

醒目開學勳章 王國長老

Gdbb0818 發表於 20-3-24 13:05

祝順利

Charlotte_mom 發表於 20-3-24 13:17
祝順利

謝謝你,我只想大家知,我唔係有心做犯法嘅事,我會叫小朋友自己俾心機考好個呈分試,自己加油

miriam 發表於 20-3-24 11:09

公屋又好難查唔到,有住戶證嘛

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 20-3-24 18:25
公屋又好難查唔到,有住戶證嘛
有住戶證又點........唔講咁多喇...........唔想教人咁多野

miriam 發表於 20-3-24 18:56
有住戶證又點........唔講咁多喇...........唔想教人咁多野

........

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-3-24 19:00
........
幾驚你打我丫, 知都唔講

miriam 發表於 20-3-24 19:01
幾驚你打我丫, 知都唔講

點敢~~~

我成日問某位網友,點解西貢區可以乙1九龍塘中學啦,見佢經常分享心得,係呢様唔答~~~